TEFAL CLIPSOMINUT' PERFECT

CLIPSOMINUT' PERFECT Dokonalé varenie je teraz ľahké.

Dokonalé varenie riadené na minútu. ClipsoMinut'® Perfect, tlakový hrniec z antikorovej ocele, ktorý pripraví pokrmy až dvakrát rýchlejšie.* Ponúka objem dostatočne veľký pre rodinu spolu s ľahkým praktickým dizajnom a je dokonalým riešením pre rýchle a vynikajúce pokrmy.  

Najrôznejšie jedlá rýchlo a ľahko

Tlakový hrniec ClipsoMinut'® Perfect predstavuje rýchle a ľahké riešenie pre dokonalé výsledky. Od mäsa a rýb po zeleninu, a dokonca aj na dezerty! ClipsoMinut'® Perfect zvládne všetko, a to až dvakrát rýchlejšie.* Je vyrobený z trvanlivej antikorovej ocele, preto je o 30 % ľahší než konvenčný tlakový hrniec. Na antikorovú nádobu je poskytnutá desaťročná záruka. Ľahko sa otvára a zatvára jednou rukou. ClipsoMinut'® Perfect je vybavený systémom cook-control na riadenie prípravy pokrmov s automaticky aktivovaným odpočtom, ktorý sa sám spustí po dosiahnutí správnej teploty, a na konci varenia vás upozorní, aby ste už nemuseli odhadovať dobu prípravy.
Základné fakty
  • Systém cook-control na riadenie prípravy pokrmov s automaticky aktivovaným odpočtom.

    Vďaka systému cook-control s automaticky aktivovaným odpočtom je dokonale riadené načasovanie i teplota. Systém cook-control je vybavený integrovaným čidlom, pri správnej teplote automaticky spustí odpočet a upozorní vás hneď, ako bude jedlo hotové. 

  • PÄŤSTUPŇOVÝ BEZPEČNOSTNÝ SYSTÉM

    Systém piatich bezpečnostných poistiek pre mimoriadne bezpečné tlakové varenie

  • ZACHOVANIE VITAMÍNOV

    Zachová sa až o 80 % vitamínu C viac.* *s ClipsoMinut v porovnaní s varením brokolice v klasickom hrnci Tefal®

  • ĽAHKÉ POUŽITIE

    Hrniec úplne jednoducho otvoríte a zatvoríte len jednou rukou.

  • PRAKTICKÝ

    Je o 30 % ľahší než Clipso®+ s obdobným objemom.

  • RÝCHLY

    Uvarí až dvakrát rýchlejšie.* *v porovnaní s dobou varenia v klasickom hrnci Tefal®

  • ZÁRUKA DLHEJ ŽIVOTNOSTI

    Na hrniec z antikorovej ocele je poskytovaná desaťročná záruka.

Funkcie – Porovnanie
Systém otvárania/zatvárania Systém Arch  
Systém Arch  
Systém Arch  
Systém Arch  
Otváranie jednou rukou    
   
   
   
Materiál hrnca Nehrdzavejúca oceľ  
Nehrdzavejúca oceľ  
Nehrdzavejúca oceľ  
Aluminium  
Zdroj tepla INDUKCIA - PLYN - ELEKTRICKÁ DOSKA - KERAMIKA - HALOGÉN  
INDUKCIA - PLYN - ELEKTRICKÁ DOSKA - KERAMIKA - HALOGÉN  
INDUKCIA - PLYN - ELEKTRICKÁ DOSKA - KERAMIKA - HALOGÉN  
INDUKCIA - PLYN - ELEKTRICKÁ DOSKA - KERAMIKA - HALOGÉN  
Vnútorný povlak/povrchová úprava BRUSHED STAINLESS STEEL  
BRUSHED STAINLESS STEEL  
BRUSHED STAINLESS STEEL  
NON-STICK COATING  
Vonkajší povlak/povrchová úprava VYSOKO LEŠTENÁ NEREZOVÁ OCEĽ  
VYSOKO LEŠTENÁ NEREZOVÁ OCEĽ  
VYSOKO LEŠTENÁ NEREZOVÁ OCEĽ  
NON-STICK COATING  
Objem hrnca (počet porcií) 4/6  
nedostupné 4/6  
3/5  
Počet programov varenia 1  
nedostupné 1  
1  
Inteligentný časovač    
   
