Babka
- Celkový čas 3 h 50 min
- 30 min
Príprava - 20 min
Varenie - 3 h
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
8 os.
8 cl vody
6 Sušeného droždia
2 štip. práškového cukru
300 g hladkej múky
50 g práškového cukru
2 vajcia
2 štip. soli
75 g masla
90 g nátierkového masla
1 diel Žĺtok
1 pl Mlieko
Príslušenstvo
Hák na cesto Šľahač
Príprava
Krok 1 /12
Zohrejte vodu v mikrovlnnej rúre na teplotu 38 °C až 40 °C. Uistite sa, že voda nie je príliš horúca, pretože to môže deaktivovať droždie. Do misky dajte vodu a cukor a pridajte droždie, aby sa rehydratovalo. Stlačte 'Štart'.
Krok 2 /12
Misu zakryte a nechajte 5 minút aktivovať kvások. Droždie sa musí rozpustiť
Krok 3 /12
Do zmesi vody a droždia pridajte múku, cukor a vajcia a stlačte "Start".
Krok 4 /12
Pridajte soľ a mäkké maslo nakrájané na kocky a stlačte "Start".
Krok 5 /12
Cesto dajte do veľkej misy a prikryte čistou kuchynskou utierkou. Nechajte aspoň 2 hodiny odležať na teplom mieste.
Krok 6 /12
Vyberte cesto z misy. Vezmite jeho konce a potiahnite ich smerom k stredu a preložte ho tak, aby ste vytvorili guľu (spolu urobte 6 pohybov). Potom cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na obdĺžnik 30x20 cm.
Krok 7 /12
Nátierku nanášajte lyžicou na obdĺžnik, po okrajoch nechajte 2 cm.
Krok 8 /12
Cesto zrolujte a valček pozdĺžne narežte nožom.
Krok 9 /12
Oba valčeky stočte jeden na druhom, aby vytvorili kruh a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
Krok 10 /12
Zakryte čistou utierkou a nechajte 1 hodinu odpočívať.
Krok 11 /12
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte vaječný žĺtok a mlieko v malej miske. Touto zmesou potrite babku, ktorá po uvarení nadobudne zlatistú farbu.
Krok 12 /12
Pečte asi 20 minút na 180 stupňov.