Hruškový dezert s karamelovou polevou

Hruškový dezert s karamelovou polevou

Dezert

  • 4

    Počet ľudí

  • Priemerné

    Cena

  • Náročné

    Náročnosť

  • Čas prípravy

  • Čas varenia

Ingrediencie

  • 4 hrušky
  • šťava z 1/2 citróna
  • 4 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 500 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 4 formičky (misky)

Príprava

Olúpte hrušky, nakrájajte ich na polovice a vykrojte jadro.

Vlejte citrónovú šťavu do otvorenej panvice a pridajte hrušky. Varte 3 minúty.

Hrušky vyberte.

V mise vyšľahajte vajcia a cukor.

Zahrejte mlieko v panvici na vlažnú teplotu.

Zašľahajte do vajec a cukru. Hrušky narežte na malé kocky, niekoľko plátkov však nechajte na ozdobu.

Vložte do 4 misiek na pečenie alebo formičiek.

Do misiek na pečenie nalejte vaječnú zmes.

Do tlakového hrnca nalejte 1500 ml vody. Na dno dajte trojnožku. Misky na pečenie vložte do hrnca, nech si odpočinú položené na trojnožke.

Použite 1. úroveň tlaku. Prikryte pokrievkou a priveďte až na úroveň plného tlaku.

Varte 10 minút.

Odstavte hrniec zo zdroja tepla a schlaďte ho pri izbovej teplote bez toho, aby ste menili polohu voliča tlaku.

Keď indikátor tlaku zhasne, zložte pokrievku. Medzitým si pripravte karamelovú omáčku.

Rozpusťte cukor na panvici bez miešania, až kým sa nevytvorí karamel.

Zložte zo zdroja tepla a za stáleho miešania veľmi pomaly pridávajte čerstvú smotanu.

Vráťte na zdroj tepla a priveďte do varu.

Nechajte vychladnúť.

Vyklopte dezerty na tanier.

Oblejte ich karamelovou polevou.

Ozdobte niekoľkými plátkami hrušky.