Tlakový hrniec Tefal Secure 5 Neo P2534441 Nerezový 8 lDokonalé varenie je teraz ľahké.
S týmto tlakovým hrncom z nehrdzavejúcej ocele nie sú potrebné žiadne ústupky, pokiaľ ide o bezpečnosť za dostupnú cenu. Veľký 8 l objem vám umožní variť naraz pre 6 – 8 ľudí. Dva programy varenia, jeden vhodný pre zeleninu a jeden na prípravu mäsa, hydiny, rýb a mrazených potravín. 5 bezpečnostných poistiek na používanie bez akéhokoľvek rizika zahŕňa bezpečné otváranie, bezpečné zatváranie, ventil na ovládanie tlaku, poistný ventil a bezpečnostné tesnenie.
Tlakový hrniec Secure 5 s objemom 8 l od spoločnosti Tefal vám umožní pripraviť lahodné jedlá za polovičný čas.
Tlakový hrniec Secure 5 od spoločnosti Tefal je vybavený 5 bezpečnostnými poistkami. Tlakový hrniec tvorí hlavná časť z nehrdzavejúcej ocele 18/10 a pokrievka, ktorá poskytuje rovnomerné rozloženie tepla. Je vhodný pre všetky varné dosky vrátane indukcie a preto je ideálny pre každú kuchyňu. Dodáva sa aj s 10-ročnou zárukou. 2 programy varenia na účely jednoduchosti používania. Tlakový hrniec Secure 5 od spoločnosti Tefal sa dodáva s parným košíkom, čo vám umožní jednoducho variť zeleninu a ryby v pare. 5 bezpečnostných poistiek slúži na bezpečné používanie bez akéhokoľvek rizika. 3-vrstvové dno poskytuje lepšie rozloženie tepla. Vhodný pre všetky varné dosky vrátane indukcie.
Základné fakty
PÄŤSTUPŇOVÝ BEZPEČNOSTNÝ SYSTÉM
5 bezpečnostných poistiek na používanie bez akéhokoľvek rizika zahŕňa bezpečné otváranie, bezpečné zatváranie, ventil na ovládanie tlaku, poistný ventil a bezpečnostné tesnenie.
DVA PROGRAMY PRÍPRAVY POKRMOV
Zelenina, mäso i ryby sa pripravujú pri ideálnej teplote.
ZÁRUKA DLHEJ ŽIVOTNOSTI
Na hrniec z antikorovej ocele je poskytovaná desaťročná záruka.
PÄŤSTUPŇOVÝ BEZPEČNOSTNÝ SYSTÉM
Systém piatich bezpečnostných poistiek pre mimoriadne bezpečné tlakové varenie.
UKAZOVATEĽ TLAKU
Podľa ukazovateľa tlaku poznáte, kedy znížiť teplotu.
Aplikácia už nie je kompatibilná so systémom Android 4.4.4 alebo s nižšou verziou systému v dôsledku vylepšeného zabezpečenia údajov.
Ak je to možné, odporúčame zariadenie aktualizovať na vyššiu verziu systému Android alebo použiť iné kompatibilné zariadenie.
Aktualizácia nielen rozšíri vaše možnosti vďaka novým funkciám a kompatibilite s najnovšími technológiami, ale navyše vás ochráni pred možnými chybami zabezpečenia, ktoré sú v najnovších verziách opravené.
Tlakový hrniec sa môže otvoriť vtedy, keď vychladol a keď sa znížil jeho vnútorný tlak [kým poistka indikátora zablokovania alebo indikátor tlaku (v závislosti od modelu) úplne neklesnú].
Tlakový hrniec môžete používať na prípravu pokrmov v pare. Ide o vysoko kvalitný postup napríklad tepelnej úpravy zeleniny: vďaka nemu sa zachovajú vitamíny a živiny.- Použite najviac 750 ml (6 pohárov) tekutiny.- Použite parný košík; postavte ho na trojnožku alebo ho nechajte visieť z nitov na hrnci (v závislosti od modelu) a dbajte na to, aby sa potraviny neponorili do vody.
Skontrolujte: • čas varenia, • či sa intenzita zdroja tepla po dosiahnutí prevádzkového tlaku dostatočne zvýšila, • správne umiestnenie ventilu regulátora tlaku, • množstvo tekutiny.
