Tartiflette
- Celkový čas 1 h 10 min
- 30 min
Príprava - 40 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
1 kg Zemiaky s pevnou textúrou
Voda
10 g Soľ (2 čajové lyžičky)
1 Veľká biela cibuľa
250 g Údená slanina
1 štip. Muškátový oriešok
5 cl Suché biele víno
15 cl Husté crème fraîche s 30 % obsahom tuku
1 Syr Reblochon
Korenie
Príprava
Krok 1 /9
Zemiaky opláchneme bez ošúpania. Vložíme ich do hrnca, zalejeme studenou vodou a pridáme soľ. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni do mäkka (20 až 25 minút). Zemiaky scedíme a pred ošúpaním ich necháme mierne vychladnúť. Nakrájame ich na 1 cm hrubé plátky.
Krok 2 /9
Predhrejeme rúru. Zapneme prístroj. Zvolíme program BAKE na 180 °C a nastavíme čas pečenia na 5 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 3 /9
Najemno nasekáme cibuľu. Na panvici bez tuku opečieme nakrájanú cibuľu a údenú slaninu. Dochutíme korením, nie soľou, pretože slanina je už slaná. Pridáme muškátový oriešok. Neustále miešame.
Krok 4 /9
Keď je cibuľa priesvitná a slanina mierne opečená, prilejeme biele víno a premiešame. Pokračujeme vo varení niekoľko minút, aby sa biele víno odparilo. Prestaneme ohrievať a pridáme hustú smotanu.
Krok 5 /9
Do zapekacej misy s rozmermi 30 cm x 20 cm poukladáme plátky zemiakov. Prilejeme zmes cibule, slaniny a crème fraîche. Špičkou noža zemiaky mierne rozmiestnime, aby sa krém v miske rovnomerne rozložil.
Krok 6 /9
Nakrájame Reblochon na obdĺžnikové kúsky s hrúbkou asi 2 cm. Naukladáme ich na tartiflette.
Krok 7 /9
Plech položíme na mriežku na pečenie. Plech na pečenie umiestnime do najnižšej polohy v rúre.
Krok 8 /9
Zapneme prístroj. Zvolíme program BAKE na 200 °C a nastavíme čas pečenia na 40 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 9 /9
Keď je tartiflette zlatohnedý, je hotový. Podávame s listovým šalátom.