Fusilli cestoviny s tuniakom, cesnakom a citrónovou omáčkou
- Celkový čas 46 min
- 20 min
Príprava - 26 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
4 strúč. Cesnak
10 cl Olivový olej
280 g Celý tuniak vo vlastnej šťave (2 konzervy)
0.5 Citrón, šťava
50 cl Smotana na varenie 30% tuku
25 cl Voda
1 čl Sušené oregano
400 g Fusilli cestoviny
1 pl Čerstvá pažítka
0.5 Bio citrón, kôra
Soľ, korenie
Príslušenstvo
Hrniec/kastról
Príprava
Krok 1 /5
Ošúpte strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na tenké prúžky. Rozohrejte olivový olej v malom hrnci na strednom ohni. Keď je horúci, ale nie prepálený, pridajte dve tretiny nadrobno nasekaného cesnaku. Opekajte cesnak 4 minúty, kým nebude ľahko zlatistý. Preneste ho na papierový obrúsok a nechajte vychladnúť.
Krok 2 /5
Naplnte veľký hrniec vodou, pridajte soľ a priveďte do varu.
Krok 3 /5
Keď malý hrniec s olejom vychladne, pridajte tretinu zostávajúceho cesnaku a polovicu odkvapkaného tuniaka. Varte na slabom ohni, aby sa odparila vlhkosť, potom pridajte citrónovú šťavu. Nechajte znovu úplne odpariť. Pridajte smotanu a vodu, premiešajte a na slabom ohni varte 6 minút. Mixujte omáčku ponorným mixérom na jemnú a hladkú textúru. Ochutnajte a upravte dochutenie soľou a troškou korenia, nakoniec pridajte sušené oregano. Odložte na veľmi slabé teplo.
Krok 4 /5
Cestoviny uvarte vo veľkom hrnci s vriacou vodou približne 11 minút (doba varenia sa môže líšiť v závislosti od značky cestovín). Preceďte cez sitko a vráťte do hrnca. Pridajte krémovú tuniakovú omáčku a miešajte na slabom ohni. Nakrájajte pažítku na paličky dlhé 1,5 cm.
Krok 5 /5
Rozložte cestoviny na plytké taniere a ozdobte zvyškom rozmrveného tuniaka, chrumkavými cesnakovými lupienkami, pažítkou a trochou citrónovej kôry. Dobrú chuť!