Bezlepkový čokoládový koláč s hruškami
- Celkový čas 45 min
- 20 min
Príprava - 25 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
2 Zrelé hrušky
30 g Gianduja alebo horká čokoláda (85 % kakaa)
140 g Mleté lieskové orechy, preosiate
35 g Strúhaný kokos
35 g Kakaový prášok
40 g Pohánková múka
4 Vajcia
75 g Práškový cukor
80 g Tekutý med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
1 pl Drvené lieskové oriešky Piemont
Príprava
Krok 1 /11
Panvicu s priemerom 26 cm a odnímateľnou rukoväťou vymastite olejom. Odložte bokom.
Krok 2 /11
Rúru predhrejte na 180 °C.
Krok 3 /11
Hrušky umyte, ošúpte a rozpoľte. Odstráňte semienka a nakrájajte ich na tenké plátky. Odložte bokom. Nadrobno nakrájajte čokoládu. Odložte bokom.
Krok 4 /11
Vo veľkej miske zmiešajte preosiaty prášok z lieskových orieškov, strúhaný kokos, kakaový prášok a pohánkovú múku.
Krok 5 /11
Oddeľte bielka od žĺtkov. Pomocou mixéra šľahajte žĺtky s cukrom, medom a vanilkovým extraktom, kým zmes nezbledne a nespení sa. Počas ďalšieho miešania jemne prilievajte olivový olej, aby sa spojil. Vložte ich do veľkej misy a odložte.
Krok 6 /11
Metličku opláchnite a vlejte do misy bielky. Bielka šľahajte, kým nie sú mäkké a krémové.
Krok 7 /11
Pomocou ohybnej stierky jemne vmiešajte tuho vyšľahané bielky do spenenej žĺtkovej zmesi. Jemne premiešajte tak, aby ste zachovali štruktúru peny.
Krok 8 /11
Pridajte zmes prášku z lieskových orieškov, strúhaného kokosu, kakaového prášku a pohánkovej múky a opäť jemne premiešajte.
Krok 9 /11
Koláčové cesto nalejte do vymastenej formy a na vrch úhľadne poukladajte hrušky. Nakoniec posypte nasekanou čokoládou a nasekanými lieskovými orieškami.
Krok 10 /11
Panvicu vložíme do rúry a odstránime odnímateľnú rukoväť. Nechajte koláč piecť 25 minút.
Krok 11 /11
Po dopečení skontrolujte špičkou noža. Pred podávaním nechajte vychladnúť.