Jahodový džem
- Celkový čas 55 min
- 10 minPríprava 
- 35 minVarenie 
- 10 minChladenie 
Suroviny
6 os.
- 1.5 kg Jahody 
- 900 g Kryštálový cukor 
- 1 Citrón (šťava) 
Príprava
Krok 1 /5
Jahody umyte a odstráňte stopky. Ak sú veľké, rozrežte ich na polovice alebo štvrtiny. Umiestnite ich do veľkej nádoby s cukrom. Premiešajte a nechajte odstáť 10 minút, aby jahody pustili šťavu.
Krok 2 /5
Prelejte všetko do vysokého hrnca a priveďte do varu. Medzitým si pripravte nádobu s vodou a malou naberačkou.
Krok 3 /5
Keď džem začne vrieť, znížte teplotu, aby neprekypel. Použite naberačku na odstránenie peny, ktorá sa tvorí na povrchu. Naberačku opláchnite vo vode z nádoby. Varte asi 35 minút, pravidelne miešajte.
Krok 4 /5
Keď je džem hotový, pridajte citrónovú šťavu a potom ho nalejte do sterilizovaných pohárov. Zatvorte viečka a otočte poháre hore dnom. Nechajte vychladnúť.
Krok 5 /5
Podávajte s palacinkami, toastami a podobne.

