TEFAL Talent Pro

Talent Pro Pre labužníkov, ktorí sa radi oddávajú pôžitkom pri varení a vyhľadávajú výnimočnú kvalitu

Nový, nepriľnavý vnútorný povrch Titanium Excellence®: extra odolný šesťvrstvový nepriľnavý povrch s tvrdou minerálnou bázou, vytvrdený patentovaným procesem fúzie a dvoma vrstvami obohatenými titanom

Rada riadu Tefal TALENT PRO

Riad i povrchy Tefal sú úplne bezpečné, zdravotne nezávadné a ohľaduplné k životnému prostrediu. Neobsahujú olovo, kadmium ani PFOA (kyselina „perfluoro-octaonic acid“).

Základné fakty
Najčastejšie otázky
Riad značky s nepriľnavým povrchom je špeciálne navrhnutý tak, aby sa jedlo nelepilo. Panvice alebo hrnce sa však musia riadne udržiavať. Postupujte preto podľa týchto tipov: panvicu/hrniec pred prvým použitím zľahka naolejujte a potom umyte a osušte. V prípade, že ich pravidelne umývate v umývačke riadu, z času na čas tento postup zopakujte. Je tiež nutné zabrániť ich prehriatiu a poškriabaniu v dôsledku použitia kovových doplnkov (obracačky, naberačky) alebo čistenia drsnou hubkou.
Len panvice, hrnce alebo kastróliky radu Ingenio môžu ísť do rúry, a to vďaka odnímateľným rúčkam (uistite sa, že je odnímateľná rúčka odstránená). Riad značky by sa nikdy nemal používať v mikrovlnnej ani konvekčnej rúre.
1. Horúcou vodou a tekutým prostriedkom na umývanie riadu zmyte nečistoty z povrchu panvice. Osušte ju a pred prvým použitím votrite trochu oleja na varenie do nepriľnavého povrchu. Odstráňte prebytočný olej. 2. Riad po každom použití umyte a osušte.
Kuchynský riad značky ponúka možnosť prípravy pokrmov s tukom alebo bez neho, a to podľa toho, čomu dávate prednosť.
Panvice: od 140° C do 195° C
Panvice na palacinky: od 165° C do 240° C
Je to optimálna teplota na vyprážanie a opekanie pokrmov. Tento indikátor je prospešný z hľadiska zdravého varenia pri ideálnej teplote.
Naolejovanie znamená, že sa riad pokryje tenkou vrstvou oleja. Pred prvým použitím riad opláchnite vodou a osušte. Zahrejte ho na veľmi miernom ohni po dobu 30 sekúnd, zložte z varnej dosky a pridajte čajovú lyžičku rastlinného oleja. Olej rozotrite po celom povrchu papierovým obrúskom. Tento postup by sa mal pravidelne opakovať v prípade, že používate umývačku riadu.
Mali by ste sa riadiť odporúčaniami na použitie uvedenými na obale alebo v návode, ktorý sa dodáva spolu s výrobkom. Pri určitom sortimente sa môže používať istý druh kovového kuchynského náčinia s výnimkou nožov a šľahacích metličiek. Z hľadiska predĺženia životnosti panvíc a hrncov však dôrazne odporúčame, aby ste nepoužívali kovové kuchynské náčinie. Zvoľte si plastové alebo drevené kuchynské náčinie.
Nepriľnavé vlastnosti keramického povrchu sú oveľa obmedzenejšie, a to z hľadiska výkonu aj trvania, než vlastnosti klasického povrchu (PTFE) výrobkov značky. Pri varení odporúčame používať viac tuku a kuchynské náčinie z nehrdzavejúcej ocele, rovnako ako intenzívnejšie umývanie s o niečo väčším množstvom tekutého prostriedku na umývanie riadu. V prípade prípravy zapekaných pokrmov odporúčame nechať kuchynský riad odmočiť vo vode so saponátom, prípadne s trochou octu. Na keramickom dne sa môžu časom vytvoriť škvrny, ktoré nebude možné odstrániť. Účinnosť vlastností kuchynského riadu sa tým však v žiadnom prípade nezníži a nepredstavuje to žiadne nebezpečenstvo pre zdravie.
