Maďarská maková roláda (Beigli)
- Celkový čas 3 h 50 min
- 25 min
Príprava - 25 min
Varenie - 3 h
Chladenie
Suroviny
6 os.
10 cl Mlieko
25 g Práškový cukor
1.5 čl Sušené pekárske droždie (6 g)
225 g Hladká biela múka
1 čl Soľ
2 pl Neutrálny olej
1 Vajcia
15 g Maslo
300 g Voda
70 g Krupicový cukor
1 Agar-agar (2 g)
250 g Mak
10 cl Mlieko
70 g Práškový cukor
70 g Hrozienka
1 kôra Citrón
1 pl Vanilkový extrakt alebo 1 vrecúško vanilkového cukru
1 Žĺtok
1 čl Mlieko
1 štip. Práškový cukor
2 Citróny
300 g Voda
70 g Práškový cukor
1 Agar-agar (2 g)
Príslušenstvo
Hák na cesto Sekáčik na bylinky
Príprava
Krok 1 /11
Pripravte si cesto: Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre (38 až 40 °C). Dávajte pozor, aby ste ju príliš nezohriali, mohlo by to ovplyvniť funkciu kvasníc. Droždie znovu hydratujte v malej miske s mliekom a cukrom. Šľahajte. Nechajte 5 minút odpočívať, kým sa droždie nerozpustí.
Krok 2 /11
Do misy mixéra s nadstavcom na hnetenie pridajte múku, soľ, olej a vajcia, potom pridajte vodu, cukor a droždie. Stlačte tlačidlo Štart.
Krok 3 /11
Pomocou špachtle zotrite obsah zo stien misky. Pridajte zmäknuté maslo. Stlačte tlačidlo Štart.
Krok 4 /11
Cesto by malo byť lepkavé. Cesto nechajte v mise, prikryte ho čistou utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať.
Krok 5 /11
Mak nasypte do misky mini sekáčika. Semienka trikrát rozmixujte, aby ste z maku získali múku. V hrnci zohrejte mlieko, cukor, hrozienka, vanilku a kôru do bodu varu. Odstavte hrniec z ohňa a pridajte makovú múku. Miešajte stierkou, aby ste získali pomerne tuhé cesto. Cesto položte na papier na pečenie. Prikryte ďalším listom papiera na pečenie a pomocou valčeka vytvorte štvorec s rozmermi 20x20 cm. Odložte bokom.
Krok 6 /11
Cesto položte na jemne pomúčenú dosku a v strede ho 8-krát preložte, potom ho sformujte do gule. Cesto nechajte 30 minút odpočívať v chladničke a potom ho v strede opäť 6-krát preložte, aby vznikla guľa. Následne ho nechajte 5 minút odpočívať. Pomocou valčeka vytvorte štvorec 22 x 22 cm.
Krok 7 /11
Odstráňte papier na pečenie a na cesto opatrne rozotrite makovú náplň, pričom odstráňte druhý list papiera na pečenie. Cesto zrolujte do tvaru rolády. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Jeho veľkosť by sa mala zdvojnásobiť.
Krok 8 /11
Rúru predhrejte na 180 °C.
Krok 9 /11
V malej miske zmiešajte žĺtok, mlieko a cukor. Potom zmes jemne naneste na cesto pomocou štetca na pečivo. Pečte 20 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Krok 10 /11
Z citrónov vytlačte šťavu. Citróny nakrájajte ostrým nožom na jemné plátky. Do hrnca pridajte šťavu, plátky citróna a vodu. Varte 20 minút na miernom ohni a priveďte do varu, potom pridajte cukor a agar-agar. Varte 1 minútu. Pomocou tyčového mixéra vytvorte kompótovú konzistenciu. Nechajte vychladnúť v miske v chladničke.
Krok 11 /11
Plátky rolády podávajte s citrónovou marmeládou.