TEFAL Uno M Plastic

Uno M Plastic 1 kg potravín ufritujete jednoducho a bezpečne!
  • Jednoducho sa používa.
  • Veľká kapacita.
  • Jednoducho sa odkladá.

Vďaka Uno M je tak jednoduché pripraviť 1 kg fritovaného pokrmu!

Uno M je tradičná fritéza s veľkou kapacitou, v ktorej môžete pripraviť hranolčeky a omnoho viac.

Uno M je veľmi jednoduchá a praktická, má chladné steny, preto je dotyk s ňou bezpečný aj počas varenia, košík má sklopnú rukoväť a vďaka širokému priezoru môžete jednoducho sledovať prípravu jedla bez potreby otvorenia veka. Uno M je kompaktná a po použití sa jednoducho odkladá.

Ďalšie funkcie:

  • Veľká kapacita.
  • Sklopná rukoväť.
  • Veľký priezor.
  • Studená stena.
Základné fakty
  • Jednoduché použitie

  • Veľká kapacita na prípravu jedného kg pokrmu

  • Jednoduché odkladanie

  • Veľký priezor

  • Bezpečnosť: studená stena

Funkcie – Porovnanie
Farby Biela  
Biela  
Nerezová oceľ  
Odnímateľná nádoba    
   
   
Kapacita oleja 1,8 l  
2,2 l  
1,8 l  
Kôš hore a dole    
   
   
Kapacita na potraviny 1 kg  
1,5 kg  
1 kg  
Kapacita hranoliek 0,8 kg  
1,4 kg  
0,8 kg  
Svetelná kontrolka    
   
   
Povrch misky Hliník  
Nepriľnavý povrch  
Hliník  
Chladný na dotyk    
   
   
Automatické otvorenie pokrievky    
   
   
Okno    
   
   
Filter Metalíza  
Karbon  
Metalíza  
Vypínač    
   
   
Časovač    
   
   
Vhodné do umývačky - detaily Košík na vyprážanie  
Pokrievka, košík na vyprážanie, uhlíková kazeta  
košík na vyprážanie  