   
   
Typ rukovätí hrnca Pevné  
Pevné  
Pevné  
Pevné  
Košík na naparovanie    
nedostupné    
   
Doplňková pokrievka NO  
nedostupné NO  
NO  
Počet bezpečnostných poistiek 5  
5  
5  
5  
Systém uvoľňovania pary Riadené  
Riadené  
Riadené  
Riadené  
Indikátor tlaku    
   
   
   
Môže sa umývať v umývačke riadu    
   
   
   
Detaily použitia v umývačke riadu Except gasket, valve and timer  
Except gasket, valve and timer  
Except gasket and valve  
nedostupné

Najčastejšie otázky
Tlakový hrniec sa môže otvoriť vtedy, keď vychladol a keď sa znížil jeho vnútorný tlak [kým poistka indikátora zablokovania alebo indikátor tlaku (v závislosti od modelu) úplne neklesnú].
Tlakový hrniec môžete používať na prípravu pokrmov v pare. Ide o vysoko kvalitný postup napríklad tepelnej úpravy zeleniny: vďaka nemu sa zachovajú vitamíny a živiny.- Použite najviac 750 ml (6 pohárov) tekutiny.- Použite parný košík; postavte ho na trojnožku alebo ho nechajte visieť z nitov na hrnci (v závislosti od modelu) a dbajte na to, aby sa potraviny neponorili do vody.
Nenechávajte jedlo pred varením a po uvarení v tlakovom hrnci. Pripravený pokrm nechajte v chladničke v uzavretej nádobe.
Skontrolujte:
• čas varenia,
• či sa intenzita zdroja tepla po dosiahnutí prevádzkového tlaku dostatočne zvýšila,
• správne umiestnenie ventilu regulátora tlaku,
• množstvo tekutiny.
Čas varenia pod tlakom môže byť až 3-krát kratší ako v klasickom hrnci. Začnite s receptúrami uvedenými v knihe receptov/návode, ktoré sa dodávajú spolu s hrncom. Hneď ako pochopíte dané zásady, je možné ich potom využiť pri príprave pokrmov podľa iných receptov. Je nevyhnutné, aby ste pri varení použili aspoň 250 ml (2 poháre) tekutiny.
Môžu sa použiť 2 postupy:
Pomalé uvoľňovanie – postupne otáčajte voličom programov do polohy naparovania. Používa sa pre dusené mäso, zeleninu, bravčové stehno a rybie pokrmy.
Rýchle uvoľňovanie – umiestnite tlakový hrniec pod tečúcu studenú vodu tak, aby prúd vody smeroval na kovovú časť veka. Tento postup sa používa pri pokrmoch na báze tekutiny, ako sú polievky, ryža, cestoviny, mliečne pudingy, vaječné krémy, múčnikové a pudingové zmesi, receptúry s obsahom ryže alebo cestovín a s vysokým obsahom tekutiny, aby sa zabránilo tomu, že pri uvoľnení ventilu regulátora tlaku tekutina vystrekne z parného ventilu spolu s vypúšťanou parou.