Čas varenia pod tlakom môže byť až 3-krát kratší ako v klasickom hrnci. Začnite s receptúrami uvedenými v knihe receptov/návode, ktoré sa dodávajú spolu s hrncom. Hneď ako pochopíte dané zásady, je možné ich potom využiť pri príprave pokrmov podľa iných receptov. Je nevyhnutné, aby ste pri varení použili aspoň 250 ml (2 poháre) tekutiny.
Môžu sa použiť 2 postupy: Pomalé uvoľňovanie – postupne otáčajte voličom programov do polohy naparovania. Používa sa pre dusené mäso, zeleninu, bravčové stehno a rybie pokrmy. Rýchle uvoľňovanie – umiestnite tlakový hrniec pod tečúcu studenú vodu tak, aby prúd vody smeroval na kovovú časť veka. Tento postup sa používa pri pokrmoch na báze tekutiny, ako sú polievky, ryža, cestoviny, mliečne pudingy, vaječné krémy, múčnikové a pudingové zmesi, receptúry s obsahom ryže alebo cestovín a s vysokým obsahom tekutiny, aby sa zabránilo tomu, že pri uvoľnení ventilu regulátora tlaku tekutina vystrekne z parného ventilu spolu s vypúšťanou parou.
Keď indikátor tlaku klesol, všetok tlak sa už uvoľnil.
Ak v priebehu prvých 5 minút tlak chýba, ide o bežný jav. Teplota tlakového hrnca sa stále zvyšuje. Ak ešte stále nedosiahol po prvých 5 až 10 minútach tlak, potom skontrolujte, či: • prívod tepla je zapnutý a zdroj tepla je nastavený na maximálnu teplotu; • veko je správne uzatvorené; • tesnenie je umiestnené správne a nie je znečistené ani zvlnené; • máte v nádobe dostatok vody: najmenej 250 ml (2 poháre); • tlakový spínač je správne nastavený (v závislosti od modelu); • indikátor zablokovania ani tepelný indikátor nie sú zablokované (v závislosti od modelu); v každom prípade si pozrite návod na použitie vášho tlakového hrnca.
Používajte vhodné zdroje tepla. Vhodné zdroje tepla nájdete uvedené v pokynoch na používanie. Modely, ktoré majú exkluzívne dno Diffusal, veľmi dobre fungujú na všetkých typoch varných plôch vrátane indukcie. Použite varnú dosku s rovnakým alebo menším priemerom ako je priemer tlakového variča.
• Tlakový hrniec je preplnený. • Teplota tepelného zdroja je príliš vysoká. • Regulátor tlaku, poistka indikátora zablokovania alebo bezpečnostné zariadenie sú zablokované v dôsledku toho, že sa nevykonala dostatočná údržba a zabránilo sa normálnej prevádzke.
Pred otvorením hrnca sa uistite, že sa vypustila všetka para a že poistka indikátora zablokovania klesla. Ak ste si istí, že sa vypustila všetka para, potraste výrobkom a zistite, či poistka indikátora zablokovania alebo indikátor tlaku (v závislosti od modelu) klesli. V prípade, že nie, dajte hrniec pod studenú vodu a skúste ho znovu otvoriť.
V tlakovom hrnci môžete variť prakticky všetko: môžete si pripraviť polievky, variť mäso, ryby a zeleninu a vytvoriť aj lahodné dezerty. Mnoho nápadov na recepty nájdete v knihe receptov dodanej s vaším tlakovým hrncom alebo na webových stránkach.
Vypnite zdroj tepla.
Nechajte tlakový hrniec vychladnúť.
Po otvorení tlakového hrnca skontrolujte, či unikla všetka para a či sa indikátor zablokovania nachádza na správnom mieste (v závislosti od modelu).
Skontrolujte a očistite všetky funkčné súčiastky a skontrolujte aj stav tesnenia.
Ak problém pretrváva, odneste svoj tlakový hrniec (všetky jeho súčasti) do odporúčaného servisného strediska.