Najčastejšie otázky
Prečo sa pokrmy obaľované v cestíčku prilepujú ku košíku?
Vo fritéze sa pripravujú všetky druhy pokrmov: zelenina, mäso, ryby, morské plody a ovocie. Vo fritéze môžete pripravovať aj dezerty: krokety, šišky, ovocie.
Olej uchovávajte vo fritéze so zavretým vrchnákom, vďaka tomu sa olej uchová čerstvý a čistý. Ak fritézu nebudete dlhší čas používať, olej uskladnite do samostatnej nádoby a fritézu vyčisťte.
Nikdy nemiešajte dokopy rôzne druhy oleja, pretože každý druh oleja dosahuje fritovaciu teplotu za iný čas a navyše by to počas varenia vyvolalo emulzie a pretečenie.
Čas sa bude líšiť v závislosti od nastavenia termostatu, modelu a veľkosti, od 10 do 18 minút. Líšiť sa to môže aj v závislosti od toho, či máte model so zabudovanou alebo vyberateľnou nádobou. V priebehu zahrievania fritézy bude (podľa modelu) svietiť kontrolka teploty, kým sa fritéza zohrieva a kontrolka zhasne, keď fritéza dosiahne danú teplotu.
Ako často by sa mal meniť filter vo fritéze?
Olej vo fritéze by sa mal vymeniť najneskôr po 10 použitiach. Slnečnicový, arašidový a sójový olej sa musí meniť po každom 5. použití alebo ak počujete mierne praskanie (to znamená, že je voda vo fritovacej nádobe). Na predlženie trvanlivosti oleja ho pravidelne filtrujte. Ak fritujete ryby, morské plody alebo pokrmy obaľované v cestíčku, budete zrejme musieť vymieňať olej častejšie.
Olej by sa mal precediť alebo prefiltrovať (pomocou papierových filtrov, filtračnej nádoby alebo zberača) po vychladnutí a po každom použití. Zabráni sa tým predčasnému znečisteniu oleja. Olej používaný na ryby by sa mal skladovať oddelene.
Môj pokrm sa nepraží a/alebo je nedopečený.
a) Fritéza bola naplnená nad značku maxima (olejom alebo potravinami v košíku). Skontrolujte hladinu oleja. V nádobe sa nachádza značka označujúca minimálnu a maximálnu výšku hladiny.
b) Je tiež možné, že do oleja sa vložil vlhký pokrm. Pred fritovaním potraviny úplne osušte alebo odstráňte všetok uvoľnený ľad na zmrazených potravinách.
Na dosiahnutie najlepšieho výsledku vám radíme používať rastlinný olej.
Nikdy nemiešajte dokopy rôzne druhy oleja, pretože každý druh oleja dosahuje fritovaciu teplotu za iný čas.
Ak používate stužený rastlinný tuk:
• nakrájajte ho na kúsky a rozpusťte v rajnici (pri teplote 150 °C) skôr, ako ho vložíte do fritézy.
• nikdy nerozpúšťajte stužený tuk priamo v košíku fritézy.
Najmä nikdy nevkladajte rastlinný tuk priamo do košíka fritézy.
Nepríjemné pachy môžu vznikať v dôsledku starého oleja a/alebo zaneseného filtra, ktorý je potrebné vymeniť. Vymeňte olej alebo filter, prípadne oboje.
Pred varením priezor utrite trochou citrónovej šťavy alebo zemiakom prerezaným na polovicu.
V závislosti od modelu:
a) Vonkajšie ovládanie košíka (umožňuje spustiť jedlo do horúceho oleja tak, že veko ostáva uzavreté, čím sa zabráni rozstreknutiu horúceho oleja).
b) Tepelne izolovaný plášť.
c) Blokovacie veko s dotykovým automatickým otváraním.
d) Vaša fritéza je vybavená tepelnou poistkou pre prípad prehriatia (teplého až suchého) alebo nastaviteľnou poistkou, najmä pri poloprofesionálnych modeloch si overte, či nie je uvoľnená v prípade, že prístroj nefunguje.
Nádrž fritézy by sa mala naplniť pred použitím a spotrebič by mal byť odpojený.
Po niekoľkých použitiach je potrebné doplniť množstvo oleja, pričom spotrebič musí byť vždy odpojený a vychladnutý.
Nikdy nepoužívajte fritézu bez oleja ani bez tuku na varenie.
Na nádobe sa zvyčajne nachádzajú dve značky: minimum a maximum, pozri návod na použitie.
V žiadnom prípade neprekračujte maximálnu výšku hladiny oleja a dávajte minimálne toľko oleja, ako je minimálna požadovaná hladina.
Kedy začať s vyprážaním jedla?
Košík naplňte potravinami ako je uvedené v návode po značku max.
Lepšiu chuť jedla dosiahnete, ak naplníte košík do polovice, nie po maximum.
Odporúčame obmedziť teplotu varenia zemiakov na 170 °C (338 ºF).
• Nechajte fritézu celkom vychladnúť.
• Olej prelejte do samostatnej nádoby (Vtedy je správny čas na to, aby ste olej precedili alebo vymenili za nový).
• Vyberte z fritézy filter a zložte veko (pozri návod ku konkrétnemu modelu). Veko by sa malo vyčistiť horúcou vodou so saponátom a dôkladne osušiť. Niektoré veká sa môžu umývať v umývačke riadu (pozri návod ku konkrétnemu modelu).
• Vymeňte filter. (Pozri periodicitu v návode ku konkrétnemu modelu).
• Vyberateľná nádoba (na vybraných modeloch) by sa mala vyčistiť horúcou vodou so saponátom a dôkladne osušiť. Nepoužívajte abrazívne prostriedky. Nezabudnite vyčistiť filter, ak je vybavený filtračným systémom.
• Pevne zabudované nádoby sa musia vyutierať papierovými obrúskami. Naplňte nádobu do polovice vlažnou vodou s prostriedkom na umývanie riadu (Nikdy neponárajte fritézu, šnúru ani zástrčku do vody). Na vyčistenie vnútra fritézy sa môže použiť neagresívnu hubku. Dbajte na to, aby voda nepretiekla na vonkajšiu stranu fritézy ani na ohrievacie teleso.
• Vodu vylejte a vnútro dôkladne osušte, aby ste predišli tomu, aby v nádobe s olejom zostala voda.
• Vonkajšia strana všetkých fritéz sa môže utrieť vlhkou hubkou a saponátom. Tento postup sa odporúča po každom použití.
Pravidelne vymieňajte olej (po 8 – 10 použitiach).
Odstráňte prihorené čiastočky z dna fritézy (zvyšky z varenia) po každom použití, čím predĺžite životnosť oleja.
Pravidelne vymieňajte (*v závislosti od modelu) alebo čistite filter: ak to neurobíte, filter sa upchá a voda nebude môcť počas prevádzky odtekať.
Pravidelne čistite fritézu podľa pokynov v návode na používanie.
Nalejte olej do utesnenej nádoby a zlikvidujte ho. (Poraďte sa s miestnou službou zaoberajúcou sa recykláciou odpadu, pretože zber odpadu a infraštruktúra sa v jednotlivých oblastiach líšia. Schopnosť spracovať recyklovateľný odpad závisí od miestnej služby zaoberajúcej sa recykláciou.)
Olej nevylievajte do výlevky.
Vodu nie je možné zmiešať s olejom: ak sa spoja a prehrejú, následkom náhleho vyparenia vody môže začať olej prskať.
Ak fritéza vydáva zvuky, znamená to, že je v nej voda. Zvuk je spôsobený odparujúcou sa vodou.
Ihneď, ako budete počuť takéto praskajúce zvuky, vymeňte olej. Ak olej nevymeníte, môže začať prskať.
‒ V poloprofesionálnych modeloch sa aktivuje bezpečnostné zariadenie, ak sa fritéza zahrieva bez použitia oleja.
• Nechajte zariadenie vychladnúť.
• Použite funkciu RESET na základovej doske.
‒ bežné fritézy so studenými stenami nemajú funkciu RESET. Zaneste zariadenie do jedného z našich autorizovaných servisných stredísk.
• Pokrievka nie je riadne zatvorená.
Uistite sa,  že je pokrievka poriadne zatvorená.

