Cozonac (rumunský veľkonočný chlieb)
- Celkový čas 4 h 53 min
- 25 min
Príprava - 58 min
Varenie - 3 h 30 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (19)
Tichá teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence EY552DE0 Nerezová oceľ Tichá teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence 7L EY846HE0, tmavosivá EY9428E0 Easy Fry Dual XXL teplovzdušná fritéza Tefal 11 litrov Teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill 2v1 Precision EY505815 Čierna Objavte celý sortiment Zobraziť viac - Objavte celý sortiment -
Suroviny
4 os.
80 g Práškový cukor
13 cl Mlieko
150 g Nadrobno nasekané vlašské orechy
15 g Horký kakaový prášok
1 kôra Pomaranč
6 cl Mlieko
3 g Sušené pekárske droždie
30 g Práškový cukor
260 g Múka na pečivo špeciál
3 g Soľ
2 Vajce
1 kôra Pomaranč
1 kôra Citrón
80 g Maslo
1 Vaječný žĺtok
1 pl Mlieko
Príprava
Krok 1 /9
Všetky prísady na plnku nalejte do hrnca. Miešajte a varte na miernom ohni približne 8 minút, alebo kým sa zo zmesi nevytvorí lepkavá hmota. Nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu: zmes ešte viac stuhne.
Krok 2 /9
Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre (38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa mohli deaktivovať kvasinky). Droždie vložte do malej misky s mliekom a cukrom, aby sa rehydratovalo. Dobre premiešajte. Nechajte 5 minút stáť.
Krok 3 /9
Múku, soľ, kôru, vajcia a zmes mlieka, droždia a cukru vysypte do veľkej nádoby. Miesime ručne 3 minúty.
Krok 4 /9
Mäkké maslo: vyberte ho z chladničky 1 hodinu predtým alebo ho dajte na 20 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Pridajte maslo a asi 2 minúty mieste cesto, aby sa dobre spojilo. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať pri izbovej teplote.
Krok 5 /9
Cesto vyberte z nádoby. Na mierne pomúčenej doske cesto preložte, konce vytiahnite smerom k stredu a vytvorte guľu (spolu 10 preložení).
Krok 6 /9
Pracovnú plochu a valček si posypte múkou. Cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik s rozmermi 35x25 cm. Na vrch rozotrite orechovú plnku do výšky asi 0,5 cm od okraja. Obdĺžnik rozvaľkajte na šírku do tvaru veľkej klobásy. Rolku predĺžte na 50 cm a potom ju rozrežte na polovicu. Vezmite dve pramene a uzavrite ich na jednom konci. Potom ich spolu stočte a opatrne ich uložte do okrúhleho tvaru do nepriľnavej tortovej formy s priemerom 17 cm x výškou 7 cm.
Krok 7 /9
Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 1,5 hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 8 /9
Cozonac potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom. Vložte formu do spotrebiča vybaveného plechom. Spustite proces pečenia.
Krok 9 /9
Ešte horúce vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke.