Vianočná focaccia
- Celkový čas 2 h 32 min
- 10 min
Príprava - 22 min
Varenie - 2 h
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
6 os.
380 g Múka na pečivo
30 cl Teplá voda
1 čl práškový cukor
1 Sušené pekárske droždie (5 g)
1 čl Soľ
2 pl Olivový olej
5 cl Voda
5 cl Olivový olej
2 pl Olivový olej
2 vet. Rozmarín
4 Sušené paradajky
8 Čierne olivy bez kôstok
8 Zelené olivy bez kôstok
5 g Soľ z Guérande
Príslušenstvo
Šľahač
Príprava
Krok 1 /11
Pripravte si cesto: zohrejte vodu v mikrovlnnej rúre (38 až 40 °C). Dávajte pozor, aby ste ju príliš nezohriali, mohlo by to ovplyvniť funkciu kvasníc. Droždie znovu hydratujte v malej miske s cukrom a vodou. Šľahajte. Nechajte 5 minút odpočívať, kým sa droždie nerozpustí.
Krok 2 /11
Múku, soľ a olej vložte do misy kuchynského robota s pripojeným mixérom. Pridajte zmes vody, cukru a droždia. Stlačte tlačidlo Štart.
Krok 3 /11
Pomocou špachtle zotrite obsah zo stien misky. Stlačte tlačidlo Štart.
Krok 4 /11
Cesto by malo byť lepkavé. Cesto nechajte v miske. Prikryte utierkou a nechajte 30 minút odpočívať pri izbovej teplote. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 5 /11
V miske zmiešajte vodu a olivový olej. Vložte ruky do misy mixéra a cesto 6-krát preložte, aby sa doň dostal vzduch. Nechajte 30 minút odpočívať a tento postup zopakujte, pričom cesto opäť preložte a nechajte odpočívať ďalších 30 minút a postup znova zopakujte, pričom cesto opäť preložte.
Krok 6 /11
Cesto vložte do vymastenej formy s rozmermi 20 x 25 cm. Vyvaľkajte cesto a nechajte ho 30 minút kysnúť.
Krok 7 /11
Focacciu potrite olejom a potom prstami zatlačte do cesta, aby sa vytvorili otvory.
Krok 8 /11
Rúru predhrejte na 200 °C.
Krok 9 /11
Focacciu ozdobte rozmarínom, nakrájanými paradajkami a olivami. Posypte soľou z Guérande.
Krok 10 /11
Pečte 20 minút.
Krok 11 /11
Focacciu vyberte z formy a položte na mriežku. Vychutnajte si ju teplú alebo studenú.