Škoricová rolka
- Celkový čas 3 h 55 min
- 30 min
Príprava - 25 min
Varenie - 3 h
Chladenie
Suroviny
2 os.
Brioškové cesto:
200 g Múka na pečivo
30 g Krupicový cukor
1 čl Škorica
1 štip. Soľ
9 g Čerstvé droždie
7.5 cl Plnotučné mlieko
75 g Celé vajcia
30 g Zmäknuté maslo
Plnka:
80 g Zmäknuté maslo
80 g Hnedý cukor
1 čl Škorica
1 Žĺtok
Poleva:
0.5 Citrón
30 g Práškový cukor
50 g Syrová nátierka
Príslušenstvo
Hrniec/kastról
Príprava
Krok 1 /8
Na prípravu brioškového cesta: vložte múku, cukor a škoricu do nádoby kuchynského robota, soľ na jednu stranu a droždie na druhú. Uistite sa, že soľ a droždie sa nedotýkajú. Začnite miesiť, pridajte mlieko a potom celé vajcia. Miešajte, kým nie je cesto hladké a mäkké. Potom pridajte maslo a znovu miesite, kým sa maslo úplne nezapracuje, potom pokračujte v miesení ďalších 5 minút.
Krok 2 /8
Vytvorte guľu a vložte cesto do misy prikrytej vlhkou utierkou. Nechajte kysnúť minimálne 1 hodinu a 30 minút, ideálne pri 25 °C, pričom cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Krok 3 /8
Vyberte cesto a ručne ho premiesite, aby ste odstránili vzduch. Na jednoduchšie tvarovanie ho dajte na 15 minút do chladničky.
Krok 4 /8
Medzitým pripravte plnku. V miske zmiešajte maslo s hnedým cukrom a škoricou. Cesto rozvaľkajte na jemne pomúčenej pracovnej ploche do obdĺžnika s rozmermi približne 35 x 20 cm a rozotrite naň škoricové maslo. Cesto zatočte do tvaru klobásy a dajte na 15 minút do chladničky.
Krok 5 /8
Vyberte cesto v tvare klobásy a nakrájajte ho na šesť plátkov. Do každej mini zapekacej formy položte 3 plátky vedľa seba a nechajte ich kysnúť 1 hodinu pri izbovej teplote.
Krok 6 /8
Predhrejte rúru na 180 °C.
Krok 7 /8
Potrite plátky briošky zvyškom vajíčka a pečte 25 minút.
Krok 8 /8
Na prípravu polevy: vytlačte citrónovú šťavu. Všetky ingrediencie vložte do misy a šľahajte niekoľko minút, kým nie je zmes hladká. Keď sú plátky briošky teplé alebo úplne vychladnuté, polejte ich polevou.