Celý pečený karfiol s cheddarom
- Celkový čas 1 h 10 min
- 10 min
Príprava - 1 h
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
1 Karfiol, vážiaci 1,8 kg
Štipka olivového oleja
50 g Maslo
2 čl Údená paprika
1 čl Morská soľ
200 ml 30%-tuková smotana
60 g Strúhaný cheddar
1 Jarná cibuľka
Príslušenstvo
Hrniec/kastról Rajnica
Príprava
Krok 1 /6
Karfiol opláchnite a osušte, odstráňte stonku a listy. Listy a odstránené časti mierne upravte a odložte bokom.
Krok 2 /6
Predhrejte rúru na 200°C.
Krok 3 /6
Rozohrejte hrniec s trochou olivového oleja a vložte doň celý karfiol. Karfiol opečte zo všetkých strán po dobu 10 minút. Znížte teplotu, pridajte maslo a nechajte ho roztopiť. Počas roztápania postupne polievajte karfiol rozpusteným maslom. Vypnite oheň, posypte údenou paprikou a morskou soľou. Hrniec prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Pečte približne 40 minút. Skontrolujte, či je karfiol upečený tak, že doň pichnete nožom – mal by ľahko preniknúť dovnútra. Ak nie, pokračujte v pečení ešte chvíľu.
Krok 4 /6
Odstráňte pokrievku a posypte karfiol strúhaným cheddarom. Pečte ešte 5 minút, až kým sa syr neroztopí a mierne nezapečie. Doba pečenia môže závisieť od vašej rúry.
Krok 5 /6
Zatiaľ čo sa karfiol pečie, pripravte omáčku bez odpadu z odstránených častí a nasekaných listov karfiolu. Všetko varte vo veľkom kastróle so smotanou a trochou soli pod pokrievkou približne 30 minút. Skontrolujte, či je zmes uvarená, a následne ju rozmixujte. Ochuťte soľou a korením a omáčku zrieďte trochou vody alebo smotany, ak je to potrebné.
Krok 6 /6
Podávajte pečený karfiol s omáčkou. Posypte nasekanou jarnou cibuľkou a ozdobte údenou paprikou.