Všeobecné odporúčania
Panvica sa zdeformuje v dôsledku účinku tepelného šoku (rozpálená prázdna panvica alebo horúca panvica v styku so studenou vodou alebo umiestnená na studený povrch atď.). Pred čistením nechajte panvicu vychladnúť na izbovú teplotu. Pri varení v zdeformovanej panvici sa nedosiahnu uspokojivé výsledky.
Panvice sa NIKDY nesmú umývať v mikrovlnnej rúre.
V závislosti od sortimentu (skontrolujte obal) možno použiť väčšinu kovového náčinia s výnimkou nožov, vidličiek a metličiek na šľahanie. Pri používaní kovového náčinia by ste však mali byť opatrní. Vyhnite sa používaniu náčinia s ostrými hranami a nekrájajte pokrm priamo v panvici. Do nepriľnavého povrchu nepichajte a neodlupujte ho.
Áno. Pri vysokej teplote sa môže jedlo spáliť, v dôsledku čoho sa vytvoria škvrny a panvica sa zdeformuje. Prehriatím môže navyše dôjsť k strate účinnosti nepriľnavých vlastností. Mierna teplota je na varenie dostatočná, pretože hliník sa zahrieva rovnomerne. Pri zahrievaní prázdnej panvice na veľmi vysokú teplotu môže dôjsť k jej poškodeniu.
Nie. Varením pri vysokých teplotách nedochádza k významnému skráteniu času varenia a určite sa tým neprispieva ku kvalite pokrmu, takže sa dôrazne odporúča variť pri stredných teplotách. Ďalším dôvodom tohto odporúčania je, že varením pri vysokých teplotách by sa mohol poškodiť nepriľnavý povrch.
Na predĺženie životnosti povrchovej úpravy by ste mali pri smažení alebo grilovaní použiť malé množstvo oleja. Na varenie a dusenie nepotrebujete olej.
S nepriľnavým povrchom:
Ručné čistenie vo vode so saponátom je dostatočné.
Panvica sa musí čistiť po každom použití, aby sa odstránila mastná vrstva, ktorá môže zostať na povrchu. Ak sa panvica len utrie papierovým obrúskom alebo opláchne vo vode, mastná vrstva sa úplne neodstráni a pri ďalšom použití panvice sa zohreje: môžu sa objaviť škvrny.
Panvice s nepriľnavým povrchom sa nesmú čistiť čistiacim práškom ani drôtenkou. Na čistenie vnútornej aj vonkajšej strany panvice je ideálna nylonová hubka.

Keramická panvica:
Odporúčame vám umyť keramickú panvicu ručne vodou a jemným čistiacim prostriedkom. Takýto spôsob umývania je najúčinnejší. Ak sa pri bežnom umývaní nepodarí panvicu dostatočne vyčistiť, pridajte do panvice trocha octu a vody a zohrejte. Zmes vody a octu počas varu vyčistí panvicu. Potom panvicu dobre vypláchnite, osušte a vytrite napríklad trochou slnečnicového oleja. A vaša panvica bude ako nová. Ak je spodok panvice zanesený špinou, panvicu najprv vyčistite horúcou vodou a dobre odmasťujúcim prostriedkom na umývanie riadu. Ak to bude potrebné, môžete panvicu očistiť drsnou plastovou hubkou a tekutým abrazívnym čistiacim prostriedkom.
Pokiaľ ide o riad s nechráneným medeným povrchom, nenechávajte medený riad schnúť na vzduchu. V dôsledku toho sa na vašom riade vytvoria škvrny, ktoré sa ťažko čistia. Meď časom stratí lesk. Čistite štandardným čistiacim prostriedkom. Dôrazne sa odporúča, aby ste riad hneď po umytí utreli utierkou dosucha. Na medi sa pomerne ľahko vytvoria škrabance a preliačiny, buďte preto osobitne opatrní pri odkladaní hrncov a panvíc po použití.
