Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Syrový karfiol

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 45 min
  • Príprava
    15 min
  • Varenie
    30 min
  • Chladenie
    0 min

Suroviny

6 os.

  • 1 Veľký karfiol (približne 1 kg)

  • 1 pl Pažítka

  • 1 pl Petržlenová vňať

  • 1 kocka Zeleninový bujón

  • 30 cl Plnotučné mlieko

  • 25 cl Crème fraîche s 30 % obsahom tuku

  • 50 g Maslo

  • 40 g Múka na cesto

  • 100 g Strúhaný syr Gruyère

  • 300 g Strúhaný čedar

  • 0.5 čl Údená paprika (1,5 g)

  • 0.5 čl Muškátový oriešok (1,5 g)

  • Soľ, korenie

Príprava

Krok 1 /9

Umyjeme karfiol a nakrájame na ružičky. Privedieme do varu hrniec s osolenou vodou, potom do nej ponoríme ružičky karfiolu a varíme 10 minút na miernom ohni. Ružičky vyberieme pomocou sitka, rýchlo ich prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať.

  • 1 Veľký karfiol (približne 1 kg)

Krok 2 /9

Karfiol vložíme do veľkej misy, pridáme pažítku a petržlenovú vňať a dochutíme soľou a korením. Premiešame a odložíme nabok.

  • 1 Veľký karfiol (približne 1 kg)
  • 1pl Pažítka
  • 1pl Petržlenová vňať
  • Soľ, korenie

Krok 3 /9

Pripravíme si syrovú omáčku: zeleninový bujón rozdrobíme do misky, pridáme mlieko a smotanu a dobre premiešame. V rajnici rozpustíme maslo na nízkom stupni ohrevu. Pridáme múku. Rýchlo rozšľaháme a za stáleho miešania varíme 1 min.

  • 1kocka Zeleninový bujón
  • 30cl Plnotučné mlieko
  • 25cl Crème fraîche s 30 % obsahom tuku
  • 50g Maslo
  • 40g Múka na cesto

Krok 4 /9

Za stáleho miešania prilejeme polovicu zmesi mlieka, smotany a bujónu. Rýchlo vyšľaháme do hladka, potom pridáme zvyšok zmesi. Za stáleho šľahania varíme ešte 1 minútu, aby omáčka zhustla. Malo by byť dostatočne husté, aby pokrylo varechu.

  • 1kocka Zeleninový bujón
  • 30cl Plnotučné mlieko
  • 25cl Crème fraîche s 30 % obsahom tuku

Krok 5 /9

Odstavte z ohňa a pridajte strúhaný gruyère a dve tretiny strúhaného čedaru. Dobre premiešame a potom pridáme papriku a muškátový oriešok. Dochutíme podľa chuti. Pridáme ružičky karfiolu a premiešame ich, aby sa obalili omáčkou.

  • 1 Veľký karfiol (približne 1 kg)
  • 100g Strúhaný syr Gruyère
  • 300g Strúhaný čedar
  • 0.5čl Údená paprika (1,5 g)
  • 0.5čl Muškátový oriešok (1,5 g)

Krok 6 /9

Zmes nalejeme do zapekacej misy s rozmermi 30 cm x 20 cm a výškou 6 cm. Zvyšný čedar nasypeme na gratinovaný pokrm.

  • 300g Strúhaný čedar

Krok 7 /9

Zapekaciu misu položíme na mriežku na pečenie. Plech na pečenie umiestnime do najnižšej polohy v rúre.

Krok 8 /9

Zapneme prístroj. Zvolíme program BAKE na 200 °C a nastavíme čas pečenia na 30 min. Stlačíme tlačidlo START.

Krok 9 /9

Podávame horúce so šalátom.