Čokoládový pletenec
- Celkový čas 2 h 54 min
- 10 min
Príprava - 54 min
Varenie - 1 h 50 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
15 kusov
20 g Čerstvé droždie
1 lyžica Trstinový cukor
100 ml Mlieko
100 g Trstinový cukor
200 ml Mlieko
500 g Hladká špaldová múka
1 ks Žĺtko
0.5 lyžica Soľ
60 g Maslo
15 g Kakao
300 g Oriešková nátierka
100 g Mliečna čokoláda
Príslušenstvo
Hák na cesto
Príprava
Krok 1 /8
Najskôr si pripravíme kvások. Do hlbšej misky si rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a 100ml vlažného mlieka. Premiešame, zakryjeme tanierom a odložíme na 20 minút bokom.
Krok 2 /8
Do misy robota si preosejeme múku, pridáme k nej soľ, žĺtok, 200ml vlažného mlieka a aktivované droždie z Kroku 1. Pripravíme si hák na cesto, robot zavrieme, stlačíme "START" a začneme s miesením.
Krok 3 /8
Po približne dvoch minútach (keď sa všetky suroviny do seba spoja) počas miesenia pridáme do misy robota na kocky nakrájané zmäknuté maslo a necháme miesiť až kým sa cesto úplne odliepa od stien robota, približne 5-7 minút.
Krok 4 /8
Polovicu cesta vezmeme z misy robota a odložíme ju do väčšej misy vysypanej múkou a misu zakryjeme utierkou. Do druhej polovice pridáme kakao a robot zapneme ešte na pár sekúnd, kým sa kakao zapracuje do cesta. Aj druhú časť cesta presunie do inej misy, zakryjeme utierkou a obe cestá necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.
Krok 5 /8
Po vykysnutí si obe cestá vyvaľkáme na obdĺžniky, preložíme ich cez seba aby sme vytvorili 1 hrubší obdĺžnik, ktorý následne vyvaľkáme na plát hrubý cca 5 mm. Po celej ploche ho natrieme orieškovou nátierkou, posypeme mliečnou čokoládou a zrolujeme ho do rolády. Roládu popritláčame z každej strany a konce uzavrieme, aby plnka nevytekala.
Krok 6 /8
Potom túto roládu rozrežeme pozdĺžne na 2 pásy, ktoré cez seba prepletieme do špirály. Preložíme ju do formy na chlebík vystlanej papierom na pečenie (rozmer približne 30x11cm), prekryjeme fóliou a necháme 15 minút podkysnúť.
Krok 7 /8
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Krok 8 /8
Pletenec po 15 minútach odkryjeme z fólie a dáme ho piecť na približne 45 minút. Čas pečenia záleží od rúry a od zvoleného programu. Dopečenosť kontrolujeme špajlou. Po zapichnutí do stredu cesta by mala byť špajla čistá.