Niektoré diely je možné umývať v umývačke a niektoré nie. (Pozrite si informácie uvedené nižšie.) Ak je riad možné umývať v umývačke riadu, použite neutrálny čistiaci prostriedok. Niektoré umývačky riadu nemusia byť vhodné na umývanie hrncov alebo panvíc, preto si najprv pozrite návod na použitie umývačky riadu.
Kompatibilita s umývaním v umývačke riadu :
Diely hrncov/panvíc: ÁNO
Špeciálna rukoväť: ÁNO
Veko na varenie: (okrem magnetických držiakov): ÁNO
Odnímateľné magnetické držiaky veka: NIE (môžu zhrdzavieť)
Tesniace veko na uskladnenie potravín: NIE (môže sa zdeformovať)
Na predĺženie životnosti panvice odporúčame manuálne umývanie neabrazívnou špongiou. Používanie v umývačke riadu: používajte jemné čistiace prostriedky, tekuté alebo gélové.
Rukoväte a úchytky sa môžu po čase uvoľniť, a to v dôsledku neustáleho zahrievania a schladzovania. V takom prípade ich pomocou vhodného skrutkovača opatrne dotiahnite, ale neuťahujte ich príliš silno.
1) Na panvici sa mohol vytvoriť nános usadenín/zvyškov potravín, ktoré môžu pochádzať z jedla, ktoré sa pri príprave rozvarilo na panvici. Bežne sa dá očistiť tak, že sa panvica naplní vodou s tekutým prostriedkom na umývanie riadu a nechá sa cez noc odstáť. Potom jemne prejdite po panvici pastou z jedlej sódy a vody nanesenou na mäkkej hubke (hubka na čistenie nepriľnavých povrchov). Nepriľnavý povrch by sa mal potom obnoviť malým množstvom kuchynského oleja, ktorý sa rozotrie po povrchu papierovou utierkou. 2) Panvica sa pravdepodobne prehriala, čím došlo k poškodeniu a vyblednutiu nepriľnavého povrchu. Keď sa panvice pravidelne prehrievajú, vedie to k oslabeniu nepriľnavého povrchu. Červený indikátor Thermo-Spot na panviciach je ukazovateľom tepla a oznámi vám, keď panvica dosiahne ideálnu teplotu varenia. Keď bod zmení farbu na tmavočervenú, znížte intenzitu ohrevu na udržiavanie teploty. Nepoužívajte ďalej vysoký ohrev panvice, pretože to bude mať za následok prehriatie panvice a nepriľnavého povrchu. 3) V prípade umývania v umývačke riadu pretrite po každom použití nepriľnavé vnútro kuchynským olejom, aby sa zabránilo vysychaniu nepriľnavého povrchu a zabezpečila sa čo najlepšia účinnosť nepriľnavých vlastností
Panvica sa použila pri príliš vysokej teplote alebo na varnej doske s príliš veľkým priemerom, v dôsledku čoho sa mohlo teplo šíriť po jej okrajoch, čo bolo príčinou poškodenia rukoväte.
1) Panvica sa použila pri príliš vysokej teplote alebo na zdroji tepla, ktorý bol pre panvicu nevhodný, v dôsledku čoho došlo k zdeformovaniu a pokriveniu panvice. 2) Do horúcej panvice takisto nikdy nenapúšťajte studenú vodu ani neponárajte horúci riad do studenej vody. Náhle zmeny teploty môžu spôsobiť, že sa kov zvlní, v dôsledku čoho bude základňa nerovnomerná.
Pri kladení panvíc na plynové varné dosky buďte opatrní, pretože počet podperných nožičiek sa líši a predovšetkým v prípade malých panvíc môže byť potrebná trojnožka, ktorú väčšina výrobcov plynových varných dosiek dodáva spolu s varnou doskou, alebo sa dajú od nich zakúpiť samostatne.
Pôsobenie nadmerného tlaku na vonkajší povrch hliníkových hrncov alebo panvíc, napríklad následkom pádu alebo nárazu, môže spôsobiť deformácie. (Hrniec ani panvica sa nezdeformujú vplyvom tepla pri varení.)
