Osetský koláč so zemiakmi a syrom
- Celkový čas 2 h 10 min
- 20 min
Príprava - 30 min
Varenie - 1 h 20 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
22 cl Voda
16 g Cukor
6 g Sušené droždie
26 cl Kefír
5 cl Kyslá smotana 20%
750 g Pšeničná hladká múka
3 štip. Soľ
3.5 cl Rastlinný olej
4 cl Rastlinný olej
350 g Syr Suluguni / balkánskeho typu
750 g Ošúpané zemiaky
100 g Maslo
2 Cibuľa
7.5 cl Mlieko 3,2%
5 cl Rastlinný olej
5 g Korenie na rybu
2 štip. Soľ
2 štip. Korenie
120 g Maslo
Príslušenstvo
Hák na cesto Flex metla
Príprava
Krok 1 /15
V hrnci ohrejte vodu na 30–35 stupňov. Vo vode rozrieďte cukor a droždie a nechajte 12–15 minút odstáť.
Krok 2 /15
Potom pridajte kefír, kyslú smotanu a premiešajte. Na povrchu by sa mala objaviť pena s bublinkami.
Krok 3 /15
Múku preosejte cez sito do misy prístroja. Potom pridajte štipku soli.
Krok 4 /15
Do misy prístroja s múkou a soľou nalejte kefír s droždím. Stlačte "Štart".
Krok 5 /15
Cesto odoberte stierkou zo stien a pridajte olej. Stlačte "Štart".
Krok 6 /15
Pomocou špachtle preneste cesto do samostatnej misky s rastlinným olejom.
Krok 7 /15
Cesto dajte na teplé miesto na 60 minút.
Krok 8 /15
Hotové cesto rozdeľte na 4 časti a nechajte 15-20 minút kysnúť.
Krok 9 /15
Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle.
Krok 10 /15
Cibuľu nakrájajte na malé kocky a smažte na rastlinnom oleji dozlatista.
Krok 11 /15
Zemiaky uvarte, roztlačte šťouchadlom, pridajte horúce mlieko s maslom a dobre premiešajte dohladka. Nechajte trochu vychladnúť.
Krok 12 /15
Zmiešajte syr, cibuľu, bylinky a zemiakovú kašu v samostatnej miske. Pridajte korenie a soľ.
Krok 13 /15
Každý kus cesta dajte na plech a potrite zemiakovou náplňou. Stočte okraje do stredu a zovrite ich do kruhu. Vzniknutý spoj vtlačte dovnútra.
Krok 14 /15
V strede koláčov urobte nožom malý rez. Vložte do rúry a pečte na 220 stupňov 15-17 minút.
Krok 15 /15
Hotové koláče potrite kúskom masla. Prikryte kuchynskou utierkou a nechajte vychladnúť.
