Žemľová knedľa

Žemľová knedľa

Predjedlá

  • 4

    Počet ľudí

  • Lacné

    Cena

  • Veľmi ľahké

    Náročnosť

  • Čas prípravy

  • Čas varenia

Ingrediencie

  • 1 vajce
  • 100 ml vlažnej vody
  • soľ
  • 500 g hrubej múky
  • 10g droždia
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 č. lyž. cukru
  • 1 rožok

Príprava

Do nádoby robota s hnetacím nožom nalejte 150 ml teplého mlieka, 100 ml vody, pridajte droždie a cukor. Zvoľte program Cesto P2, po skončení programu nechajte 10 minút kysnúť.

Pridajte múku, vajíčko a soľ, zvoľte program Cesto P1, na posledných 45 sekúnd pridajte do cesta 1 suchší rožok nakrájaný na kocky. 3. Po skončení programu nechajte kysnúť na 30 °C (naskočí automaticky po uhnetení) 10 – 15 minút.

Vykysnuté cesto vyberte z robota a vytvorte šišku, rozdeľte na 3-6 rovnakých dielov. Vytvarujte knedle a nechajte odležať 5 minút.

Do nádoby robota nalejte 0,7 l vody, pusťte program Para na 22 minút, zátka v pozícii Max. para. Po 2 minútach otvorte veko, vložte naparovací košík s 2 – 3 knedľami, varte v pare 10 minút. Po 10 minútach vyberte uvarené knedle a vložte druhú várku na ďalších 10 minút.

TIP: Rožok môžete zapracovať do cesta až pri tvarovaní. Vytvarujte len 2 šišky, vložte do väčšieho hrnca s vriacou osolenou vodou a varte je na miernom plameni 20 min. Ihneď po vybratí z vody nakrájajte na plátky.