Pečené kura s domácimi hranolčekmi
- Celkový čas 1 h 55 min
- 25 min
Príprava - 1 h
Varenie - 30 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
1 Kura
0.5 Citrón
1 čl Paprika
0.5 čl Mletý cesnak
0.5 čl Mletá cibuľa
1 čl Oregano
Soľ, korenie
1 pl Olivový olej
800 g Zemiaky
3 pl Neutrálny olej
Soľ, korenie
Petržlenová vňať
Príprava
Krok 1 /9
Ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na hranolčeky. Dáme ich do nádoby a zalejeme studenou vodou. Necháme odstáť 30 minút.
Krok 2 /9
Odstránime špagáty a na kura natrieme polovicu citróna. V malej miske zmiešame papriku, cesnak, cibuľu, oregano, soľ a korenie. Na kožu kuraťa natrieme olivový olej a posypeme korením.
Krok 3 /9
Scedíme zemiaky a poklepaním ich dôkladne osušíme. Premiešame zemiaky, olej, soľ a korenie.
Krok 4 /9
Zapneme nádobu č. 1. Na dosku v nádobe č. 1 položíme kura prsiami dole.
Krok 5 /9
Zapneme nádobu č. 2. Nastavíme program HRANOLKY na 60 minút pri teplote 200 °C. Hranolčeky dáme na dosku v nádobe č. 2.
Krok 6 /9
Stlačíme tlačidlo SYNC, aby bola príprava v oboch nádobách dokončená v rovnakom čase. Stlačíme tlačidlo ŠTART, aby sme zahájili prípravu v oboch nádobách.
Krok 7 /9
Každých 10 minút prehodíme košík, aby sme hranolky zamiešali. V prípade potreby zamiešame vareškou. V prípade potreby opakujeme.
Krok 8 /9
Skontrolujeme hranolky, ktoré by mali byť tiež do zlatohneda a chrumkavé, a v prípade potreby predĺžime dobu varenia. Na ochutenie pridáme soľ a korenie. Pred podávaním posypeme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Krok 9 /9
Okamžite podávame. Na kura natrieme šťavy z varenia a zvyšné šťavy podávame v omáčniku.