Keď indikátor tlaku klesol, všetok tlak sa už uvoľnil.
Ak v priebehu prvých 5 minút tlak chýba, ide o bežný jav. Teplota tlakového hrnca sa stále zvyšuje. Ak ešte stále nedosiahol po prvých 5 až 10 minútach tlak, potom skontrolujte, či:
• prívod tepla je zapnutý a zdroj tepla je nastavený na maximálnu teplotu;
• veko je správne uzatvorené;
• tesnenie je umiestnené správne a nie je znečistené ani zvlnené;
• máte v nádobe dostatok vody: najmenej 250 ml (2 poháre);
• tlakový spínač je správne nastavený (v závislosti od modelu);
• indikátor zablokovania ani tepelný indikátor nie sú zablokované (v závislosti od modelu);
v každom prípade si pozrite návod na použitie vášho tlakového hrnca.
Používajte vhodné zdroje tepla. Vhodné zdroje tepla nájdete uvedené v pokynoch na používanie. Modely, ktoré majú exkluzívne dno Diffusal, veľmi dobre fungujú na všetkých typoch varných plôch vrátane indukcie. Použite varnú dosku s rovnakým alebo menším priemerom ako je priemer tlakového variča.
• Tlakový hrniec je preplnený.
• Teplota tepelného zdroja je príliš vysoká.
• Regulátor tlaku, poistka indikátora zablokovania alebo bezpečnostné zariadenie sú zablokované v dôsledku toho, že sa nevykonala dostatočná údržba a zabránilo sa normálnej prevádzke.
Pred otvorením hrnca sa uistite, že sa vypustila všetka para a že poistka indikátora zablokovania klesla. Ak ste si istí, že sa vypustila všetka para, potraste výrobkom a zistite, či poistka indikátora zablokovania alebo indikátor tlaku (v závislosti od modelu) klesli. V prípade, že nie, dajte hrniec pod studenú vodu a skúste ho znovu otvoriť.
Hrniec môžete použiť ako obrovskú panvicu alebo kastról. Na tento konkrétny účel si môžete na svoj tlakový hrniec zakúpiť sklenenú pokrievku.
V tlakovom hrnci môžete variť prakticky všetko: môžete si pripraviť polievky, variť mäso, ryby a zeleninu a vytvoriť aj lahodné dezerty. Mnoho nápadov na recepty nájdete v knihe receptov dodanej s vaším tlakovým hrncom alebo na webových stránkach.
Vypnite zdroj tepla. Nechajte tlakový hrniec vychladnúť. Po otvorení tlakového hrnca skontrolujte, či unikla všetka para a či sa indikátor zablokovania nachádza na správnom mieste (v závislosti od modelu). Skontrolujte a očistite všetky funkčné súčiastky a skontrolujte aj stav tesnenia. Ak problém pretrváva, odneste svoj tlakový hrniec (všetky jeho súčasti) do odporúčaného servisného strediska.
Väčšina tlakových hrncov má nastavenie 1 pre také potraviny, ako zelenina, a nastavenie 2 pre mäso a mrazené potraviny.
Varenie sa začína v okamihu, keď ventil regulátora tlaku umožní rovnomerné vypúšťanie pary, pričom sa ozýva pravidelné syčanie. Vtedy znížte teplotu a začnite odpočítavať čas varenia stanovený pre daný recept. V prípade modelu Nutricook druhý vyzváňací signál upozorní na zníženie teploty pre záverečnú várku jemnej pary.
Vytvorenie tlaku bude trvať dlhšie, ale čas varenia bude rovnaký (hneď po aktivácii prevádzkového ventilu).
Na varenie v pare je košík nevyhnutný. Pri bežnom varení si môžete vybrať, či ho použijete alebo nie.
Na priame varenie v panvici vždy pridajte minimálne množstvo tekutiny alebo aspoň množstvo zodpovedajúce 2 pohárom (25 cl alebo 8.8 UK fl oz).
Na varenie v pare nalejte 75 cl (26 UK fl oz) vody naspodok panvice.
Maximálna úroveň naplnenia tekutinou: tlakový hrniec neplňte viac ako do 2/3 výšky panvice.
Upozornenie: ak ste zohriali tlakový hrniec bez toho, aby v ňom bola tekutina, nechajte ho skontrolovať autorizovanému servisnému stredisku.
Na správne čistenie všetkých komponentov stačí používať teplú mydlovú vodu. Hrniec z nehrdzavejúcej ocele sa môže dať do umývačky riadu. Tesnenie, ventil regulátora tlaku a bezpečnostné zariadenia by sa mali čistiť a kontrolovať zvlášť po každom použití, aby sa zaistila bezpečná prevádzka tlakového hrnca pri jeho ďalšom použití. Veko sa môže umývať aj v umývačke riadu, najprv je však potrebné z veka demontovať ovládací panel a tesnenie (v závislosti od modelu). Do umývačky riadu sa nesmú vkladať hliníkové tlakové hrnce.
Pri modeloch z hliníka zopakujte úkony z časti „pred prvým použitím“ pomocou jedlej sódy (pozri svoj návod). Pri modeloch z nehrdzavejúcej ocele použite na čistenie hrnca drsnú hubku a prostriedok špeciálne určený na čistenie nehrdzavejúcej ocele. Nikdy nepoužívajte bielidlo.
Tesnenie by sa malo vymeniť každý rok. Ak tlakový hrniec nedosiahne tlak a okolo veka uniká para, skontrolujte, či je tesnenie správne nasadené. Je to aj známka toho, že môže byť nutná výmena tesnenia.
• Výmena tesnenia pre modely so strmeňmi (tlakový hrniec, autentický alebo spohonom):
Zložte staré tesnenie, uistite sa, že lôžko na tesnenie je čisté.

