Šišky Berliner
- Celkový čas 3 h 10 min
- 30 min
Príprava - 2 h 40 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
300 g Múka na pečivo
1 Sušené pekárske droždie (4,6 g)
20 g Krupicový cukor
13 cl Mlieko
4 Žĺtky
5 g Soľ (1 čajová lyžička)
40 g Zmäknuté maslo
20 g Rastlinný olej
50 g Krupicový cukor
Práškový cukor
Príslušenstvo
Grilovacia mriežka
Príprava
Krok 1 /5
Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre na 38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa zničili kvasinky a kvások by nevykysol. Droždie vložte do malej misky s teplým mliekom, aby sa znovu hydratovalo. Premiešajte metličkou. Nechajte 3 minúty odpočívať. Droždie by malo byť rozpustené.
Krok 2 /5
Do misky mixéra s hnietiacim hákom vložte múku, zmes mlieka, cukru a kvasníc a žĺtky. Hnieťte 5 minút pri nízkych otáčkach. Pridajte soľ a hnieťte 1 minútu, potom pridajte maslo a hnieťte ďalších 6 minút. Cesto by sa malo mierne odlepovať od stien misky. Cesto vložte do veľkej múkou vysypanej misky, prikryte čistou utierkou a nechajte odpočívať pri izbovej teplote 1 hodinu a 30 minút.
Krok 3 /5
Cesto položte na pomúčenú pracovnú plochu. Rozdeľte na guľôčky s hmotnosťou približne 60 g. Vyvaľkajte ich dlaňou. Oba konce zastrčte do stredu a dlaňou ich zrolujte a vyrovnajte. Postupne ich položte na pomúčenú dosku. Zľahka posypte múkou, prikryte utierkou a nechajte 1 hodinu odpočívať. Šišky by mali zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 4 /5
Polovicu šišiek opatrne vložte do formy Easy Fry so štandardným plechom na pečenie. Šišky potrite olejom a posypte práškovým cukrom. Vyberte program na DORTY 160 °C na 10 minút. Skontrolujte, či sú šišky usmažené dozlatista.
Krok 5 /5
Nechajte vychladnúť na mriežke a potom šišky naplňte džemom alebo čokoládovou nátierkou. Posypte práškovým cukrom.