Syrový karfiol
- Celkový čas 45 min
- 15 min
Príprava - 30 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
1 Veľký karfiol (približne 1 kg)
1 pl Pažítka
1 pl Petržlenová vňať
1 kocka Zeleninový bujón
30 cl Plnotučné mlieko
25 cl Crème fraîche s 30 % obsahom tuku
50 g Maslo
40 g Múka na cesto
100 g Strúhaný syr Gruyère
300 g Strúhaný čedar
0.5 čl Údená paprika (1,5 g)
0.5 čl Muškátový oriešok (1,5 g)
Soľ, korenie
Príprava
Krok 1 /9
Umyjeme karfiol a nakrájame na ružičky. Privedieme do varu hrniec s osolenou vodou, potom do nej ponoríme ružičky karfiolu a varíme 10 minút na miernom ohni. Ružičky vyberieme pomocou sitka, rýchlo ich prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Krok 2 /9
Karfiol vložíme do veľkej misy, pridáme pažítku a petržlenovú vňať a dochutíme soľou a korením. Premiešame a odložíme nabok.
Krok 3 /9
Pripravíme si syrovú omáčku: zeleninový bujón rozdrobíme do misky, pridáme mlieko a smotanu a dobre premiešame. V rajnici rozpustíme maslo na nízkom stupni ohrevu. Pridáme múku. Rýchlo rozšľaháme a za stáleho miešania varíme 1 min.
Krok 4 /9
Za stáleho miešania prilejeme polovicu zmesi mlieka, smotany a bujónu. Rýchlo vyšľaháme do hladka, potom pridáme zvyšok zmesi. Za stáleho šľahania varíme ešte 1 minútu, aby omáčka zhustla. Malo by byť dostatočne husté, aby pokrylo varechu.
Krok 5 /9
Odstavte z ohňa a pridajte strúhaný gruyère a dve tretiny strúhaného čedaru. Dobre premiešame a potom pridáme papriku a muškátový oriešok. Dochutíme podľa chuti. Pridáme ružičky karfiolu a premiešame ich, aby sa obalili omáčkou.
Krok 6 /9
Zmes nalejeme do zapekacej misy s rozmermi 30 cm x 20 cm a výškou 6 cm. Zvyšný čedar nasypeme na gratinovaný pokrm.
Krok 7 /9
Zapekaciu misu položíme na mriežku na pečenie. Plech na pečenie umiestnime do najnižšej polohy v rúre.
Krok 8 /9
Zapneme prístroj. Zvolíme program BAKE na 200 °C a nastavíme čas pečenia na 30 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 9 /9
Podávame horúce so šalátom.