Bezlepková čokoládová torta s hruškami
- Celkový čas 45 min
- 20 min
Príprava - 25 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
8 os.
2 Zrelé hrušky
30 g Gianduja alebo tmavá čokoláda na pečenie (85 % kakaa)
140 g Prášok z lieskových orechov, preosiaty
35 g Strúhaný kokos
35 g Kakaový prášok
40 g Pohánková múka
4 Vajcia
75 g Kryštálový cukor
80 g Tekutý med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
1 pl Nasekané piemontské lieskové oriešky
Príslušenstvo
Hrnce a panvice Ingenio
Príprava
Krok 1 /11
Olejom potrite 26 cm panvicu s odnímateľnou rúčkou. Odložte bokom.
Krok 2 /11
Predhrejte rúru na 180°C.
Krok 3 /11
Umyte hrušky, ošúpte a rozpoľte ich. Odstráňte semienka a nakrájajte hrušky na tenké plátky. Odložte bokom. Čokoládu nasekajte nadrobno. Odložte bokom.
Krok 4 /11
Vo veľkej mise zmiešajte preosiate lieskové orechy, strúhaný kokos, kakaový prášok a pohánkovú múku.
Krok 5 /11
Oddelíte bielky od žĺtkov. V mixéri vyšľahajte žĺtky so cukrom, medom a vanilkovým extraktom, až kým sa zmes neosvetlí a nebude penistá. Pokračujte v miešaní a pomaly pridajte olivový olej na zapracovanie. Odložte do veľkej misy.
Krok 6 /11
Opláchnite metličku a do samostatnej nádoby nalejte bielky. Vyšľahajte bielky na mäkkú a krémovú konzistenciu.
Krok 7 /11
Opatrne vmiešajte vyšľahané bielky do penovej zmesi žĺtkov pomocou flexibilnej stierky. Miešajte jemne, aby sa zachovala textúra peny.
Krok 8 /11
Pridajte zmes lieskových orieškov, strúhaného kokosu, kakaového prášku a pohánkovej múky a znovu jemne premiešajte.
Krok 9 /11
Cesto nalejte do naolejovanej panvice a rovnomerne na neho rozložte hrušky. Zakončite nasekanou čokoládou a nasekanými lieskovými orechmi.
Krok 10 /11
Panvicu vložte do rúry a odstráňte odnímateľnú rúčku. Pečte tortu 25 minút.
Krok 11 /11
Po upečení skontrolujte špičkou noža. Nechajte vychladnúť pred podávaním.