Makové špirály
- Celkový čas 2 h 30 min
- 20 min
Príprava - 35 min
Varenie - 1 h 35 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
16 kusov
20 g Čerstvé droždie
300 ml Vlažné mlieko
90 g Trstinový cukor
500 g Hladká špaldová múka
70 g Trstinový cukor
200 ml Vlažné mlieko
1 ks Žĺtok
1 štip. Soľ
60 g Maslo
300 g Mletý mak
120 g Trstinový cukor
200 ml Horúce mlieko
180 g Slivkový lekvár
Mlieko
Práškový cukor
Príslušenstvo
Hák na cesto Šľahač
Príprava
Krok 1 /8
Ako prvé si pripravíme kvások. Do misky si dáme rozdrobené droždie, lyžicu cukru (20g) a 100 ml mlieka. Zmes premiešame, prikryjeme a odložíme na teplé miesto na 20 minút nech sa droždie aktivuje.
Krok 2 /8
Medzitým si v mise robota premiešame múku so zbytkom cukru a soľou. Pridáme žĺtko, vlažné mlieko a aktivované droždie. Stlačíme "START" a necháme to celé premiesiť pomocou háku na cesto.
Krok 3 /8
Ked sa všetky suroviny spoja, pridáme na kocky nakrájané maslo, stlačíme "START" a necháme hnietiť niekoľko minút až kým sa cesto nezačne odlepovať od stien robota.
Krok 4 /8
Cesto preložíme do druhej misy, ktorú zakryjeme fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť cca hodinu, alebo až kým nezdvojnásobí svoj objem.
Krok 5 /8
Medzitým si pripravíme plnku. Do misy robota dáme mak, horúce mlieko, cukor a slivkový lekvár. Stlačíme "START" a pomocou nástavca šľahač necháme plnku premiešať.
Krok 6 /8
Ked cesto vykysne, premiestnime ho na pracovnú dosku, kde ho ešte trochu prepracujeme. Vyvaľkáme ho na tenší obdĺžnikový plát, natrieme pripravenou plnkou a z oboch strán preložíme cesto dovnútra, aby sme zakryli celú plochu plnky.Vznikne nám dlhý úzky pás, ktorý rozdelíme na 16 častí. Každý menší pás dvakrát pretočíme do špirály a odložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich ešte asi 15 minút podkysnúť.
Krok 7 /8
Špirály pečieme na 180 stupňoch cca 20-25 minút.
Krok 8 /8
Po upečení potrieme riedkou zmesou práškového cukru a mlieka.