Veľkonočný mazanec (bochník) od babičky
- Celkový čas 1 h 59 min
- 15 min
Príprava - 1 h 4 min
Varenie - 40 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
60 g Droždie
250 ml Mlieko
1 lyžice Cukor
150 g Cukor
250 g Maslo
5 Žĺtky
1 Vanilkový cukor
1 lyžica Soľ
500 g Hladká múka
500 g Polohrubá múka
40 g Hrozienka
50 ml Rum
1 Vajcia
Mandle
Maslo
20 g Práškový cukor
Vanilkový cukor
Príslušenstvo
Flex metla Hák na cesto
Príprava
Krok 1 /11
Z tejto dávky pripravíte 2 bochníky. Pripravte si ingrediencie.
Krok 2 /11
V samostatnej miske alebo odmerke si pripravte kvások. Pridajte vlažné mlieko, lyžicu cukru a premiešajte. Keď sa cukor v mlieku rozpustí, pridajte droždie a lyžicou premiešajte. Kvások dajte bokom a nechajte na teplom mieste odpočívať 15-20 min.
Krok 3 /11
Do samostatnej misky pridajte hrozienka a zalejte ich rumom. Dajte bokom a nechajte lúhovať.
Krok 4 /11
Do misy robota pridajte cukor, maslo izbovej teploty nakrájané na menšie kúsky, žĺtky, vanilkový cukor, lyžičku soli a stlačte ŠTART.
Krok 5 /11
Pridajte hladkú a polohrubú múku, vlejte pripravený kvások a stlačte ŠTART.
Krok 6 /11
Pridajte hrozienka a stlačte ŠTART.
Krok 7 /11
Cesto vyberte z misy a rozdeľte na dve polovice. Ručne cesto prehnite a vytvarujte 2 rovnaké bochníčky. Bochníčky si pripravte na plech na pečenie vyložený papierom na pečenie a nechajte 20 minút kysnúť.
Krok 8 /11
Predhrejte rúru na 170 °C.
Krok 9 /11
Po vykysnutí potrite bochníčky rozšľahaným vajcom a ozdobte mandľami.
Krok 10 /11
Bochníky pečte pri 170 ° C približne 1 hodinu. Či je cesto upečené skontrolujete pomocou drevenej špajle - opatrne zapichnite špajľu do stredu cesta. Cesto je dostatočne upečené, pokiaľ je špajľa úplne suchá a nelepí sa na ňu neupečené cesto.
Krok 11 /11
Upečené bochníky vyberte z rúry. Aby ste vytvorili chrumkavú krustu, ešte horúce ich potrite rozpusteným maslom a ihneď pocukrujte zmesou práškového a vanilkového cukru. PS: tá krusta nemá chybu!