Filety z lososa s pistáciovým pestom a rizotom
- Celkový čas 55 min
- 25 min
Príprava - 30 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
25 g Vylúpané, pražené, nesolené pistácie
0.5 Citrón (šťava)
1 strúč. Olúpaný cesnak
2 pl Strúhaný parmezán
0.75 zväzok Petržlenová vňať
0.5 zväzok Koriander
25 cl Voda
7.5 cl Olivový olej
4 plátok Losos (150 g každý)
1 strúč. Rozdrvený cesnak
2 pl Rastlinný olej
1 Malá biela cibuľa
100 g Fenikel
20 g Maslo
3 pl Olivový olej
200 g Ryža Arborio
10 cl Biele víno
60 cl Zeleninový vývar
60 g Strúhaný parmezán
10 cl Voda
200 g Šľahačka
2 pl Nasekaná petržlenová vňať
Soľ, korenie
40 g Rozdrvené pistácie
Príprava
Krok 1 /7
Pripravte si pesto. V miske zmiešajte všetky prísady na pesto. Pomocou ručného alebo klasického mixéra rozmixujte do hladka.
Krok 2 /7
Pripravte si rizoto. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kocky. Nakrájajte fenikel.
Krok 3 /7
Na panvici rozohrejte tretinu olivového oleja a masla. Na strednom ohni orestujte cibuľu, kým nie je priehľadná, ale nie hnedá. Pridajte ryžu a premiešajte, aby sa pokryla maslom (1 minúta). Ryžu zalejte bielym vínom a nechajte ho úplne zredukovať. Prilejte tretinu zeleninového vývaru a za stáleho miešania varte na miernom ohni. Pokračujte v pridávaní vývaru, ktorý ryža postupne absorbuje, a varte približne 18 minút. Po uvarení by mala byť ryža mierne al dente. Odstavte z ohňa a zakryté odložte.
Krok 4 /7
Lososa opláchnite v čistej vode. Osušte ho čistou handričkou alebo papierovou utierkou. Rybu ochuťte štipkou morskej soli Fleur de Sel a korením.
Krok 5 /7
Rozpáľte 24 cm panvicu na vysokú teplotu a počkajte, kým sa indikátor Thermo-Signal úplne nesčervená, a až potom opečte prísady. Do nádoby nalejte olej. Pridajte lososa kožou nadol. Nechajte opekať 4 minúty. Lososa otočte a opekajte ďalšie 3 minúty. Teplotu môžete znížiť.
Krok 6 /7
Panvicu s uvarenou ryžou rozohrejte na strednú teplotu. Pridajte vodu a miešajte, aby ryža zmäkla. Pridajte strúhaný parmezán. Nechajte zahriať a potom pridajte šľahačku. Miešajte, kým nezačne mierne vrieť. Pridajte korenie a okoreňte podľa chuti.
Krok 7 /7
Rizoto nalejte na taniere a navrch položte lososa. Navrch dajte pistáciové pesto a posypte rozdrvenými pistáciami. Podávajte ihneď.