Bezlepkový hruškový a lieskovo-orieškový čokoládový koláč
- Celkový čas 1 h 30 min
- 30 min
Príprava - 1 h
Varenie - 0 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
6 os.
Maslo na vymastenie formy
2 Zrelé hrušky
100 g 85 % horká čokoláda
4 Vajcia
75 g Cukor
8 cl Med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
140 g Mleté lieskové orechy, preosiate
35 g Strúhaný kokos
35 g Kakaový prášok
40 g Pohánková múka
1 pl Drvené lieskové orechy
Príslušenstvo
Gril
Príprava
Krok 1 /8
Vymastíme 22 cm formu na múčnik a vyložíme papierom na pečenie. Hrušky umyjeme, rozpolíme a zbavíme jadierok. Nakrájame ich na tenké plátky. Na jemno nasekáme čokoládu.
Krok 2 /8
Oddelíme vaječné bielka od žĺtkov. Ručným mixérom rozšľaháme vaječné žĺtka. Pridáme cukor, med a vanilkový extrakt. Pokračujeme v šľahaní 5 minút alebo dovtedy, kým zmes nezdvojnásobí svoju veľkosť a netvoria sa na nej pruhy. Za stáleho šľahania vaječných žĺtkov opatrne pridáme olej.
Krok 3 /8
V miske zmiešame preosiate pomleté lieskové orechy, nastrúhaný kokos, kakao a pohánkovú múku.
Krok 4 /8
Pomocou čistej metličky šľaháme vaječné bielka, kým nevznikne pevný sneh. Pomocou veľkej kovovej lyžice pridáme polovicu lieskovo-orieškovej zmesi a polovicu vyšľahaných vaječných bielkov k žĺtkom. Miešame až do zapracovania všetkých ingrediencií, potom pridáme druhú polovicu lieskovo-orieškovej zmesi a vaječných bielkov.
Krok 5 /8
Polovicu cesta vlejeme do formy. Navrch poukladáme polovicu hrušiek a čokolády. Vlejeme druhú polovicu cesta a zvyšné hrušky usporiadame do kruhu. Posypeme rozdrvenými lieskovými orechmi a zvyšnou čokoládou.
Krok 6 /8
Formu položíme na grilovaciu dosku na strednom rošte spotrebiča. Zatvoríme dvierka.
Krok 7 /8
Nastavíme režim DEZERT pri 180 °C na 1 hodinu. Po 45 minútach pečenia prikryjeme múčnik papierom na pečenie.
Krok 8 /8
Pred podávaním necháme vychladnúť.