• Výmena tesnenia pri iných modeloch:
Vyberte staré tesnenie anahraďte ho novým.

Obráťte pokrievku na panvici. Zložte rukoväte, ak to váš model umožňuje.
Áno, odporúčame, aby ste čistili tesnenie pokrievky po každom varení pomocou špongie a tekutého prostriedku na umývanie riadu. A v prípade modelov s odnímateľným košom aj jeho kryt.
Keď vkladáte na svoje miesto odnímateľné koše uistite sa, že sa nápis „lid side“ (zo strany pokrievky) nachádza oproti pokrievke.
Časovač nikdy neumývajte v umývačke riadu alebo pod vodou z vodovodu, pretože nie je vodotesný.
Nikdy nepoužívajte rozpúšťadlá.
Na čistenie použite iba čistú suchú handru.
Skontrolujte, či je tesnenie správne umiestnené vnútri veka.
Uistite sa, či bezpečnostná tyč alebo tlakový indikátor sú umiestnené správne. V prípade potreby ich demontujte a vymeňte.
Po 10 rokoch používania si bude tlakový hrniec vyžadovať istú dávku pozornosti: nechajte ho skontrolovať v autorizovanom servisnom stredisku.
Pred tým, ako sa spustí tlakovanie, je možné pokrievkou otáčať. Nepredstavuje to žiadnu poruchu.
Ide o skrutky Torx. Majú zárez a je možné ich používať s plochým skrutkovačom, takže ak sa rukoväť uvoľní alebo je potrebné ju vymeniť, môžete ich takýmto skrutkovačom utiahnuť. Skrutkovače Torx si môžete zakúpiť vo väčšine železiarstiev a obchodov s potrebami pre domácich majstrov.
Skontrolujte, či sa na karbide rukoväti nenachádzajú žiadne vypukliny, praskliny alebo iné poškodenie. Ak rukoväť nie je poškodená, utiahnite skrutky plochým skrutkovačom. Ak je rukoväť poškodená, budete ju musieť vymeniť.
Pri varení potravín, ktoré obsahujú bielkoviny aj sacharidy, ako napríklad ryže, pri vysokej teplote sa aminokyseliny a cukry oddelia a spôsobia sivé sfarbenie jedla. Nemá to vplyv na chuť a bezpečnosť konzumovanej potraviny.
Škvrny a šmuhy sú spôsobené minerálmi usadenými v hrnci, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo vode, napríklad vápnik, kremík, horčík a železo. Nemusíte sa nimi vôbec zaoberať.
Skontrolujte, či sú splnené nasledujúce podmienky:
• Znížili  ste teplotu, keď sa začala cez regulačný parný ventil neustále uvoľňovať para, ktorá spôsobovala nepretržitý zvuk pískania?
• Uvoľnili ste paru po skončení varenia?
Ak necháte tlakový hrniec, aby uvoľnil paru sám bez toho, aby ste znížili tlak, potraviny sa budú aj naďalej variť, pretože zariadenie bude pod tlakom.
Keď skončil čas varenia, mali by ste vypnúť ohrev a uvoľniť paru.
Čas varenia závisí od množstva, veľkosti potravín a vašej osobnej chuti.
Je to bežný jav, ktorý sa vyskytuje počas prvých minút.
Ak tento stav pretrváva, zvoľte si program unikania pary a počkajte, kým ukazovateľ prítomnosti tlaku klesne pred tým, ako tlakový hrniec otvoríte.
Vodou opláchnite ovládací ventil a prieduch na uvoľňovanie pary a skontrolujte, či sa klapka bezpečnostného ventilu pohybuje.
• Naplňte hrniec: najmenej 250 ml tekutiny, najviac do 2/3 jeho výšky alebo aj menej (v závislosti od druhu potravín a receptu).
• Tlakový hrniec zatvorte: všetky naše tlakové hrnce sú vyhotovené tak, aby sa v nich v prípade, že nie sú správne zatvorené, nevytvoril tlak.