Naše povrchy sú známe tým, že sa pri bežnom používaní neodlupujú. Ak sa panvice alebo hrnce značky TEFAL/T-fal nepoužívajú bežným spôsobom a omylom dôjde k požitiu čiastočky povrchu, nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Tieto čiastočky nie sú toxické (nepriľnavý povrch nepredstavuje nebezpečenstvo pre vaše zdravie). Prejdú telom bez toho, aby sa absorbovali, rovnako ako akékoľvek iné vlákno. Poznámka: Nepriľnavý povrch je zo zdravotného hľadiska taký bezpečný, že sa často používa v zdravotníctve na potiahnutie kardiostimulátorov a malých rúrok, ktoré nahrádzajú tepny.
Všetky nepriľnavé povrchy obsahujú PTFE, čo je skratka pre polytetrafluóretylén, plastový polymér. Ide o klzkú látku zloženú z molekúl tetrafluóretylénu, ktorý obsahuje len uhlík a fluór. Nepriľnavý povrch nenapádajú bázy kyselín ani alkalické bázy a zostáva pri varení stabilný. Francúzske, európske a americké zdravotné úrady schválili používanie nepriľnavých povrchov s obsahom PTFE pre kuchynský riad. V podstate ide o látku, ktorá nevyvoláva žiadnu chemickú reakciu, keď sa dostane do styku s potravinami, vodou alebo čistiacimi prostriedkami. V prípade absorpcie je pre telo úplne neškodná. Prejde telom bez toho, aby sa absorbovala, rovnako ako akékoľvek iné vlákno. Nepriľnavý povrch je v skutočnosti zo zdravotného hľadiska taký bezpečný, že sa často používa v zdravotníctve na potiahnutie kardiostimulátorov a malých rúrok, ktoré nahrádzajú tepny.
NIE. Druh riadu s nepriľnavým povrchom TEFAL/T-fal neobsahuje PFOA. Prípadný obsah PFOA pravidelne kontrolujú nezávislé laboratóriá, ktoré overujú neprítomnosť PFOA v hotových výrobkoch. Od roku 2003 vykonávajú pravidelné skúšky nezávislé laboratóriá v mnohých krajinách (INERIS vo Francúzsku, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS v Spojenom kráľovstve, FABES Labs v Nemecku, MB Labs v Kanade a SGS v Číne). Týmito skúškami sa systematicky preukázala neprítomnosť PFOA vo výrobkoch s nepriľnavým povrchom Tefal/T-fal.
Nie, nepriľnavý povrch sa musí nanášať v priebehu počiatočného výrobného procesu.
Pri bežnom používaní v domácnosti je ošúchanie nepriľnavého povrchu veľmi zriedkavé. Správnym používaním a starostlivosťou sa časom dosiahne lepšia účinnosť vlastností. Vo väčšine prípadov opotrebenia alebo ošúchania nepriľnavého povrchu očividne došlo k prehriatiu, poškriabaniu a/alebo čisteniu abrazívnymi prostriedkami. Nadmerné prehrievanie môže spôsobiť, že povrch panvice vyschne a začne sa odlupovať. Na tento druh poškodenia sa záruka nevzťahuje. V prípade, že občas varíte pri vysokých teplotách alebo ste panvicu nadmerne zahriali, odporúča sa, aby ste riad častejšie ošetrovali.
V súčasnosti existuje mnoho nejasných informácií, pokiaľ ide o nepriľnavé povrchy, ktoré niekedy súvisia s PFOA. Nepriľnavé povrchy Tefal/T-fal sa však vyrábajú z PTFE, čo je skratka vedeckého názvu polytetrafluóretylénu, a neškodnosť tohto materiálu uznávajú zdravotné úrady v Európe aj Spojených štátoch. PFOA a PTFE sú dve úplne odlišné látky. Stručne povedané, riad s nepriľnavým povrchom Tefal/T-fal sa vyrába z PTFE a neobsahuje PFOA. Spoločnosť Tefal/T-fal sa navyše už pred viac ako 20 rokmi zaviazala nepoužívať olovo ani kadmium v celom sortimente svojho riadu, aby tak mohla poskytnúť záruku neškodnosti všetkých svojich výrobkov. Tento záväzok sa uvádza v ekologickej informácii, ktorú zaviedla skupina SEB.
