Recipe Details Page <seo.title.recipe> - Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Provensálsky zeleninový tian s citrónom

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 1 h 50 min
  • Príprava
    30 min
  • Varenie
    1 h
  • Chladenie
    20 min

Suroviny

6 os.

  • 280 g Baklažán

  • 5 g Hrubá Soľ

  • 550 g Cuketa

  • 70 g Cibuľa

  • 790 g Paradajky

  • 40 g Olivový olej

  • 20 g Cesnak

  • 12 list Bazalka

  • 2 štip. Soľ

  • 1 štip. Korenie

  • 300 g Citrón

Príslušenstvo

  • Nástavec na strúhanie a krájanie
    Nástavec na strúhanie a krájanie
  • Sekáčik
    Sekáčik
  • Lis na citrusy
    Lis na citrusy

Príprava

Krok 1 /11

Predhrejte si rúru na 180 °C.

Krok 2 /11

Baklažány umyte. Rozkrojte ich pozdĺžne napoly a potom ich nakrájajte pomocou nástavca na strúhanie a krájanie a silného plátkovacieho kotúča. Stlačte Štart. Plátky umiestnite do misy a premiešajte s hrubou soľou, aby vytiahla vlhkosť, asi na 20 minút. Ak sú baklažány príliš veľké, nakrájajte ich na štvrtiny, aby sa zmestili do krájača zeleniny.

  • 280g Baklažán
  • Nástavec na strúhanie a krájanie

Krok 3 /11

Zvyšnú zeleninu umyte, ošúpte cukety a cibuľu. Nakrájajte ich na plátky pomocou nástavca na strúhanie a krájanie a silného plátkovacieho kotúča. Stlačte Štart. V prípade potreby zeleninu pozdĺžne nakrájajte, aby sa zmestila do otvoru krájača na zeleninu.

  • 550g Cuketa
  • 70g Cibuľa
  • Nástavec na strúhanie a krájanie

Krok 4 /11

Paradajky nakrájame na tenké plátky. Ak vaše paradajky nie sú príliš zrelé, môžete ich nakrájať krájačom na zeleninu, ako cuketu a baklažán.

  • 790g Paradajky

Krok 5 /11

Baklažán zbavte soli, opláchnite v studenej vode a osušte. Potrite ho polovicou olivového oleja.

  • 40g Olivový olej

Krok 6 /11

Cesnak ošúpte. Jedným strúčikom cesnaku potrite zapekaciu misku. Strúčiky cesnaku nakrájajte na štvrtky. Do pekáča nalejte zvyšok olivového oleja a cesnak dajte bokom.

  • 20g Cesnak

Krok 7 /11

Plátky zeleniny rozložte do radov, jemne ich položte a pevne zatlačte do misky. Striedajte paradajku, baklažán, cuketu a cibuľu.

Krok 8 /11

Bazalku umyte, zbavte stoniek a osušte. Prepulte listy, ak sú príliš veľké. Časť listov si odložte na ozdobu a zvyšok dajte do misky sekáčika s cesnakom, ktorý ste si odložili nabok. Stlačte Štart. V prípade potreby oškrabajte steny misy a reštartujte sekáčik.

  • 12list Bazalka
  • Sekáčik

Krok 9 /11

Citróny rozpoľte a lisom na citrusy opatrne vytlačte šťavu. Stlačte Štart.

  • 300g Citrón
  • Lis na citrusy

Krok 10 /11

Tian posypte nasekanou bazalkou a cesnakom, osoľte a okoreňte. Pokvapkajte citrónovou šťavou. Pečte v rúre asi 1 hodinu. Zelenina by mala byť úplne mäkká a krehká. Ak chcete, môžete tian tiež pokvapkať extra panenským olivovým olejom. Upravte dobu varenia podľa značky vašej rúry.

  • 2štip. Soľ
  • 1štip. Korenie

Krok 11 /11

Po vytiahnutí z rúry ozdobte tian lístky bazalky, ktoré ste odložili nabok, a ihneď podávajte, napríklad ako prílohu ku grilovanému mäsu.

  • 12list Bazalka