Omelety

Omelety

Dezert

  • 4

    Počet ľudí

  • Lacné

    Cena

  • Ľahké

    Náročnosť

  • Čas prípravy

  • Čas varenia

Ingrediencie

  • Z cesta sa pripraví cca desať 18 cm palaciniek.
  • 110 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 2 vajcia (stredne veľké)
  • 250 ml mlieka
  • 15 g rozpusteného masla

Príprava

Zmiešajte múku a soľ vo veľkej nádobe. Urobte v strede jamku, rozbite do nej vajíčka a nalejte polovicu mlieka.

Vyšľahajte metličkou alebo vareškou. Postupne pridávajte zvyšok mlieka a rozpustené maslo, medzitým šľahajte, kým sa nedosiahne krémová konzistencia.

Po pridaní všetkých tekutých prísad rázne vyšľahajte, aby sa odstránili všetky hrudky. Prípadne použite na rozmiešanie mixér alebo kuchynský robot. Nalejte cesto do džbánu, jednoduchšie sa bude nanášať na panvicu. Pred prípravou prvej palacinky nalejte ½ čajovej lyžičky kuchynského oleja na panvicu.

Ďalší olej bude potrebný až pri štvrtej alebo piatej palacinke. Položte panvicu Tefal Thermospot na prípravu palaciniek na platňu so stredným zdrojom tepla. Rad Tefal Thermospot pomáha odhadnúť, kedy je panvica horúca, keďže špeciálny termosenzitívny bod mení farbu, keď je panvica pripravená na použitie.

Pri príprave každej palacinky nalejte na panvicu dostatok cesta. Rozotrite tenkú vrstvu na dno panvice, otáčajte panvicu v smere hodinových ručičiek a zároveň jemne nakláňajte. Keď sa začnú na povrchu objavovať bubliny a palacinka si začne sadať, stiahnite panvicu zo zdroja tepla a potraste ňou, aby sa palacinka uvoľnila.

Nechajte variť, kým nemá palacinka na jednej strane zlatohnedú farbu. Trik pri vyhadzovaní palacinky spočíva v rýchlom trhnutí palacinkou vpred, aby sa uvoľnila, a vo vyhodení rýchlym pohybom smerom nahor, von a späť, a to pomocou zápästia. Potom by sa mala palacinka zachytiť na panvici surovou stranou dolu.

Ak sa na vyhadzovanie palaciniek necítite, zasuňte špachtľu s nepriľnavým povrchom priamo pod palacinku a obráťte ju.

Otočenú stranu opečte do zlatista a potom vysuňte palacinku z panvice na tanier. Podávajte s tradičnou citrónovou šťavou a práškovým cukrom. Ďalším variantom môže byť jahodová poleva, plátky banánov s čokoládovou polevou, plnka z tuniaka, jahody so šľahačkou.