Provensálsky zeleninový tian s citrónom
- Celkový čas 1 h 50 min
- 30 min
Príprava - 1 h
Varenie - 20 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (2)
Suroviny
6 os.
280 g Baklažán
5 g Hrubá Soľ
550 g Cuketa
70 g Cibuľa
790 g Paradajky
40 g Olivový olej
20 g Cesnak
12 list Bazalka
2 štip. Soľ
1 štip. Korenie
300 g Citrón
Príprava
Krok 1 /11
Predhrejte si rúru na 180 °C.
Krok 2 /11
Baklažány umyte. Rozkrojte ich pozdĺžne napoly a potom ich nakrájajte pomocou nástavca na strúhanie a krájanie a silného plátkovacieho kotúča. Stlačte Štart. Plátky umiestnite do misy a premiešajte s hrubou soľou, aby vytiahla vlhkosť, asi na 20 minút. Ak sú baklažány príliš veľké, nakrájajte ich na štvrtiny, aby sa zmestili do krájača zeleniny.
Krok 3 /11
Zvyšnú zeleninu umyte, ošúpte cukety a cibuľu. Nakrájajte ich na plátky pomocou nástavca na strúhanie a krájanie a silného plátkovacieho kotúča. Stlačte Štart. V prípade potreby zeleninu pozdĺžne nakrájajte, aby sa zmestila do otvoru krájača na zeleninu.
Krok 4 /11
Paradajky nakrájame na tenké plátky. Ak vaše paradajky nie sú príliš zrelé, môžete ich nakrájať krájačom na zeleninu, ako cuketu a baklažán.
Krok 5 /11
Baklažán zbavte soli, opláchnite v studenej vode a osušte. Potrite ho polovicou olivového oleja.
Krok 6 /11
Cesnak ošúpte. Jedným strúčikom cesnaku potrite zapekaciu misku. Strúčiky cesnaku nakrájajte na štvrtky. Do pekáča nalejte zvyšok olivového oleja a cesnak dajte bokom.
Krok 7 /11
Plátky zeleniny rozložte do radov, jemne ich položte a pevne zatlačte do misky. Striedajte paradajku, baklažán, cuketu a cibuľu.
Krok 8 /11
Bazalku umyte, zbavte stoniek a osušte. Prepulte listy, ak sú príliš veľké. Časť listov si odložte na ozdobu a zvyšok dajte do misky sekáčika s cesnakom, ktorý ste si odložili nabok. Stlačte Štart. V prípade potreby oškrabajte steny misy a reštartujte sekáčik.
Krok 9 /11
Citróny rozpoľte a lisom na citrusy opatrne vytlačte šťavu. Stlačte Štart.
Krok 10 /11
Tian posypte nasekanou bazalkou a cesnakom, osoľte a okoreňte. Pokvapkajte citrónovou šťavou. Pečte v rúre asi 1 hodinu. Zelenina by mala byť úplne mäkká a krehká. Ak chcete, môžete tian tiež pokvapkať extra panenským olivovým olejom. Upravte dobu varenia podľa značky vašej rúry.
Krok 11 /11
Po vytiahnutí z rúry ozdobte tian lístky bazalky, ktoré ste odložili nabok, a ihneď podávajte, napríklad ako prílohu ku grilovanému mäsu.