• V prípade odnímateľných pokrievok sa uistite, že sú pánty riadne utesnené.
Tesnenie môže byť poškodené.
Obráťte sa na autorizované servisné stredisko.
Batéria je vybitá. Vymeňte ju.
• Hranolčeky pripravované z čerstvých zemiakov:
- Tepelne neupravené hranolčeky vložte do vriacej vody, aby sa z nich odstránil škrob a prestali sa lepiť.
- Osušte ich v utierke, potom ich na 8 minút nechajte povariť v košíku, vyberte ich a počkajte, kým teplota vo fritéze stúpne, a potom vložte košík s uvarenými hranolčekmi na dve alebo tri minúty do fritézy, kde sa vypražia.
• V prípade mrazených hranolčekov nikdy nedávajte obsah priamo do košíka alebo na dno, pred vložením do vriaceho oleja je z hranolčekov potrebné odstrániť čo najviac ľadu.
• Pokiaľ ide o iné druhy potravín, je potrebné pokrájať ich na rovnaké a nie príliš veľké kúsky, aby sa uvarili rovnomerne.
• Pridajte soľ alebo korenie na ochutenie vyprážaného jedla, pričom dodržujte určitú vzdialenosť od fritézy, aby vám koreniny nespadli dovnútra.
Elektrické fritézy reguluje termostat, ktorý je určený na to, aby udržiaval správnu teplotu oleja, aby sa tak zabránilo jeho prehriatiu a vznieteniu, vďaka čomu sú bezpečnejšie. Väčšina fritéz je vybavená tepelným bezpečnostným vypínacím systémom, ktorý v prípade prehriatia zastaví chod spotrebiča. Medzi ďalšie bezpečnostné funkcie patria priezory na sledovanie jedla pri varení, chladné steny proti prílišnému zahrievaniu vonkajšieho povrchu a blokovacie veká, ktoré bránia vystreknutiu oleja pri varení, a znižujú riziko, že sa olej pri prevrátení fritézy vyleje.
V oleji sa asi nahromadilo príliš veľa vody.
Je nevyhnutné, aby sa pred varením potraviny osušili a aby sa odstránili všetky čiastočky ľadu z mrazených potravín.
Ak sa v oleji nachádza príliš veľa vody, voda zovrie a prenikne na povrch, pričom so sebou vytlačí aj olej.
Arašidový olej má nižší bod dymenia než väčšina rastlinných olejov, a preto môže pri teplotách vhodných na fritovanie mierne dymiť. Dodáva tiež miernu príchuť, ktoré nemusí byť vždy žiaduca.
Pokrmy obaľované v cestíčku by sa nemali hneď vkladať do košíka. Cestíčko sa obalí okolo drôteného košíka a prilepí sa naň.
Vodu nie je možné zmiešať s olejom: ak sa spoja a prehrejú, následkom náhleho vyparenia vody môže začať olej prskať.
Pred smažením vždy odstráňte nadmernú vodu z potravín, aby bolo množstvo vody v oleji minimálne.
Nikdy nesypte potraviny (najmä mrazené jedlo) priamo do košíka alebo nad fritézou, pretože sa tak do oleja dostane ľad.
Nezakrývajte košík fritézy po použití vekom, pretože tak môže dôjsť ku kondenzácii vo fritéze.
Zabráňte kvapkaniu skondenzovanej vody z veka do fritézy.
Nikdy neskladujte fritézu vonku, pretože to spôsobí kondenzáciu.
Fritéza by sa nemala nikdy používať, ak  hladina oleja prevyšuje značku maximum, pretože môže dôjsť k pretečeniu.
Prebytočný tuk odstráňte naberačkou.
Kde môžem svoj spotrebič na konci jeho životnosti zlikvidovať?
V časti „Príslušenstvo“ na webovej stránke nájdete všetko, čo potrebujete pre svoj výrobok.
Podrobnejšie informácie nájdete v časti Záruka na tejto webovej stránke.