Poľské fašiangové šišky (Pączki)
- Celkový čas 1 h 28 min
- 20 min
Príprava - 8 min
Varenie - 1 h
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (14)
Tichá teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence Coal EY551HE0 Tmavošedá Teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill & Steam 3v1 FW201815 Čierna Teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill XXL 2v1 EY801D15 Nerezová/Čierna EY9428E0 Easy Fry Dual XXL teplovzdušná fritéza Tefal 11 litrov Objavte celý sortiment
Zobraziť viac - Objavte celý sortiment -
Suroviny
6 os.
500 g Hladká múka
1 sáčok Sušené droždie (približne 10 g)
2 Vajcia
25 cl Teplé mlieko
90 g Cukor
50 g Roztopené maslo
1 Citrón (kôra)
Silný alkohol (voliteľné)
1 štip. Soľ
200 g Jablkové pyré
Práškový cukor
Príprava
Krok 1 /11
Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre na 38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa zničili kvasinky a kvások by nevykysol. Droždie nechajte rehydratovať v mlieku a pridajte 1 polievkovú lyžicu cukru. Premiešajte metličkou. Nechajte 10 minút odstáť. Droždie musí byť rozpustené.
Krok 2 /11
Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Uprostred zmesi urobte jamku a pridajte vajce, zvyšný cukor, roztopené maslo, citrónovú kôru, silný alkohol (ak používate) a zmes droždia.
Krok 3 /11
Postupne lyžicou primiešavajte zvyšné teplé mlieko, kým sa nezačne tvoriť cesto, a potom ho ručne alebo v kuchynskom robote mieste, kým nebude hladké a pružné. Cesto by malo zostať lepkavé.
Krok 4 /11
Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 až 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Krok 5 /11
Keď cesto vykysne, krátkym hnetením ho vyklopte. Potom cesto na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm.
Krok 6 /11
Pomocou formičky na sušienky alebo pohára vykrojte kruhy. Na každé koliesko rozotrite lyžicu jablkového pyré a prikryte druhým kolieskom. Šišky dobre uzavrite prstami.
Krok 7 /11
Šišky opatrne poukladajte do nádoby, dbajte na to, aby ste ich neukladali na seba, a nechajte medzi nimi dostatočný priestor, aby sa rovnomerne smažili.
Krok 8 /11
Spustite proces smaženia.
Krok 9 /11
V polovici smaženia šišky obráťte.
Krok 10 /11
Po usmažení šišky vyberte a nechajte mierne vychladnúť na mriežke.
Krok 11 /11
Teplé šišky pred podávaním posypte práškovým cukrom.