Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Donuty

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 3 h 17 min
  • Príprava
    20 min
  • Varenie
    17 min
  • Chladenie
    2 h 40 min

Suroviny

6 os.

  • 100 g Plnotučné mlieko

  • 20 g Krupicový cukor

  • 2.5 g Sušené pekárenské droždie

  • 10 g Olej

  • 30 g Približne polovica stredne veľkého vajca

  • 180 g Hladká biela múka

  • 2 g Soľ

  • 10 g Zmäknuté maslo

  • Olej v spreji

  • 125 g Glukóza

  • 50 g Biela čokoláda

  • 10 g Voda

  • 2 g Potravinárske farbivo (voliteľné)

Príprava

Krok 1 /9

V malej miske zohrejeme mlieko. Pridáme droždie a cukor, premiešame a necháme odstáť 5 minút.

  • 100g Plnotučné mlieko
  • 20g Krupicový cukor
  • 2.5g Sušené pekárenské droždie

Krok 2 /9

Nasypeme múku a soľ do veľkej nádoby. Pridáme olej, polovicu vajca a zmes z mlieka, droždia a cukru. Hnetieme rukou 1 minútu, potom pridáme mäkké maslo a hnetieme, kým sa cesto zľahka nezbieha (asi 2 minúty).

  • 10g Olej
  • 30g Približne polovica stredne veľkého vajca
  • 180g Hladká biela múka
  • 2g Soľ
  • 10g Zmäknuté maslo

Krok 3 /9

Zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny. Jeho objem by sa mal strojnásobiť.

Krok 4 /9

Vyklopíme cesto na pomúčenú plochu a zľahka vyvaľkáme na hrúbku 1 až 1,5 cm. Krájačom na sušienky vykrajujeme donuty s priemerom 7 cm. Na stred použijeme 3 cm krájač na sušienky. Ak nemáme krájač na sušienky, použijeme misku alebo pohár vhodnej veľkosti.

Krok 5 /9

Presunieme donuty na malé štvorce zľahka naolejovaného alobalu. Prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na dvojnásobnú veľkosť (asi 30 minút). Pred pečením na donuty jemne natrieme trochu neutrálneho oleja.

  • Olej v spreji

Krok 6 /9

Zapneme spotrebič. Zapneme nádobu 1. Vyberieme program DEZERT pri 175 °C na 10 minút. Zapneme nádobu 2. Vyberieme program DEZERT pri 175 °C na 10 minút. Na nastavenie a predhrievanie stlačíme ŠTART. Tento krok je dôležitý pre úspešnú prípravu donutov, aby boli dobre upečené.

Krok 7 /9

Zapneme nádobu 1. Vyberieme program DEZERT pri 165 °C na 7 minút. Opatrne umiestnime 4 donuty s ich alobalom na dosku v nádobe 1. Zapneme nádobu 2. Vyberieme program DEZERT pri 165 °C na 7 minút. Opatrne umiestnime 2 donuty s ich alobalom na dosku v nádobe 2. Stlačením tlačidla ŠTART začneme variť oboje.

Krok 8 /9

Glazúra: V malej miske ohrievame glukózu v mikrovlnej rúre do tekutého stavu a pridáme bielu čokoládu. Zamiešame špachtľou, potom podľa potreby pridáme farbivo a vodu. Pred namáčaním donutov sa uistíme, že glazúra je tekutá, ale nie príliš horúca. Podľa potreby ju dáme späť do mikrovlnej rúry.

  • 125g Glukóza
  • 50g Biela čokoláda
  • 2g Potravinárske farbivo (voliteľné)

Krok 9 /9

Vidličkou namáčame donuty do teplej glazúry. Umiestnime na drôtený rošt a asi 5 minút necháme odstáť, kým poleva nestvrdne.