Recipe Details Page <seo.title.recipe> - Tefal
Lucia Knihová
Recept od Lucia Knihová

Čokoládový pletenec

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 2 h 54 min
  • Príprava
    10 min
  • Varenie
    54 min
  • Chladenie
    1 h 50 min

Suroviny

15 kusov

  • 20 g Čerstvé droždie

  • 1 lyžica Trstinový cukor

  • 100 ml Mlieko

  • 100 g Trstinový cukor

  • 200 ml Mlieko

  • 500 g Hladká špaldová múka

  • 1 ks Žĺtko

  • 0.5 lyžica Soľ

  • 60 g Maslo

  • 15 g Kakao

  • 300 g Oriešková nátierka

  • 100 g Mliečna čokoláda

Príslušenstvo

  • Hák na cesto
    Hák na cesto

Príprava

Krok 1 /8

Najskôr si pripravíme kvások. Do hlbšej misky si rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a 100ml vlažného mlieka. Premiešame, zakryjeme tanierom a odložíme na 20 minút bokom.

  • 20g Čerstvé droždie
  • 1lyžica Trstinový cukor
  • 100ml Mlieko

Krok 2 /8

Do misy robota si preosejeme múku, pridáme k nej soľ, žĺtok, 200ml vlažného mlieka a aktivované droždie z Kroku 1. Pripravíme si hák na cesto, robot zavrieme, stlačíme "START" a začneme s miesením.

  • 200ml Mlieko
  • 500g Hladká špaldová múka
  • 1ks Žĺtko
  • 0.5lyžica Soľ
  • Hák na cesto

Krok 3 /8

Po približne dvoch minútach (keď sa všetky suroviny do seba spoja) počas miesenia pridáme do misy robota na kocky nakrájané zmäknuté maslo a necháme miesiť až kým sa cesto úplne odliepa od stien robota, približne 5-7 minút.

  • 60g Maslo
  • Hák na cesto

Krok 4 /8

Polovicu cesta vezmeme z misy robota a odložíme ju do väčšej misy vysypanej múkou a misu zakryjeme utierkou. Do druhej polovice pridáme kakao a robot zapneme ešte na pár sekúnd, kým sa kakao zapracuje do cesta. Aj druhú časť cesta presunie do inej misy, zakryjeme utierkou a obe cestá necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.

  • 15g Kakao
  • Hák na cesto

Krok 5 /8

Po vykysnutí si obe cestá vyvaľkáme na obdĺžniky, preložíme ich cez seba aby sme vytvorili 1 hrubší obdĺžnik, ktorý následne vyvaľkáme na plát hrubý cca 5 mm. Po celej ploche ho natrieme orieškovou nátierkou, posypeme mliečnou čokoládou a zrolujeme ho do rolády. Roládu popritláčame z každej strany a konce uzavrieme, aby plnka nevytekala.

  • 300g Oriešková nátierka
  • 100g Mliečna čokoláda

Krok 6 /8

Potom túto roládu rozrežeme pozdĺžne na 2 pásy, ktoré cez seba prepletieme do špirály. Preložíme ju do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie (rozmer približne 30x11cm), prekryjeme fóliou a necháme 15 minút podkysnúť.

Krok 7 /8

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

Krok 8 /8

Pletenec po 15 minútach odkryjeme z fólie a dáme ho piecť na približne 45 minút. Čas pečenia záleží od rúry a od zvoleného programu. Dopečenosť kontrolujeme špajlou. Po zapichnutí do stredu cesta by mala byť špajla čistá.