Roast chicken with homemade chips
- Celkový čas 1 h 40 min
- 20 min
Príprava - 50 min
Varenie - 30 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
800 g Zemiaky
3 pl Neutrálny olej
Soľ, korenie
Petržlenová vňať
1 Kura
0.5 Citrón
1 čl Paprika
0.5 čl Mletý cesnak
0.5 čl Mletá cibuľa
1 čl Oregano
Soľ, korenie
1 pl Olivový olej
Príprava
Krok 1 /7
Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na hranolčeky. Dáme ich do nádoby a zalejeme studenou vodou. Necháme odstáť 30 minút.
Krok 2 /7
Odstránime špagáty a na kura natrieme polovicu citróna. V malej miske zmiešame papriku, cesnak, cibuľu, oregano, soľ a korenie. Na kožu kuraťa natrieme olivový olej a posypeme korením.
Krok 3 /7
Scedíme zemiaky a poklepaním ich dôkladne osušíme. Premiešame zemiaky, olej, soľ a korenie.
Krok 4 /7
Zapneme spotrebič. Zapneme nádobu 1. Vyberieme program KURA pri 160 °C na 50 minút. Dáme kura stranou pŕs nadol na dosku v nádobe 1. Zapneme nádobu 2. Vyberieme program HRANOLKY pri 200 °C na 50 minút. Dáme hranolčeky na dosku v nádobe 2. Stlačením tlačidla ŠTART začneme variť oboje.
Krok 5 /7
V prípade hranolčekov zatrasieme košom každých 10 minút a v polovici varenia, keď zapípa spotrebič a zabliká ikona. V prípade potreby použijeme špachtľu. Podľa potreby opakujeme.
Krok 6 /7
Skontrolujeme hranolky, ktoré by mali byť tiež do zlatohneda a chrumkavé, a v prípade potreby predĺžime dobu varenia. Na ochutenie pridáme soľ a korenie. Pred podávaním posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Krok 7 /7
Okamžite podávame. Na kura natrieme šťavy z varenia a zvyšné šťavy podávame v omáčniku.