PFOA je štandardná skratka anglického názvu kyseliny perfluóroktanovej. PFOA sa používa v procese výroby mnohých produktov, ako sú nepriľnavé povrchy, kompatibilné obaly do mikrovlnnej rúry, niektoré druhy textilu, koberce odolné proti škvrnám, škatule na pizzu, ktoré neabsorbujú tuk… Záväzok spoločnosti Tefal/T-fal má zaručiť neprítomnosť PFOA, olova a kadmia v jej hotových výrobkoch a neškodnosť jej výrobkov s nepriľnavým povrchom Tefal/T-fal pre životné prostredie a spotrebiteľov.
V nepriľnavých povrchoch a smalte kuchynského riadu značky Tefal/T-fal sa nenachádza kadmium ani olovo. Zistili sme, že tieto škodlivé látky môžu z výrobku pri umývaní v umývačke riadu unikať a potom sa opäť usadiť na ostatnom riade v umývačke. V dôsledku toho dochádza pri používaní tohto riadu na servírovanie jedla a varenie k požitiu kadmia alebo olova, ktoré potom zostávajú v ľudskom tele. Z toho dôvodu sa celý náš kuchynský riad už viac ako 20 rokov navrhuje a vyrába bez olova či kadmia. Túto ekologickú informáciu nájdete na obaloch všetkých našich výrobkov s nepriľnavým povrchom Tefal/T-fal.
Nepriľnavý povrch Tefal/T-fal je technický povrch vyrobený z polyméru, ktorý sa nazýva polytetrafluóretylén = PTFE. Je to práve PTFE, vďaka ktorému má kuchynský riad nepriľnavé vlastnosti. Zdravotné úrady v Európe a Spojených štátoch preukázali, že PTFE je inertná látka, ktorá nevstupuje do chemickej reakcie s potravinami, vodou ani čistiacimi prostriedkami. V prípade požitia je úplne neškodný. Tieto zdravotné úrady potvrdili neškodnosť nepriľnavých povrchov obsahujúcich PTFE v kuchynskom riade. Látka PTFE je v skutočnosti taká bezpečná, že sa často používa v medicíne na kardiostimulátory a malé súčasti, ktoré nahrádzajú tepny. Používa sa pri chirurgických zákrokoch u pacientov so závažným ochorením obličiek. Dokonca aj niektoré kĺbové náhrady sú čiastočne potiahnuté látkou PTFE.
Aký typ panvíc je vhodný na to, aby sa používal na indukčnej varnej doske?
Je ťažké určiť presný počet rokov, pretože životnosť sa líši od podmienok a frekvencie používania. Na predĺženie životnosti chráňte zariadenie pred nadmerne vysokými teplotami a nezohrievajte ho bez vody vo vnútri. Stredná až nízka teplota ohrievania je postačujúca. Ak budete používať rovnakú teplotu ako pri varení v železnej wok panvici, spôsobí to nenávratné poškodenie. Okrem toho jedlo neskladujte príliš dlho (jeden alebo viac dní).
Skupina SEB zaviedla na svojich výrobkoch značky Tefal/T-fal s nepriľnavým povrchom ako súčasť záväzku dodržiavania kvality uvádzanie ekologickej informácie „Zdravie a životné prostredie“. Tento záväzok zaručuje neprítomnosť PFOA, olova a kadmia v povrchoch Tefal/T-fal a neškodnosť našich výrobkov značky Tefal s nepriľnavým povrchom pre životné prostredie a spotrebiteľa. Táto ekologická informácia je založená na pravidelných analýzach, ktoré vykonávajú nezávislé laboratóriá v mnohých krajinách (INERIS vo Francúzsku, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS v Spojenom kráľovstve, FABES Labs v Nemecku, MB Labs v Kanade a SGS v Číne) (odkaz na stránky laboratórií). Tento záväzok sa uvádza na webových stránkach značky Tefal/T-fal, rovnako ako na obaloch kuchynského riadu značky Tefal s nepriľnavým povrchom.
Kde môžem svoj spotrebič na konci jeho životnosti zlikvidovať?