Maďarská maková roláda (Beigli)
Tefal
Recept od Tefal

Maďarská maková roláda (Beigli)

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 3 h 50 min
  • Príprava
    25 min
  • Varenie
    25 min
  • Chladenie
    3 h

Suroviny

6 os.

  • 10 cl Mlieko

  • 25 g Práškový cukor

  • 1.5 čl Sušené pekárske droždie (6 g)

  • 225 g Hladká biela múka

  • 1 čl Soľ

  • 2 pl Neutrálny olej

  • 1 Vajcia

  • 15 g Maslo

  • 300 g Voda

  • 70 g Krupicový cukor

  • 1 Agar-agar (2 g)

  • 250 g Mak

  • 10 cl Mlieko

  • 70 g Práškový cukor

  • 70 g Hrozienka

  • 1 kôra Citrón

  • 1 pl Vanilkový extrakt alebo 1 vrecúško vanilkového cukru

  • 1 Žĺtok

  • 1 čl Mlieko

  • 1 štip. Práškový cukor

  • 2 Citróny

  • 300 g Voda

  • 70 g Práškový cukor

  • 1 Agar-agar (2 g)

Príslušenstvo

  • Hák na cesto
    Hák na cesto
  • Sekáčik na bylinky
    Sekáčik na bylinky

Príprava

Krok 1 /11

Pripravte si cesto: Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre (38 až 40 °C). Dávajte pozor, aby ste ju príliš nezohriali, mohlo by to ovplyvniť funkciu kvasníc. Droždie znovu hydratujte v malej miske s mliekom a cukrom. Šľahajte. Nechajte 5 minút odpočívať, kým sa droždie nerozpustí.

  • 10cl Mlieko
  • 25g Práškový cukor
  • 1.5čl Sušené pekárske droždie (6 g)

Krok 2 /11

Do misy mixéra s nadstavcom na hnetenie pridajte múku, soľ, olej a vajcia, potom pridajte vodu, cukor a droždie. Stlačte tlačidlo Štart.

  • 10cl Mlieko
  • 25g Práškový cukor
  • 1.5čl Sušené pekárske droždie (6 g)
  • 225g Hladká biela múka
  • 1čl Soľ
  • 2pl Neutrálny olej
  • 1 Vajcia

Krok 3 /11

Pomocou špachtle zotrite obsah zo stien misky. Pridajte zmäknuté maslo. Stlačte tlačidlo Štart.

  • 15g Maslo

Krok 4 /11

Cesto by malo byť lepkavé. Cesto nechajte v mise, prikryte ho čistou utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať.

Krok 5 /11

Mak nasypte do misky mini sekáčika. Semienka trikrát rozmixujte, aby ste z maku získali múku. V hrnci zohrejte mlieko, cukor, hrozienka, vanilku a kôru do bodu varu. Odstavte hrniec z ohňa a pridajte makovú múku. Miešajte stierkou, aby ste získali pomerne tuhé cesto. Cesto položte na papier na pečenie. Prikryte ďalším listom papiera na pečenie a pomocou valčeka vytvorte štvorec s rozmermi 20x20 cm. Odložte bokom.

  • 250g Mak
  • 10cl Mlieko
  • 70g Práškový cukor
  • 70g Hrozienka
  • 1kôra Citrón

Krok 6 /11

Cesto položte na jemne pomúčenú dosku a v strede ho 8-krát preložte, potom ho sformujte do gule. Cesto nechajte 30 minút odpočívať v chladničke a potom ho v strede opäť 6-krát preložte, aby vznikla guľa. Následne ho nechajte 5 minút odpočívať. Pomocou valčeka vytvorte štvorec 22 x 22 cm.

Krok 7 /11

Odstráňte papier na pečenie a na cesto opatrne rozotrite makovú náplň, pričom odstráňte druhý list papiera na pečenie. Cesto zrolujte do tvaru rolády. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Jeho veľkosť by sa mala zdvojnásobiť.

Krok 8 /11

Rúru predhrejte na 180 °C.

Krok 9 /11

V malej miske zmiešajte žĺtok, mlieko a cukor. Potom zmes jemne naneste na cesto pomocou štetca na pečivo. Pečte 20 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.

  • 1 Žĺtok
  • 1čl Mlieko
  • 1štip. Práškový cukor

Krok 10 /11

Z citrónov vytlačte šťavu. Citróny nakrájajte ostrým nožom na jemné plátky. Do hrnca pridajte šťavu, plátky citróna a vodu. Varte 20 minút na miernom ohni a priveďte do varu, potom pridajte cukor a agar-agar. Varte 1 minútu. Pomocou tyčového mixéra vytvorte kompótovú konzistenciu. Nechajte vychladnúť v miske v chladničke.

  • 2 Citróny
  • 300g Voda
  • 70g Práškový cukor
  • 1 Agar-agar (2 g)

Krok 11 /11

Plátky rolády podávajte s citrónovou marmeládou.