Recipe Details Page <seo.title.recipe> - Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Veľkonočný mazanec (bochník) od babičky

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 1 h 59 min
  • Príprava
    15 min
  • Varenie
    1 h 4 min
  • Chladenie
    40 min

Suroviny

8 os.

  • 60 g Droždie

  • 250 ml Mlieko

  • 1 lyžice Cukor

  • 150 g Cukor

  • 250 g Maslo

  • 5 Žĺtky

  • 1 Vanilkový cukor

  • 1 lyžica Soľ

  • 500 g Hladká múka

  • 500 g Polohrubá múka

  • 40 g Hrozienka

  • 50 ml Rum

  • 1 Vajcia

  • Mandle

  • Maslo

  • 20 g Práškový cukor

  • Vanilkový cukor

Príslušenstvo

  • Flex metla
    Flex metla
  • Hák na cesto
    Hák na cesto

Príprava

Krok 1 /11

Z tejto dávky pripravíte 2 bochníky. Pripravte si ingrediencie.

Krok 2 /11

V samostatnej miske alebo odmerke si pripravte kvások. Pridajte vlažné mlieko, lyžicu cukru a premiešajte. Keď sa cukor v mlieku rozpustí, pridajte droždie a lyžicou premiešajte. Kvások dajte bokom a nechajte na teplom mieste odpočívať 15-20 min.

  • 60g Droždie
  • 250ml Mlieko
  • 1lyžice Cukor

Krok 3 /11

Do samostatnej misky pridajte hrozienka a zalejte ich rumom. Dajte bokom a nechajte lúhovať.

  • 40g Hrozienka
  • 50ml Rum

Krok 4 /11

Do misy robota pridajte cukor, maslo izbovej teploty nakrájané na menšie kúsky, žĺtky, vanilkový cukor, lyžičku soli a stlačte ŠTART.

  • 150g Cukor
  • 250g Maslo
  • 5 Žĺtky
  • 1 Vanilkový cukor
  • 1lyžica Soľ
  • Flex metla

Krok 5 /11

Pridajte hladkú a polohrubú múku, vlejte pripravený kvások a stlačte ŠTART.

  • 500g Hladká múka
  • 500g Polohrubá múka
  • Hák na cesto

Krok 6 /11

Pridajte hrozienka a stlačte ŠTART.

  • Hák na cesto

Krok 7 /11

Cesto vyberte z misy a rozdeľte na dve polovice. Ručne cesto prehnite a vytvarujte 2 rovnaké bochníčky. Bochníčky si pripravte na plech na pečenie vyložený papierom na pečenie a nechajte 20 minút kysnúť.

Krok 8 /11

Predhrejte rúru na 170 °C.

Krok 9 /11

Po vykysnutí potrite bochníčky rozšľahaným vajcom a ozdobte mandľami.

  • 1 Vajcia
  • Mandle

Krok 10 /11

Bochníky pečte pri 170 ° C približne 1 hodinu. Či je cesto upečené skontrolujete pomocou drevenej špajle - opatrne zapichnite špajľu do stredu cesta. Cesto je dostatočne upečené, pokiaľ je špajľa úplne suchá a nelepí sa na ňu neupečené cesto.

Krok 11 /11

Upečené bochníky vyberte z rúry. Aby ste vytvorili chrumkavú krustu, ešte horúce ich potrite rozpusteným maslom a ihneď pocukrujte zmesou práškového a vanilkového cukru. PS: tá krusta nemá chybu!

  • Maslo
  • 20g Práškový cukor
  • Vanilkový cukor