Hovädzie mäso na smotane (Sviečkovica)

Hovädzie mäso na smotane (Sviečkovica)

Hlavný chod

  • 4

    Počet ľudí

  • Nákladné

    Cena

  • Náročné

    Náročnosť

  • Čas prípravy

  • Čas varenia

  • 10H00

    recipe.details.time.rest

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzieho zadného
  • 100 g slaniny
  • 1 balíček korenia (nové korenie 5 ks, 4 bobkové listy, 6 guľôčok čierneho korenia)
  • 450 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 pol. lyžice octu
  • 15 g cukru
  • 100 g masla
  • 10 cl oleja
  • 3 pol. lyž. plnotučnej horčice
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 citrón
  • nakladané brusnice
  • hovädzí vývar

Príprava

Koreňovú zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky a s očistenou cibuľou, rozkrojenou na štvrtinky, vložte do robota s hnetacím/krájacím nožom, spracujte na malé kúsky rýchlosťou 11 počas 10 – 15 sekúnd.

Vymeňte nôž za miešací nadstavec, vsypte zeleninu s maslom, nastavte rýchlosť 3, teplotu 110 °C na 12 minút a orestujte 5 minút. Keď začne zmes hnednúť, pridajte cukor a nechajte skaramelizovať 7 minút.

Pridajte horčicu, ocot a zalejte vývarom. Vložte korenie, najlepšie v plátennom vrecúšku. Zvoľte program Pomalé varenie P2, teplotu 95 °C na 35 minút, so zátkou v pozícii Para Mini. Skôr ako sa začne základ variť, rozštvrťte mäso, prešpikujte ho slaninou a opečte zo všetkých strán v panvici na oleji. Po uplynutí 15 minút programu vložte mäso do nádoby robota a duste 20 minút alebo dovtedy, kým nebude mäkké.

Mäso vyberte na tanier, povyberajte korenie. Do nádoby prilejte smotanu a nechajte krátko prejsť varom. Vložte krájací nôž Ultrablade a rozmixujte dohladka rýchlosťou 12 počas 30 sekúnd, dochuťte.

Plátok mäsa zaliaty omáčkou podávajte so žemľovou knedľou, ozdobte citrónom a brusnicami.

TIP: Pokiaľ nie je omáčka správne hustá, zahustite ju zápražkou (orestovaná hladká múka s olejom) a ak je veľmi hustá, zrieďte vývarom, ale vždy nechajte prejsť varom. Zeleninu s mäsom, maslom a korením môžete nechať cez noc odležať pre ešte lepšiu chuť.