Vianočka
- Celkový čas 3 h 15 min
- 30 min
Príprava - 45 min
Varenie - 2 h
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
6 os.
500 g Pšeničná hladká múka
25 cl Vlažné mlieko
50 g Cukor
21 g Čerstvé droždie
1 pl Citrónová kôra alebo 5 kvapiek aróma horkých mandlí
1 Vajcia
75 g Maslo
1 štip. Soľ
1 štip. Cukor
1 Vajcia na potretie
2 pl Krupicový cukor
Príslušenstvo
Hák na cesto Flex metla
Príprava
Krok 1 /13
Mlieko mierne zohrejte (cca 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre) a nalejte do misy prístroja.
Krok 2 /13
K mlieku pridajte cukor a rozdrobené droždie a stlačte "Štart".
Krok 3 /13
Potom pridajte do misy prístroja citrónovú kôru alebo arómu z horkých mandlí a vajcia, stlačte "Štart".
Krok 4 /13
Do misy prístroja preosejte múku, pridajte zmäknuté maslo a soľ a stlačte "Štart".
Krok 5 /13
Prikryte vlhkou kuchynskou utierkou a nechajte asi 2 hodiny kysnúť, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
Krok 6 /13
Z cesta vytvarujte tri pramene a zapleťte ich do vrkoča.
Krok 7 /13
Pletenec položte šikmo na vymastený plech alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
Krok 8 /13
Do umytej misy stroja pridajte celé vajcia, štipku cukru a soli a stlačte "Štart" a uistite sa, že je dobre premiešané. Potom ním pletenec potrite.
Krok 9 /13
Podľa potreby posypte cukrom.
Krok 10 /13
Pletenec nechajte ešte 30 minút kysnúť.
Krok 11 /13
Medzitým si predhrejte teplovzdušnú rúru na 160 stupňov.
Krok 12 /13
Pečte na strednej úrovni asi 30 – 35 minút.
Krok 13 /13
Vianočka by mala získať karamelovú farbu.