Mramorovaný kávový piškótový koláč

Mramorovaný kávový piškótový koláč

Dezert

  • 6

    Počet ľudí

  • Lacné

    Cena

  • Náročné

    Náročnosť

  • Čas prípravy

  • Čas varenia

Ingrediencie

  • 100 g mäkkého margarínu alebo masla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 (rozšľahané) vajcia
  • 100 g múky s primiešaným práškom do pečiva (preosiatej)
  • 1 ČL (5 ml) kávovej esencie
  • niekoľko kvapiek vanilkovej esencie.

Príprava

Misku na puding s objemom 1,2 l potrite tukom.

Do hrnca dajte trojnožku.

Vyšľahajte tuk a cukor, až kým hmota nie je ľahká a nadýchaná.

Po troche pridávajte rozšľahané vajcia, po každej dávke premiešajte. Vmiešajte múku.

Dajte polovicu zmesi do druhej misky a vmiešajte kávovú esenciu.

Pridajte vanilkovú esenciu do druhej misky.

Striedavo pridávajte do nádoby lyžicu vanilkovej a kávovej zmesi.

Prikryte dvojitou vrstvou mastného papiera na pečenie, zahnutého v strede, aby sa mohol zdvihnúť.

Zviažte pevne špagátom.

Nalejte 1,2 l vriacej vody do hrnca a 1 polievkovú lyžicu (15 ml) citrónovej šťavy, ak je vo vašej oblasti tvrdá voda.

Nádobu s pudingom dajte do košíka a nechajte ju na trojnožke.

Nastavte volič tlaku do polohy uvoľňovania pary, prikryte pokrievkou a predparte puding 15 minút. Potom prepnite na úroveň tlaku 1, priveďte k plnému tlaku a varte 50 minút.

Odstavte hrniec zo zdroja tepla a schlaďte ho pri izbovej teplote bez toho, aby ste menili polohu voliča tlaku.

Keď indikátor tlaku zhasne, zložte pokrievku.

Vypnite a podávajte s krémom alebo šľahačkou.