Brioškové cesto
- Celkový čas 26 h 55 min
- 30 min
Príprava - 25 min
Varenie - 26 h
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
6 os.
120 g Poloslané maslo
3 cl Mlieko
10 g Čerstvé pekárske droždie
3 Vajcia
310 g Hladká múka
2 štip. Soľ
40 g Cukor
1 Žĺtok
Perlový cukor
Príslušenstvo
Hák na cesto
Príprava
Krok 1 /12
Pozor, táto príprava vyžaduje 12 až 24 hodín.
Krok 2 /12
Vyberte maslo z chladničky 1 hodinu pred prípravou cesta a nakrájajte ho na kocky v samostatnej miske. Môžete ho tiež dať do mikrovlnnej rúry na 5-10 sekúnd, aby mierne zmäklo (bez toho, aby sa rozpustilo).
Krok 3 /12
Přidajte do mísy pristroja mlieko a nechajte droždie na 5 minút rozpustiť.
Krok 4 /12
Pridajte vajcia, múku, soľ a cukor a stlačte tlačidlo "Štart".
Krok 5 /12
Stlačte znovu "Štart" a pridajte kocky masla jednu po druhej. Vždy počkajte, až sa každý kúsok masla dobre zapracuje.
Krok 6 /12
Otvorte hlavu a pomocou stierky zdvihnite cesto z dna misy. Potom zatvorte hlavu a stlačte "Štart".
Krok 7 /12
Cesto prikryte a nechajte 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
Krok 8 /12
Cesto prepracujte tak, že ho 5-6x v mise preložíte. Potom ho prikryte čistou utierkou a nechajte cez noc v chladničke.
Krok 9 /12
Formu na briošky vymažte tukom a vysypte múkou. Cesto zľahka v rukách prepracujte, aby sa prehrialo.
Krok 10 /12
Cesto rozdeľte na 6 guličiek s rovnakou hmotnosťou. Vložte ich do formy a nechajte na teplom mieste 2 až 3 hodiny kysnúť. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť.
Krok 11 /12
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
Krok 12 /12
Briošky potrite žĺtkom, posypte perlovým cukrom a pečte 25 minút na 180 stupňov.