Recipe Details Page <seo.title.recipe> - Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Hovädzie s baklažánovým pyré

ratings.0

- /5 -

  • Celkový čas 3 h 10 min
  • Príprava
    40 min
  • Varenie
    2 h 30 min
  • Chladenie
    0 min

Suroviny

4 os.

  • 800 g Hovädzí krk

  • 600 g Zrelé pradajky

  • 200 g Najemno nasekaná cibuľa

  • 2 strúč. Najemno nasekané strúčiky cesnaku

  • 20 cl Teľací vývar

  • 1.5 čl Mletá rasca

  • 3 vet. Vetvičky rozmarínu

  • 0.5 trs Nasekaná petržlenová vňať

  • 0.5 trs Nasekaná mäta

  • 8 cl Olivový olej

  • Soľ a čierne korenie

  • 1 kg Baklažány

  • 100 g Múka

  • 100 g Maslo

  • 1 l Mlieko

  • 100 g Strúhaný syr Gruyère

  • 0.5 čl Strúhaný muškátový oriešok

  • Soľ a čierne korenie

  • 1 Jarná cibuľka

Príprava

Krok 1 /10

Príprava mäsa. Paradajky nakrájajte nahrubo.

  • 600g Zrelé pradajky

Krok 2 /10

Najprv sa uistite, že je mäso úplne suché, potom ho osoľte a okoreňte. Rozohrejte rajnicu s olivovým olejom na silnom ohni a počkajte, kým sa termosignál úplne sfarbí načerveno, až potom začnite suroviny opekať. Mäso opekajte 5 až 6 minút, kým nebude zo všetkých strán zlatohnedé.

  • 800g Hovädzí krk
  • 8cl Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

Krok 3 /10

Kúsky mäsa preložte na tanier a odložte bokom. Znížte teplotu a na zvyšnom oleji smažte cibuľu približne 2 až 3 minúty do sklovita. Pridajte mäso a opekajte ďalšie 2 minúty. Pridajte nakrájané paradajky a zamiešajte. Prilejte teľací vývar, rascu a rozmarín a varte 5 minút. Vráťte mäso do panvice s omáčkou a okoreňte podľa vlastnej chuti. Keď všetko vrie, znížte teplotu a prikryté varte 1,5 až 2 hodiny. V prípade potreby dolejte počas varenia trochu viac teľacieho vývaru alebo vody.

  • 600g Zrelé pradajky
  • 200g Najemno nasekaná cibuľa
  • 2strúč. Najemno nasekané strúčiky cesnaku
  • 20cl Teľací vývar
  • 1.5čl Mletá rasca
  • 3vet. Vetvičky rozmarínu

Krok 4 /10

Na osvieženie omáčky pridajte čerstvé bylinky (mätu a petržlenovú vňať) a pokvapkajte olivovým olejom.

  • 0.5trs Nasekaná petržlenová vňať
  • 0.5trs Nasekaná mäta
  • 8cl Olivový olej

Krok 5 /10

Pripravte baklažánové pyré. Vidličkou popichajte kožu baklažánov, aby ste vytvorili otvory po celom ich povrchu, pričom ich nechajte celé a so šupkou.

  • 1kg Baklažány

Krok 6 /10

Predhrejte rúru v režime grilu na 250 °C.

Krok 7 /10

Baklažány vložte do panvice s priemerom 28 cm. Vložte do rúry a odstráňte rukoväť Ingenio. Varte baklažány 15 až 20 minút. Koža by sa mala mierne pripiecť.

  • 1kg Baklažány

Krok 8 /10

Okamžite po vybratí z rúry ponorte baklažány do misky naplnenej ľadovou vodou a kockami ľadu. Šupka by sa mala dať ľahko zlúpiť. Opatrne ošúpte baklažány vo vode, aby ste nepoškodili dužinu, a často ich oplachujte. Dužinu jemne osušte kuchynskou utierkou a preložte do veľkej misy. Odložte bokom, kým pripravíte omáčku.

  • 1kg Baklažány

Krok 9 /10

Rozpáľte malú rajnicu na strednom ohni a počkajte, kým sa termosignál úplne sfarbí načerveno, až potom začnite smažiť suroviny. Rozpustite maslo. Pridajte múku a metličkou premiešajte. Pridajte mlieko a nepretržite miešajte, kým krém nezhustne. Dochuťte muškátovým orieškom. Pridajte baklažány a 1 až 2 minúty neustále miešajte varechou. Odstavte z ohňa, pridajte syr a premiešajte.

  • 1kg Baklažány
  • 100g Múka
  • 100g Maslo
  • 1l Mlieko
  • 100g Strúhaný syr Gruyère
  • 0.5čl Strúhaný muškátový oriešok

Krok 10 /10

Baklažánové pyré rozotrite na servírovací tanier. Na pyré rovnomerne poukladajte mäso. Dochuťte trochou korenia, ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou a ihneď podávajte.

  • Soľ a čierne korenie
  • 1 Jarná cibuľka