Revani (grécky krupicový koláč)
- Celkový čas 40 min
- 20 min
Príprava - 20 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
550 g Cukor
60 cl Voda
1 Citrón (šťava a kôra)
1 tyč. Škorica
2 pl Med
8 Vajcia
220 g Cukor
2 pl Tekutý vanilkový extrakt
250 g Rozpustené maslo
200 g Jemná krupica
200 g Múka
20 g Prášok do pečiva
1 Citrón (kôra)
80 g Pistácie
Príprava
Krok 1 /8
Začnite prípravou sirupu, aby mal čas vychladnúť. V hrnci zmiešajte vodu a cukor. Pridajte citrónovú kôru, škoricu a med. Priveďte do varu, znížte teplotu a slabo varte 10 minút. Vyberte z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.
Krok 2 /8
Rúru predhrejte na 190 °C.
Krok 3 /8
Pomocou kuchynského robota so šľahacím nadstavcom alebo elektrického mixéra šľahajte vajcia a cukor približne 5 minút. Zmes by mala byť biela, spenená, vzdušná a ľahká.
Krok 4 /8
Za stáleho šľahania postupne pridávajte rozpustené maslo (nie príliš horúce) a vanilku.
Krok 5 /8
Do misky preosejte jemnú krupicu, múku a prášok do pečiva. Dobre premiešajte. Pomocou stierky ich opatrne pridajte do zmesi vajec a cukru. Zmes by mala byť hladká.
Krok 6 /8
Panvicu s priemerom 28 cm vymažte maslom a nalejte do nej cesto. Panvicu vložte do rúry a odoberte rukoväť Ingenio. Pečte 20 minút. Skontrolujte špičkou noža. Mal by zostať suchý.
Krok 7 /8
Horúci koláč rovnomerne polejte vychladnutým sirupom, pričom dbajte na to, aby sa dobre vsiakol. Nechajte koláč nasiaknuť sirupom a úplne vychladnúť.
Krok 8 /8
Pred podávaním ozdobte nasekanými pistáciami.
