Recipe Details Page <seo.title.recipe> - Tefal
Lucia Knihová (@luckaa_luci)
Recept od Lucia Knihová (@luckaa_luci)

Makové špirály

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 2 h 30 min
  • Príprava
    20 min
  • Varenie
    35 min
  • Chladenie
    1 h 35 min

Suroviny

16 kusov

  • 20 g Čerstvé droždie

  • 300 ml Vlažné mlieko

  • 90 g Trstinový cukor

  • 500 g Hladká špaldová múka

  • 70 g Trstinový cukor

  • 200 ml Vlažné mlieko

  • 1 ks Žĺtok

  • 1 štip. Soľ

  • 60 g Maslo

  • 300 g Mletý mak

  • 120 g Trstinový cukor

  • 200 ml Horúce mlieko

  • 180 g Slivkový lekvár

  • Mlieko

  • Práškový cukor

Príslušenstvo

  • Hák na cesto
    Hák na cesto
  • Šľahač
    Šľahač

Príprava

Krok 1 /8

Ako prvé si pripravíme kvások. Do misky si dáme rozdrobené droždie, lyžicu cukru (20g) a 100 ml mlieka. Zmes premiešame, prikryjeme a odložíme na teplé miesto na 20 minút nech sa droždie aktivuje.

  • 20g Čerstvé droždie
  • 300ml Vlažné mlieko
  • 90g Trstinový cukor

Krok 2 /8

Medzitým si v mise robota premiešame múku so zbytkom cukru a soľou. Pridáme žĺtko, vlažné mlieko a aktivované droždie. Stlačíme "START" a necháme to celé premiesiť pomocou háku na cesto.

  • 500g Hladká špaldová múka
  • 70g Trstinový cukor
  • 200ml Vlažné mlieko
  • 1ks Žĺtok
  • 1štip. Soľ
  • Hák na cesto

Krok 3 /8

Ked sa všetky suroviny spoja, pridáme na kocky nakrájané maslo, stlačíme "START" a necháme hnietiť niekoľko minút až kým sa cesto nezačne odlepovať od stien robota.

  • 60g Maslo
  • Hák na cesto

Krok 4 /8

Cesto preložíme do druhej misy, ktorú zakryjeme fóliou alebo utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť cca hodinu, alebo až kým nezdvojnásobí svoj objem.

Krok 5 /8

Medzitým si pripravíme plnku. Do misy robota dáme mak, horúce mlieko, cukor a slivkový lekvár. Stlačíme "START" a pomocou nástavca šľahač necháme plnku premiešať.

  • 300g Mletý mak
  • 120g Trstinový cukor
  • 200ml Horúce mlieko
  • 180g Slivkový lekvár
  • Šľahač

Krok 6 /8

Ked cesto vykysne, premiestnime ho na pracovnú dosku, kde ho ešte trochu prepracujeme. Vyvaľkáme ho na tenší obdĺžnikový plát, natrieme pripravenou plnkou a z oboch strán preložíme cesto dovnútra, aby sme zakryli celú plochu plnky.Vznikne nám dlhý úzky pás, ktorý rozdelíme na 16 častí. Každý menší pás dvakrát pretočíme do špirály a odložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich ešte asi 15 minút podkysnúť.

Krok 7 /8

Špirály pečieme na 180 stupňoch cca 20-25 minút.

Krok 8 /8

Po upečení potrieme riedkou zmesou práškového cukru a mlieka.

  • Mlieko
  • Práškový cukor