Praclíky
- Celkový čas 3 h 5 min
- 45 min
Príprava - 20 min
Varenie - 2 h
Chladenie
Suroviny
12 diely
42 g Droždie
5 cl Mlieko
25 cl Mlieko
5 g Cukor
5 g Soľ
500 g Hladká múka
40 g Maslo
1 l Voda
3 pl Prášok do pečiva
10 g Hrubá soľ
10 g Múka na pracovnú plochu
10 g Tuk na vymazanie plechu
Príslušenstvo
Flex metla Hák na cesto
Príprava
Krok 1 /10
V mise prístroja rozdrobte droždie s mliekom a cukrom a stlačte "Štart".
Krok 2 /10
Potom nechajte 15 minút odpočívať pri izbovej teplote.
Krok 3 /10
K zmesi droždia pridajte soľ, múku, mlieko a maslo a stlačte "Štart".
Krok 4 /10
Cesto nechajte opäť kysnúť asi 30 minút na teplom mieste. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 5 /10
Na pomúčenej pracovnej ploche dôkladne ručne prehneťte a vytvarujte valček.
Krok 6 /10
Cesto rozdeľte na dvanásť rovnakých dielov. Z každej časti urobte hada asi 40 cm, uprostred by mal byť silnejší. Vytvarujte praclíky a nechajte ešte 15 minút kysnúť.
Krok 7 /10
Vložte ich do chladničky a nechajte 1 hodinu odkryté. Ku koncu hodiny chladenia uvarte v hrnci vodu a rozpustite v nej jedlú sódu.
Krok 8 /10
Praclíky jeden po druhom vložte na 30 sekúnd do vriacej vody s jedlou sódou, vyberte dierovanou špachtľou a dajte na vymastený plech. Podľa chuti posypte hrubou soľou.
Krok 9 /10
Plech vložte do studenej rúry.
Krok 10 /10
Pečte na 220 stupňov asi 18-20 minút dozlatista.