Vianočná focaccia
Tefal
Recept od Tefal

Vianočná focaccia

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 2 h 32 min
  • Príprava
    10 min
  • Varenie
    22 min
  • Chladenie
    2 h

Suroviny

6 os.

  • 380 g Múka na pečivo

  • 30 cl Teplá voda

  • 1 čl práškový cukor

  • 1 Sušené pekárske droždie (5 g)

  • 1 čl Soľ

  • 2 pl Olivový olej

  • 5 cl Voda

  • 5 cl Olivový olej

  • 2 pl Olivový olej

  • 2 vet. Rozmarín

  • 4 Sušené paradajky

  • 8 Čierne olivy bez kôstok

  • 8 Zelené olivy bez kôstok

  • 5 g Soľ z Guérande

Príslušenstvo

  • Šľahač
    Šľahač

Príprava

Krok 1 /11

Pripravte si cesto: zohrejte vodu v mikrovlnnej rúre (38 až 40 °C). Dávajte pozor, aby ste ju príliš nezohriali, mohlo by to ovplyvniť funkciu kvasníc. Droždie znovu hydratujte v malej miske s cukrom a vodou. Šľahajte. Nechajte 5 minút odpočívať, kým sa droždie nerozpustí.

  • 30cl Teplá voda
  • 1čl práškový cukor
  • 1 Sušené pekárske droždie (5 g)

Krok 2 /11

Múku, soľ a olej vložte do misy kuchynského robota s pripojeným mixérom. Pridajte zmes vody, cukru a droždia. Stlačte tlačidlo Štart.

  • 380g Múka na pečivo
  • 30cl Teplá voda
  • 1čl práškový cukor
  • 1 Sušené pekárske droždie (5 g)
  • 1čl Soľ
  • 2pl Olivový olej

Krok 3 /11

Pomocou špachtle zotrite obsah zo stien misky. Stlačte tlačidlo Štart.

Krok 4 /11

Cesto by malo byť lepkavé. Cesto nechajte v miske. Prikryte utierkou a nechajte 30 minút odpočívať pri izbovej teplote. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Krok 5 /11

V miske zmiešajte vodu a olivový olej. Vložte ruky do misy mixéra a cesto 6-krát preložte, aby sa doň dostal vzduch. Nechajte 30 minút odpočívať a tento postup zopakujte, pričom cesto opäť preložte a nechajte odpočívať ďalších 30 minút a postup znova zopakujte, pričom cesto opäť preložte.

  • 5cl Voda
  • 5cl Olivový olej

Krok 6 /11

Cesto vložte do vymastenej formy s rozmermi 20 x 25 cm. Vyvaľkajte cesto a nechajte ho 30 minút kysnúť.

Krok 7 /11

Focacciu potrite olejom a potom prstami zatlačte do cesta, aby sa vytvorili otvory.

  • 2pl Olivový olej

Krok 8 /11

Rúru predhrejte na 200 °C.

Krok 9 /11

Focacciu ozdobte rozmarínom, nakrájanými paradajkami a olivami. Posypte soľou z Guérande.

  • 2vet. Rozmarín
  • 4 Sušené paradajky
  • 8 Čierne olivy bez kôstok
  • 8 Zelené olivy bez kôstok
  • 5g Soľ z Guérande

Krok 10 /11

Pečte 20 minút.

Krok 11 /11

Focacciu vyberte z formy a položte na mriežku. Vychutnajte si ju teplú alebo studenú.