Varenie sa začína v okamihu, keď ventil regulátora tlaku umožní rovnomerné vypúšťanie pary, pričom sa ozýva pravidelné syčanie. Vtedy znížte teplotu a začnite odpočítavať čas varenia stanovený pre daný recept. V prípade modelu Nutricook druhý vyzváňací signál upozorní na zníženie teploty pre záverečnú várku jemnej pary.
Na priame varenie v panvici vždy pridajte minimálne množstvo tekutiny alebo aspoň množstvo zodpovedajúce 2 pohárom (25 cl alebo 8.8 UK fl oz). Na varenie v pare nalejte 75 cl (26 UK fl oz) vody naspodok panvice. Maximálna úroveň naplnenia tekutinou: tlakový hrniec neplňte viac ako do 2/3 výšky panvice. Upozornenie: ak ste zohriali tlakový hrniec bez toho, aby v ňom bola tekutina, nechajte ho skontrolovať autorizovanému servisnému stredisku.
Pri varení veľkých kusov mäsa a potravín s povrchovou kožou (celé klobásy, jazyk, hydina...) odporúčame tieto potraviny pred varením prepichnúť nožom alebo vidličkou. Počas varenia môžu tieto potraviny obsahovať vriacej kvapaliny, ktorá vás môže postriekať.
Po 10 rokoch používania je bezpodmienečne nutné nechať skontrolovať tlakový hrniec v autorizovanom servisnom stredisku.
UMÝVANIE HRNCA: • Po každom použití opláchnite nádobu, kôš a tesnenia vodou a čistiacim prostriedkom. Nepoužívajte bieliace ani chlórované produkty.
UMÝVANIE VEKA (*v závislosti od tlakového hrnca): • Veko a tesnenie umyte samostatne špongiou a čistiacim prostriedkom. • Osušte ich a vložte tesnenie do veka. • Upozornenie: Nikdy neumývajte časovač pod vodou, ak ho máte k dispozícii.
UMÝVANIE VEKA A MODULU (*v závislosti od tlakového hrnca): • Po každom použití je vhodné vybrať a umyť ovládací modul. • Otočte veko a pomocou mince odskrutkujte upevňovacie maticu svojho modulu. • Veko a tesnenie umyte samostatne špongiou a čistiacim prostriedkom. • Upozornenie: nikdy neumývajte časovač pod vodou. • Upevnite modul späť na veko, uistite sa, že polohový spínač je zarovnaný s piktogramom „tlakový hrniec je otvorený” a že čeľuste sú pritlačené k veku. Otočte zostavu a utiahnite maticu.
UMÝVAČKA RIADU: V závislosti od modelu sa bude počet dielov, ktoré sa umývajú v umývačke, líšiť. Pri niektorých modeloch je možné umývačku riadu použiť len na umývanie nádoby. V prípade ostatných modelov je v umývačke riadu možné umývať len nádobu a veko bez modulu. V prípade modulu ClipsoMinut' Duo nie je možné mať v umývačke riadu žiadnu časť. Poznámka: Žiadne tesnenie, časovač ani modul nie sú vhodné pre umývanie v umývačke riadu.
KONTROLA BEZPEČNOSTNÝCH POISTIEK: 1) Ak máte produkt s odnímateľným modulom: Keď čistíte modul, využite príležitosť a skontrolujte, či nie sú blokované bezpečnostné poistky. • Vývod na uvoľňovanie pary: vizuálne skontrolujte proti svetlu, či nie je vývod upchaný. Ak áno, umyte ho pod vodu. • Skontrolujte, či je ovládací ventil pohyblivý, zvolením piktogramu „zelenina" a jeho stlačením. • Poistný ventil: silno zatlačte pomocou vatovej tyčinky na strednú časť trubice, ktorá musí byť pohyblivá. • Tesnenie: po každom varení vyčistite tesnenie a jeho štrbinu špongiou a čistiacim prostriedkom. Tesnenie správne vložte späť do štrbiny.
2) Pri ostatných zariadeniach: • Ovládací ventil: vyberte ventil, vyčistite ho pod tečúcou vodou. • Vývod na uvoľňovanie pary: vizuálne skontrolujte proti svetlu, či nie je trubica upchatá. Ak áno, umyte ho pod vodu. • Poistný ventil: Zľahka stlačte ventil. Ventil by sa mal voľne pohybovať. • Tesnenie: po každom varení očistite tesnenie špongiou a čistiacim prostriedkom. Umiestnite ho správne späť do štrbiny. Pokiaľ máte konvenčný tlakový hrniec, jemne očistite viditeľnú časť tesnenia a okraj nádoby.
