Chačapuri
- Celkový čas 2 h 10 min
- 10 min
Príprava - 20 min
Varenie - 1 h 40 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
40 cl Kefír
2 čl Cukor
2.5 pl Pšeničná hladká múka
7 g Droždie
670 g Pšeničná hladká múka
330 g Kyslá smotana 20%
1 štip. Soľ
130 g Maslo
700 g Syr Sulguni / balkánskeho typu
300 g Bryndza
4 Vajcia
Príslušenstvo
Hák na cesto
Príprava
Krok 1 /14
Zohrejte kefír v mikrovlnnej rúre na 30 sekúnd.
Krok 2 /14
V kefíre rozpustite droždie, cukor a múku a nechajte 15-20 minút stáť na teplom mieste.
Krok 3 /14
Na povrchu by sa mala objaviť pena z bubliniek.
Krok 4 /14
Do misy prístroja preosejte múku cez sito.
Krok 5 /14
Do misy prístroja s múkou nalejte kefír, droždie a cukrovú zmes. Potom pridajte kyslú smotanu a štipku soli. Stlačte "Štart".
Krok 6 /14
Pomocou stierky zotrite cesto zo stien a vlejte maslo. Stlačte "Štart".
Krok 7 /14
Pomocou stierky cesto preneste a vyvaľkajte v múke, dajte do samostatnej misy a prikryte kuchynskou utierkou. Cesto nechajte 60 minút na teplom mieste.
Krok 8 /14
Hotové cesto rozdeľte na 3 časti, ľahko obaľte v múke a vyvaľkajte z nich guličky. Každú guľôčku prehneťte do malého koláča. Preložte okraje smerom k stredu, vytvorte dve strany a zovrite rohy.
Krok 9 /14
Potom pretiahnite ostatné strany a získajte zaoblenú „loďku“. Cesto preložte na plech.
Krok 10 /14
Zakryte teplou utierkou a nechajte 15-20 minút.
Krok 11 /14
Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle, oba druhy syra zmiešajte a vložte do "lodičiek".
Krok 12 /14
Predhrejte rúru na 220-250 stupňov.
Krok 13 /14
Chačapuri vložte do rúry a pečte 15–20 minút, kým cesto a syr nezhnednú.
Krok 14 /14
Vyberte z rúry, do stredu každé dajte iba žĺtok a vložte ešte do rúry na 1 minútu.