• Varenie: tlakový hrniec sa musí umiestniť na zdroj tepla, ktorý je nastavený na maximum. Následne, v priebehu niekoľkých minút, dosiahne teplotu vyššiu ako 100 °C (v závislosti od typu a polohy ventilu regulátora tlaku aj 110 až 120 °C). Ventil regulátora tlaku umožňuje unikanie pary: teplota by sa mala potom znížiť a mal by sa odpočítavať čas varenia. Tento úkon umožňuje úsporu energie až o 70 % v porovnaní s klasickým varením vo vode.
• Koniec varenia, dekompresia: keď čas varenia uplynul, zdroj tepla sa musí vypnúť a všetka para sa musí vyprázdniť tým, že sa ventil regulátora tlaku nastaví do polohy uvoľňovania pary. Tlakový hrniec sa teraz môže otvoriť. Uvoľňovanie pary z tlakového hrnca sa dá urýchliť tým, že sa hrniec položí pod prúd studenej vody.
Ak para uniká okolo okraja veka, skontrolujte, či:
• je veko správne zatvorené; tesnenie správne sedí na vnútornej strane veka;
• tesnenie nie je znečistené. Ak je, očistite ho;
• je tesnenie v dobrom stave – nezabudnite ho každý rok vymeniť;
• je tesnenie stále vhodné?
• Je utesnenie na pôvodných modeloch dostačujúce?
• Je kryt poškodený alebo preliačený?
• Veko, poistný ventil a regulátor tlaku sú čisté?
• Skontrolujte, či nie je okraj tlakového hrnca poškodený.
Tlakový hrniec disponuje niekoľkými systémami, ktoré zaručujú dokonalú bezpečnosť jeho prevádzky. Bezpečný systém zatvárania (v závislosti od modelu): Tlakový hrniec je vybavený bezpečnostným systémom, ktorý zabraňuje stúpaniu tlaku v prípade, že veko nie je úplne alebo správne zatvorené. Ak sa veko nachádza v nesprávnej polohe, bezpečnostný systém zabráni tomu, aby sa poistka indikátora zablokovania zdvihla a následne sa vytvoril tlak. Bezpečný systém otvárania (v závislosti od modelu): Ak je tlakový hrniec pod tlakom, poistka indikátora zablokovania stúpla a zabráni tomu, aby sa hrniec otvoril. Aby mohla poistka klesnúť, je potrebné uvoľniť tlak, a až potom sa dá tlakový hrniec otvoriť. Skontrolujte polohu poistky indikátora zablokovania alebo indikátora tlaku (v závislosti od modelu). Musia byť v dolnej polohe, aby sa otvorili. Bezpečnosť pri pretlaku: v prípade, že sa v priebehu varenia otvor na vypúšťanie pary upchá, aktivujú sa bezpečnostné pretlakové systémy. 1) Prvá fáza: poistný ventil uvoľní tlak. 2) Druhá fáza: tesnenie umožní, aby sa uvoľnil tlak medzi vekom a hrncom. 3) Tretia fáza (v závislosti od modelu): poistka indikátora zablokovania stúpne nad rukoväť a umožní, aby sa tlak vypúšťal vertikálne. Aby sa tlakový hrniec mohol po úplnom ochladení otvoriť, poistka indikátora zablokovania sa musí dať na svoje miesto.
Nechajte ho skontrolovať u autorizovaného servisného partnera.
Tlakové hrnce používané na varnej doske dosahujú pri nastavení na symbol kurčaťa teplotu približne 118 °C a pri nastavení na symbol zeleniny asi 111 °C.
Tlakové hrnce varia pri tlaku 13 lb/psi – 0,9 baru v prípade mäsa a 8 lb/psi – 0,55 baru v prípade zeleniny.
Iba v prípade, že je veko zložené, obzvlášť na to, aby sa jedlo osmažilo dohneda.
Varenie sa začína v okamihu, keď ventil regulátora tlaku umožní rovnomerné vypúšťanie pary, pričom sa ozýva pravidelné syčanie. Vtedy znížte teplotu a začnite odpočítavať čas varenia stanovený pre daný recept.