Pri modeloch z hliníka zopakujte úkony z časti „pred prvým použitím“ pomocou jedlej sódy (pozri svoj návod). Pri modeloch z nehrdzavejúcej ocele použite na čistenie hrnca drsnú hubku a prostriedok špeciálne určený na čistenie nehrdzavejúcej ocele. Nikdy nepoužívajte bielidlo.
Tesnenie by sa malo vymeniť každý rok. Ak tlakový hrniec nedosiahne tlak a okolo veka uniká para, skontrolujte, či je tesnenie správne nasadené. Je to aj známka toho, že môže byť nutná výmena tesnenia.
Výmena tesnenia pre modely so strmeňmi (tlakový hrniec, autentický alebo s pohonom): Zložte staré tesnenie, uistite sa, že lôžko na tesnenie je čisté.
Výmena tesnenia pri iných modeloch: Vyberte staré tesnenie a nahraďte ho novým.
Áno, odporúčame, aby ste čistili tesnenie pokrievky po každom varení pomocou špongie a tekutého prostriedku na umývanie riadu. A v prípade modelov s odnímateľným košom aj jeho kryt. Keď vkladáte na svoje miesto odnímateľné koše uistite sa, že sa nápis „lid side“ (zo strany pokrievky) nachádza oproti pokrievke.
Časovač nikdy neumývajte v umývačke riadu alebo pod vodou z vodovodu, pretože nie je vodotesný. Nikdy nepoužívajte rozpúšťadlá. Na čistenie použite iba čistú suchú handru.
Pred každým použitím skontrolujte, či nie sú upchaté ventily. Ak chcete vykonať kontrolu, pozrite sa na obrázky zodpovedajúce vášmu modelu tlakového hrnca.
• Uistite sa, že je polohový spínač zarovnaný s piktogramom „tlakový hrniec je otvorený”. • Skontrolujte, či je tesnenie na svojom mieste. • Ak počas varenia otvárate/zatvárate tlakový hrniec, zatvorte ho ľahkým zatlačením na stred veka. • Pri modeloch tlakových hrncov ClipsoMinut'® zložte tesnenie z veka a opláchnite ho pod vodou. Vložte ho späť do veka, bez toho aby ste ho otierali.
Ide o skrutky Torx. Majú zárez a je možné ich používať s plochým skrutkovačom, takže ak sa rukoväť uvoľní alebo je potrebné ju vymeniť, môžete ich takýmto skrutkovačom utiahnuť. Skrutkovače Torx si môžete zakúpiť vo väčšine železiarstiev a obchodov s potrebami pre domácich majstrov.
Skontrolujte, či sa na karbide rukoväti nenachádzajú žiadne vypukliny, praskliny alebo iné poškodenie. Ak rukoväť nie je poškodená, utiahnite skrutky plochým skrutkovačom. Ak je rukoväť poškodená, budete ju musieť vymeniť.
Pri varení potravín, ktoré obsahujú bielkoviny aj sacharidy, ako napríklad ryže, pri vysokej teplote sa aminokyseliny a cukry oddelia a spôsobia sivé sfarbenie jedla. Nemá to vplyv na chuť a bezpečnosť konzumovanej potraviny.
Škvrny a šmuhy sú spôsobené minerálmi usadenými v hrnci, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo vode, napríklad vápnik, kremík, horčík a železo. Nemusíte sa nimi vôbec zaoberať.
Skontrolujte, či sú splnené nasledujúce podmienky: • Znížili ste teplotu, keď sa začala cez regulačný parný ventil neustále uvoľňovať para, ktorá spôsobovala nepretržitý zvuk pískania? • Uvoľnili ste paru po skončení varenia? Ak necháte tlakový hrniec, aby uvoľnil paru sám bez toho, aby ste znížili tlak, potraviny sa budú aj naďalej variť, pretože zariadenie bude pod tlakom. Keď skončil čas varenia, mali by ste vypnúť ohrev a uvoľniť paru. Čas varenia závisí od množstva, veľkosti potravín a vašej osobnej chuti.
