Plnená focaccia
- Celkový čas 3 h 20 min
- 25 min
Príprava - 25 min
Varenie - 2 h 30 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
25 cl Teplá voda
1 sáčok Sušené pekárske droždie (5 g)
380 g Hladká múka
1 čl Práškový cukor (6 g)
1 čl Soľ (5 g)
2 pl Olivový olej (22 g)
100 g Artičokový krém
1 strúč. Strúčik cesnaku
1 čl Semienka fenikla
2 pl Olivový olej
75 g Špenát
30 g Parmezánové hobliny
30 g Pancetta, plátky
Soľ, čierne korenie
2 pl Olivový olej
Čerstvý rozmarín
Čerstvý tymián
Morská soľ
Príprava
Krok 1 /10
Pripravte cesto na focacciu: v miske zmiešajte vodu a droždie. Nechajte 5 minút odstáť, aby sa droždie rozpustilo.
Krok 2 /10
Múku, cukor, soľ, olivový olej a zmes vody a droždia nasypte do misy kuchynského robota s nasadeným hákom. Mieste 5 minút pri strednej rýchlosti. Pokračujte v miesení pri vyšších otáčkach približne 5 minút. Odstráňte hák a zakryte misu vlhkou utierkou alebo potravinovou fóliou. Nechajte stáť 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 3 /10
Medzitým si pripravte oblohu. Do malého mixéra nalejte artičokový krém, olúpaný cesnak, semienka feniklu a polovicu olivového oleja. Mixujte, kým nevznikne hladký krém. Pridajte korenie a odložte do chladničky.
Krok 4 /10
Rozpáľte panvicu a pridajte zvyšný olivový olej. Pridajte špenát a dochuťte soľou. Premiešajte a prikryte. Nechajte variť 2 až 3 minúty. Uvarený špenát dajte na tanier a odložte do chladničky.
Krok 5 /10
Keď sa cesto zdvojnásobí, položte ho na dobre pomúčenú pracovnú plochu a rozdeľte ho na dve časti. Vytvarujte dve rovnomerné gule a prikryte ich čistou vlhkou utierkou. Nechajte 15 minút stáť.
Krok 6 /10
Rúru predhrejte na 210 °C.
Krok 7 /10
Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte prstami prvú guľu cesta, pričom dbajte na to, aby ste začali od stredu a postupovali smerom von, aby bolo cesto okrúhle a aby ste zároveň odstránili všetky vzduchové bubliny. Vložte ho do 30 cm panvice Ingenio. Na cesto navrstvite uvarený špenát ako na pizzu a nechajte 2 cm okraj. Pridajte artičokový krém a rozotrite ho na špenát. Navrch položte hobliny parmezánu. Nakoniec ozdobte plátkami pancetty.
Krok 8 /10
Druhý kus cesta rozvaľkajte rovnakým spôsobom ako prvý a položte ho na náplň tak, aby ju úplne zakryl (okraje cesta nemusíte navlhčovať, aby sa spojili). V malej nádobe pripravte zmes z polovice vody a polovice olivového oleja. Zmesou si navlhčite prsty a zľahka ich pritlačte na cesto, aby sa vytvorili malé jamky. Nakoniec ich ozdobte rozmarínom, tymiánom a morskou soľou Fleur de Sel.
Krok 9 /10
Vložte focacciu do horúcej rúry a odstráňte rukoväť Ingenio. Do odkvapkávacej misky nalejte malý pohár vody, aby sa vytvorila para. Nechajte variť 25 minút.
Krok 10 /10
Keď focacciu vyberiete z rúry a je ešte horúca, potrite povrch olivovým olejom. Nechajte ju vychladnúť a potom si pochutnajte.