Otočte veko dnom nahor, pretože sa tým predlžuje životnosť tesnenia.
• Skontrolujte, či máte v hrnci aspoň 250 ml tekutiny.
• Skontrolujte, či tesnenie správne prilieha. Niektoré modely majú vnútri veka kolík, ktorý sa zarovná s malým otvorom na tesnení. V prípade, že kolík a otvor nie sú zarovnané správne, bude to mať vplyv na tlak.
• Tesnenie môže byť znečistené, alebo je zdeformované a je potrebné ho vymeniť. Tesnenie je potrebné vymeniť každý rok.
• Skontrolujte, či je regulačný ventil priechodný a či ho neblokujú žiadne zvyšky jedla.
• Skontrolujte, či je okraj hrnca v dobrom stave a či hrniec nie je zdeformovaný.
• Regulačný ventil sa nenachádza v správnej polohe alebo regulátor nie je v polohe 1 alebo 2 (v závislosti od modelu). Postup, ktorý sa má použiť pri konkrétnom modeli, nájdete vo svojom návode.
• Teplota tepelného zdroja je príliš nízka. Na natlakovanie hrnca je vždy nutná vysoká teplota. Po vykonaní tohto úkonu a dosiahnutí silného prúdu pary znížte výkon tepelného zdroja, aby sa ustálil rovnomerný prúd, a od tohto okamihu začnite odpočítavať čas tepelnej prípravy. Pri všetkých receptoch je potrebné, aby sa po dosiahnutí tlaku znížil výkon tepelného zdroja.
• Indikátor blokovania sa zasekol. Je to práve poistka indikátora zablokovania alebo indikátor tlaku (v závislosti od modelu), ktoré stúpnu, keď sa vnútri hrnca vytvorí tlak, a klesnú, keď sa tlak uvoľní. Pokiaľ indikátor nestúpa, môže byť potrebné, aby sa vyčistil. Pokyny na čistenie pre konkrétny model nájdete v návode.
• Skontrolujte, či ste správne nasadili veko.
Používa sa pri preprave, aby sa pokrievka neprilepila k zariadeniu. Nepredstavuje žiadne riziko, ak však máte pochybnosti, pred použitím ho zmyte.
Tlakový hrniec je vyrobený tak, aby zodpovedal a prispôsobil sa rastúcej rodine.
Je dostupný v týchto objemoch:
• pre 1 až 4 osoby: 3 až 4,5 litrov
• pre 4 až 6 osôb: 6 litrov
• pre 6 až 8 osôb: 7,5 až 8 litrov
• pre 7 až 10 osôb: 10 litrov
Je to preto, lebo varenie pod tlakom je oveľa rýchlejšie ako bežné varenie.
Na dosiahnutie dobrých výsledkov je preto potrebné dôsledne dodržiavať čas varenia.
Niektoré modely majú zvláštne programy na prípravu mäsa alebo zeleniny, ktoré sú navrhnuté na optimálne varenie.
Tlakový hrniec umožňuje varenie (potraviny sú ponorené vo vode s použitím košíka alebo bez neho) alebo parenie (potraviny sú v košíku nad značkou úrovne vody).
Môže sa tiež používať na pomalú prípravu pokrmov alebo restovanie pred varením pod tlakom, alebo dokonca na dusenie pod pokrievkou, ale bez zvýšenia tlaku.
Nie, časovač je určený iba na použitie s hrncom.
Riadi 2 fázy varenia, varenie pod tlakom a mierne varenie. Musí byť preto vložený na svojom mieste na pokrievke.
Áno. Používanie bez tekutiny vo vnútri môže vážne poškodiť tlakový hrniec.
Nie, dôrazne vám odporúčame nepoužívať parný hrniec na vyprážanie, pretože by sa mohol poškodiť.
V časti „Príslušenstvo“ na webovej stránke nájdete všetko, čo potrebujete pre svoj výrobok.
Podrobnejšie informácie nájdete v časti Záruka na tejto webovej stránke.
Váš spotrebič obsahuje cenné materiály, ktoré sa môžu zhodnotiť alebo recyklovať. Odneste ho do miestneho strediska zberu komunálneho odpadu.