Spanakopita (špenátové rolky)
- Celkový čas 35 min
- 25 min
Príprava - 10 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
3 pl Olivový olej
150 g Cibuľa
500 g Čerstvý špenát
200 g Syr feta
5 pl Kôpor
5 pl Petržlenová vňať
1 Vajce
8 Cesto Filo
30 g Rozpustené maslo
2 pl Sezamové semienka
Soľ a čierne korenie
Príprava
Krok 1 /9
Špenát očistite a odstráňte všetky poškodené stonky a listy. Niekoľkokrát ho dôkladne umyte vo vode s octom a vysušte.
Krok 2 /9
Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej. Nakrájanú cibuľu smažte asi 3 minúty, kým nebude sklovitá, ale nenechajte ju zhnednúť.
Krok 3 /9
Pridajte špenát a varte ho na miernom ohni, kým sa nezredukuje a nepustí vodu.
Krok 4 /9
Špenát sceďte, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu, a nechajte vychladnúť.
Krok 5 /9
Do misky rozdrobte syr feta, pridajte špenát a nasekané bylinky. Dobre premiešajte a potom pridajte vajce. Podľa chuti pridajte soľ a korenie. Zmes rozdeľte na 4 rovnaké časti.
Krok 6 /9
Na čistej pracovnej ploche rozvaľkajte plát cesta filo a celý ho potrite rozpusteným maslom. Navrch položte druhý plát filo a znovu potrite maslom.
Krok 7 /9
Časť náplne položte do stredu plátu na stranu, ktorá je k vám najbližšie. Dva rohy na vašej strane preložte smerom k stredu, cez náplň, a potom opatrne zrolujte do tvaru valca. Roládu potrite rozpusteným maslom a posypte sezamovými semienkami. Rovnakým postupom vytvorte ďalšie 3 rolky.
Krok 8 /9
Rozpáľte panvicu Ingenio na strednom ohni a počkajte, kým sa termosignál úplne sfarbí načerveno, až potom opečte suroviny. Pridajte olivový olej a špenátové rolky opekajte 7 minút. Opečte zo všetkých strán.
Krok 9 /9
Po upečení preložte rolky na tanier a vychutnajte si ich horúce.