Počas prvých niekoľkých minút je to úplne normálne.
Skontrolujte nasledujúce: • Zdroj tepla je dostatočne silný. V opačnom prípade ho zvýšte. • V zásobníku je dostatočné množstvo kvapaliny. • Ovládací ventil je nastavený na piktogramy 1/2 alebo na piktogramy ingrediencií. • Tlakový hrniec je správne zatvorený. • Nie je poškodené tesnenie ani okraj nádoby. • Tesnenie je správne umiestnené vo veku.
Ak sa jav vyskytuje aj naďalej: • Vypnite zdroj tepla. • Presuňte polohový spínač na piktogram s unikajúcou parou. • Počkajte, až indikátor tlaku klesne. • Otvorte tlakový hrniec. • Vyčistite ovládací ventil a trubicu na vypúšťanie pary.
Postupne prejdite z polohy tlakového varenia do polohy uvoľňovania. Ak k vystrekovaniu dochádza aj naďalej (často je príčinou istý druh jedla: šošovica,...), prejdite späť do polohy varenia a vykonajte rýchle uvoľnenie pod studenou vodou.
• Naplňte hrniec: najmenej 250 ml tekutiny, najviac do 2/3 jeho výšky alebo aj menej (v závislosti od druhu potravín a receptu). • Tlakový hrniec zatvorte: všetky naše tlakové hrnce sú vyhotovené tak, aby sa v nich v prípade, že nie sú správne zatvorené, nevytvoril tlak. • Varenie: tlakový hrniec sa musí umiestniť na zdroj tepla, ktorý je nastavený na maximum. Následne, v priebehu niekoľkých minút, dosiahne teplotu vyššiu ako 100 °C (v závislosti od typu a polohy ventilu regulátora tlaku aj 110 až 120 °C). Ventil regulátora tlaku umožňuje unikanie pary: teplota by sa mala potom znížiť a mal by sa odpočítavať čas varenia. Tento úkon umožňuje úsporu energie až o 70 % v porovnaní s klasickým varením vo vode. • Koniec varenia, dekompresia: keď čas varenia uplynul, zdroj tepla sa musí vypnúť a všetka para sa musí vyprázdniť tým, že sa ventil regulátora tlaku nastaví do polohy uvoľňovania pary. Tlakový hrniec sa teraz môže otvoriť. Uvoľňovanie pary z tlakového hrnca sa dá urýchliť tým, že sa hrniec položí pod prúd studenej vody.
Ak para uniká okolo okraja veka, skontrolujte, či: • je veko správne zatvorené; tesnenie správne sedí na vnútornej strane veka; • tesnenie nie je znečistené. Ak je, očistite ho; • je tesnenie v dobrom stave – nezabudnite ho každý rok vymeniť; • je tesnenie stále vhodné? • Je utesnenie na pôvodných modeloch dostačujúce? • Je kryt poškodený alebo preliačený? • Veko, poistný ventil a regulátor tlaku sú čisté? • Skontrolujte, či nie je okraj tlakového hrnca poškodený.
Tlakový hrniec disponuje niekoľkými systémami, ktoré zaručujú dokonalú bezpečnosť jeho prevádzky. Bezpečný systém zatvárania (v závislosti od modelu): Tlakový hrniec je vybavený bezpečnostným systémom, ktorý zabraňuje stúpaniu tlaku v prípade, že veko nie je úplne alebo správne zatvorené. Ak sa veko nachádza v nesprávnej polohe, bezpečnostný systém zabráni tomu, aby sa poistka indikátora zablokovania zdvihla a následne sa vytvoril tlak. Bezpečný systém otvárania (v závislosti od modelu): Ak je tlakový hrniec pod tlakom, poistka indikátora zablokovania stúpla a zabráni tomu, aby sa hrniec otvoril. Aby mohla poistka klesnúť, je potrebné uvoľniť tlak, a až potom sa dá tlakový hrniec otvoriť. Skontrolujte polohu poistky indikátora zablokovania alebo indikátora tlaku (v závislosti od modelu). Musia byť v dolnej polohe, aby sa otvorili. Bezpečnosť pri pretlaku: v prípade, že sa v priebehu varenia otvor na vypúšťanie pary upchá, aktivujú sa bezpečnostné pretlakové systémy. 1) Prvá fáza: poistný ventil uvoľní tlak. 2) Druhá fáza: tesnenie umožní, aby sa uvoľnil tlak medzi vekom a hrncom. 3) Tretia fáza (v závislosti od modelu): poistka indikátora zablokovania stúpne nad rukoväť a umožní, aby sa tlak vypúšťal vertikálne. Aby sa tlakový hrniec mohol po úplnom ochladení otvoriť, poistka indikátora zablokovania sa musí dať na svoje miesto.
