Steak Au Poivre

Steak Au Poivre

Hlavný chod

  • 4

    Počet ľudí

  • Nákladné

    Cena

  • Náročné

    Náročnosť

  • Čas prípravy

  • Čas varenia

Ingrediencie

  • 4 x 150 g fileta Mignon alebo Rib Eye steak
  • 1/3 šálky prepusteného masla alebo oleja
  • 1/4 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 šalotky, nakrájané nadrobno
  • 2 polievkové lyžice drveného čierneho korenia
  • 3 polievkové lyžice bieleho vína
  • 1/4 šálky brandy
  • malé vetvičky čerstvej petržlenovej vňate, na ozdobu

Príprava

Steaky osoľte.

V plytkej panvici dostatočne veľkej na to, aby sa do nej zmestili štyri steaky, zahrievajte prepustené maslo alebo olej, až kým sa z nich nezačne pariť.

Pridajte steaky a smažte 3 – 4 minúty na každej strane, ak ich chcete mať málo prepečené, a trochu dlhšie, ak dávate prednosť stredne prepečeným.

Vyberte ich z panvice, prikryte alobalom, aby si uchovali teplotu, a dajte bokom.

Ak chcete mať steaky veľmi prepečené, smažte ich na každej strane 3 minúty, potom ich preložte na zapekaciu misku a pečte v rúre 8 – 10 minút pri teplote 200 °C.

Vyberte z rúry a prikryte alobalom.

Do stredne veľkého hrnca nalejte vývar a zredukujte na cca 1/2 šálky.

Na panvicu pridajte šalotku a nechajte ju 3 – 4 minúty, aby sa pred pridaním korenia zľahka sfarbila.

Podlejte vínom a polovicou brandy, premiešajte vareškou, aby ste z dna panvice zoškrabali lepkavú mäsovú šťavu. Primiešajte ju a nechajte bublať 1 minútu, až kým nenadobudne sirupovú konzistenciu.

Vmiešajte zredukovaný vývar a priveďte k varu. Omáčku varte 7 minút alebo kým nezhustne, potom pridajte zostávajúce brandy.

Vráťte steaky do omáčky na panvici a zohrievajte ich 3 – 4 minúty, omáčka nesmie vrieť.

Podávajte na samostatných teplých tanieroch alebo na jednom veľkom tanieri.

Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s hranolčekmi alebo opekanými zemiakmi.

Produkty značky Tefal na prípravu vášho receptu
  • DUETTO_1_thumbnail_RO.png
    Duetto

    Šikovné na jednoduché použitie

    zistite viac