Veľkonočný kulich
- Celkový čas 6 h
- 10 min
Príprava - 2 h 20 min
Varenie - 3 h 30 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
2 pl Pšeničná hladká múka
15 cl Mlieko 3,2%
10 g Sušené droždie
1 pl Cukor
480 g Pšeničná hladká múka
100 g Maslo
1 Citrón
150 g Cukor
1 Vajcia
2 Žĺtky
2 štip. Soľ
10 cl Kyslá smotana 20%
20 g Vanilkový cukor
1 Bielok
100 g Múčkový cukor
150 g Hrozienka
100 g Kandizované ovocie
3 cl Rastlinný olej
8 cl Voda
120 g Múčkový cukor
1 cl Citrónová šťava
1 Pomarančová kôra
2 cl Rum
Príslušenstvo
Flex metla Hák na cesto
Príprava
Krok 1 /15
V hrnci zohrejte mlieko na 30–35 stupňov, v mlieku rozpustite cukor, múku a droždie a nechajte 12–15 minút odstáť.
Krok 2 /15
Múku preosejte cez sito do samostatnej misy.
Krok 3 /15
V panvici rozpustite maslo.
Krok 4 /15
Citrónovú kôru postrúhajte na jemnom strúhadle, iba žltú časť.
Krok 5 /15
Do misy prístroja dajte vajcia, žĺtky, vanilkový cukor, cukor a soľ. Stlačte "Štart".
Krok 6 /15
Kandizované ovocie a hrozienka varte 10 minút, potom osušte papierovými utierkami.
Krok 7 /15
Do misy s rozšľahanými vajcami nalejte mliečnu zmes (mlieko, droždie, múku, cukor), pridajte citrónovú kôru a kyslú smotanu. Stlačte "Štart".
Krok 8 /15
Cesto potrite olejom a nechajte 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
Krok 9 /15
Do cesta pridajte hrozienka a kandizované ovocie.
Krok 10 /15
Cesto rozdeľte na malé gule. Gule vložte do formy na pečenie a nechajte 1-1,5 hodiny kysnúť.
Krok 11 /15
Pečte na 180 stupňov po dobu 60 minút. Teplotu rúry znížte na 160 stupňov a pečte ďalších 20-30 minút.
Krok 12 /15
Nalejte vodu do hrnca, nasypte cukor a pridajte kôru. Varte sirup 15-20 minút na miernom ohni. Nechajte vychladnúť a zalejte rumom. Hotové bochníky vložte na niekoľko sekúnd do sirupu.
Krok 13 /15
Do misy prístroja dajte bielky. Stlačte "Štart"a dajte bokom.
Krok 14 /15
Do vaječnej zmesi pridajte práškový cukor. Stlačte ""Štart"".
Krok 15 /15
Povrch bochníkov ozdobte polevou.