Tlakové hrnce používané na varnej doske dosahujú pri nastavení na symbol kurčaťa teplotu približne 118 °C a pri nastavení na symbol zeleniny asi 111 °C.
Varenie sa začína v okamihu, keď ventil regulátora tlaku umožní rovnomerné vypúšťanie pary, pričom sa ozýva pravidelné syčanie. Vtedy znížte teplotu a začnite odpočítavať čas varenia stanovený pre daný recept.
• Skontrolujte, či máte v hrnci aspoň 250 ml tekutiny. • Skontrolujte, či tesnenie správne prilieha. Niektoré modely majú vnútri veka kolík, ktorý sa zarovná s malým otvorom na tesnení. V prípade, že kolík a otvor nie sú zarovnané správne, bude to mať vplyv na tlak. • Tesnenie môže byť znečistené, alebo je zdeformované a je potrebné ho vymeniť. Tesnenie je potrebné vymeniť každý rok. • Skontrolujte, či je regulačný ventil priechodný a či ho neblokujú žiadne zvyšky jedla. • Skontrolujte, či je okraj hrnca v dobrom stave a či hrniec nie je zdeformovaný. • Regulačný ventil sa nenachádza v správnej polohe alebo regulátor nie je v polohe 1 alebo 2 (v závislosti od modelu). Postup, ktorý sa má použiť pri konkrétnom modeli, nájdete vo svojom návode. • Teplota tepelného zdroja je príliš nízka. Na natlakovanie hrnca je vždy nutná vysoká teplota. Po vykonaní tohto úkonu a dosiahnutí silného prúdu pary znížte výkon tepelného zdroja, aby sa ustálil rovnomerný prúd, a od tohto okamihu začnite odpočítavať čas tepelnej prípravy. Pri všetkých receptoch je potrebné, aby sa po dosiahnutí tlaku znížil výkon tepelného zdroja. • Indikátor blokovania sa zasekol. Je to práve poistka indikátora zablokovania alebo indikátor tlaku (v závislosti od modelu), ktoré stúpnu, keď sa vnútri hrnca vytvorí tlak, a klesnú, keď sa tlak uvoľní. Pokiaľ indikátor nestúpa, môže byť potrebné, aby sa vyčistil. Pokyny na čistenie pre konkrétny model nájdete v návode. • Skontrolujte, či ste správne nasadili veko.
Tlakový hrniec je vyrobený tak, aby zodpovedal a prispôsobil sa rastúcej rodine. Je dostupný v týchto objemoch: • pre 1 až 4 osoby: 3 až 4,5 litrov • pre 4 až 6 osôb: 6 litrov • pre 6 až 8 osôb: 7,5 až 8 litrov • pre 7 až 10 osôb: 10 litrov
Je to preto, lebo varenie pod tlakom je oveľa rýchlejšie ako bežné varenie. Na dosiahnutie dobrých výsledkov je preto potrebné dôsledne dodržiavať čas varenia.
Tlakový hrniec umožňuje varenie (potraviny sú ponorené vo vode s použitím košíka alebo bez neho) alebo parenie (potraviny sú v košíku nad značkou úrovne vody). Môže sa tiež používať na pomalú prípravu pokrmov alebo restovanie pred varením pod tlakom, alebo dokonca na dusenie pod pokrievkou, ale bez zvýšenia tlaku.
Nie, časovač je určený iba na použitie s hrncom. Riadi 2 fázy varenia, varenie pod tlakom a mierne varenie. Musí byť preto vložený na svojom mieste na pokrievke.