Rizoto so zmiešanými hubami

Rizoto so zmiešanými hubami

Hlavný chod

  • 4

    Počet ľudí

  • Priemerné

    Cena

  • Stredné

    Náročnosť

  • Čas prípravy

  • Čas varenia

Ingrediencie

  • 1 l (4 šálky) kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 125 ml (1/2 šálky) suchého bieleho vína
  • 1 PL olivového oleja
  • 80 g nakrájaného masla
  • 1 hnedá cibuľa, rozpolená, nakrájaná nadrobno
  • 100 g švajčiarskych hnedých šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 100 g malých šampiňónov, nakrájaných na štvrtky
  • 440 g (2 šálky) ryže Arborio
  • 80 g húb Enoki, so zastrihnutými koncami
  • 20 g (1/4 šálky) jemne nastrúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky čerstvej nahrubo nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
  • štipka soli
  • osobitná dávka strúhaného parmezánu určená na podávanie
  • 125 ml (1/2 šálky) olivového oleja
  • 3 na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku
  • 1/3 šálky voľne balenej
  • čerstvej drvenej šalvie
  • 2 ČL jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • štipka vlákien šafranu

Príprava

Cesnakovo-citrónovo-šalviový olej si pripravíte tak, že na stredne veľkej panvici s nepriľnavým povrchom zahrejete pri nízkej teplote olej. Pridajte cesnak a povarte 30 sekúnd alebo kým sa neuvoľní aróma. Odstavte zo zdroja tepla. Pridajte šalviu, citrónovú kôru a šafran. Miešajte, aby sa prísady spojili, a odstavte.

V hrnci zmiešajte vývar a víno a pri miernej teplote priveďte do varu. Teplotu znížte a nechajte povariť.

V hrnci s ťažkým dnom zahrejte pri miernej teplote olej a maslo. Pridajte cibuľu a za stáleho miešania povarte 2 minúty alebo domäkka. Pridajte švajčiarske hnedé a bežné šampiňóny a za stáleho miešania povarte 3 minúty alebo dovtedy, kým huby nezmäknú.

Pridajte ryžu a za stáleho miešania povarte 2 minúty alebo, kým zrnká nenadobudnú sklovitý vzhľad. Zmes ryže podlejte naberačkou (cca 125 ml/1/2 šálky) zmesi vývaru a miešajte drevenou varechou, až kým sa tekutina úplne neabsorbuje. Ďalej pridávajte po naberačke zmesi vývaru, stále miešajte a pred každou dávkou vývaru nechajte tekutinu absorbovať. Varte dovtedy, kým ryža nebude správne mäkká a kým rizoto nezíska krémovú konzistenciu (potrvá to cca 25 minút).

Pridajte huby Enoki a za stáleho miešania povarte 3 minúty alebo domäkka. Odstavte zo zdroja tepla. Vmiešajte parmezán a petržlenovú vňať. Ochutnajte a osoľte.

Rizoto naberte do servírovacích misiek. Navrch dajte zmes oleja a posypte osobitnou dávkou parmezánu.

Produkty značky Tefal na prípravu vášho receptu
  • DUETTO_1_thumbnail_RO.png
    Duetto

    Šikovné na jednoduché použitie

    zistite viac