Zeleninové jarné závitky s pikantnou arašidovou omáčkou
- Celkový čas 30 min
- 30 min
Príprava - 0 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
80 g Limetka
20 g Cesnak
35 g Čerstvý zázvor
120 g Arašidové maslo
90 g Sójová omáčka
30 g Sezamový olej
1 štip. Chilli
16 g Agávový sirup
10 g Voda
70 g Sušené ryžové rezance vermicelli
200 g Údené tofu
280 g Uhorka
90 g Mrkva
110 g Žltá paprika
110 g Červená paprika
220 g Červená kapusta
120 g Avokádo
30 g Baby špenát
16 list Ryžový papier
Príprava
Krok 1 /16
Limetu rozpoľte a lisom na citrusy opatrne vytlačte šťavu. Stlačte Štart.
Krok 2 /16
Cesnak a zázvor ošúpte. Nakrájajte ich na kocky a dajte ich do misy sekáčika. Pridajte arašidové maslo a sójovú omáčku a premiešajte stlačením tlačidla Štart.
Krok 3 /16
Stierkou oškrabajte okraje misky. Pridajte sezamový olej, chilli prášok, agávový sirup a limetkovú šťavu. Na avokádo si nechajte pár kvapiek limetkovej šťavy nabok. Premiešajte stlačením tlačidla Štart.
Krok 4 /16
Nalejte omáčku do malého ramekinu a pokiaľ je príliš hustá, zrieďte ju trochou vody podľa chuti.
Krok 5 /16
Na vysokej teplote priveďte do varu panvicu s osolenou vodou. Akonáhle sa varí, znížte teplotu a pridajte rezance. Varte rezance, kým nebudú priehľadné. Ich varenie bude trvať iba niekoľko sekúnd. Sceďte ich cez sito.
Krok 6 /16
Tofu nakrájajte na veľké tyčinky, jednu na každý jarný závitok. Dajte bokom.
Krok 7 /16
Umyte a potom ošúpte uhorku a mrkvu. Polovicu uhorky si dajte bokom na ozdobu. Papriky umyte a zbavte semienok. Zeleninu nakrájajte na veľmi jemné tyčinky.
Krok 8 /16
Zostávajúcu uhorku nakrájajte na plátky pomocou krájača zeleniny a kotúča na tenké plátky. Stlačte Štart.
Krok 9 /16
Červenú kapustu nasekajte pomocou krájača na zeleninu a kotúče, aby bola nakrájaná na hrubšie plátky. Stlačte Štart.
Krok 10 /16
Avokádo ošúpte a odstráňte kôstku. Nakrájajte ho na tenké rezančeky a pokvapkajte zvyšnou limetkovou šťavou.
Krok 11 /16
Špenátové listy umyte a osušte.
Krok 12 /16
Na pracovnú plochu položte veľký tanier s teplou vodou a vedľa si položte čistú, suchú utierku.
Krok 13 /16
Namočte list ryžového papiera na nie viac ako 20 až 30 sekúnd do taniera s teplou vodou, aby zmäkol. Vyberte ho z vody a jemne ho položte na čistú utierku. Dávajte pozor, aby ste pláty ryžového papiera príliš dlho nenamáčali, inak by boli lepivé a zle by sa s nimi manipulovalo.
Krok 14 /16
Doprostred listu ryžového papiera položte niekoľko listov špenátu, červenej kapusty, plátky avokáda, ryžové rezance a niekoľko tyčiniek mrkvy, uhorky, papriky a tofu.
Krok 15 /16
Vezmite spodnú časť ryžového papiera a preložte ho cez ingrediencie tak, aby bol mierne tesný. Potom zložte ľavú a pravú stranu. Rolujte jednou otvorenou stranou smerom k sebe. Pridajte plátky uhorky alebo avokáda na hornú časť listu ryžového papiera na ozdobu. Znovu rolujte, aby ste jarný závitok uzavreli. Na ozdobu môžete pridať sezamové semienka alebo drvené arašidy.
Krok 16 /16
Pokračujte rovnakým postupom pri zvyšku jarných závitkov. Podávajte s pikantnou arašidovou omáčkou.