Poľské fašiangové šišky (Pączki)
- Celkový čas 1 h 28 min
- 20 min
Príprava - 8 min
Varenie - 1 h
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (17)
Tichá teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence EY552DE0 Nerezová oceľ Teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry Silence 7L EY846HE0 Tmavo šedá EY9428E0 Easy Fry Dual XXL teplovzdušná fritéza Tefal 11 litrov Teplovzdušná fritéza Tefal Easy Fry & Grill 2v1 Digital EY505D15 Nerezová/Čierna Objavte celý sortiment Zobraziť viac - Objavte celý sortiment -
Suroviny
6 os.
500 g Hladká múka
1 sáčok Sušené droždie (približne 10 g)
2 Vajcia
25 cl Teplé mlieko
90 g Cukor
50 g Roztopené maslo
1 Citrón (kôra)
Silný alkohol (voliteľné)
1 štip. Soľ
200 g Jablkové pyré
Práškový cukor
Príprava
Krok 1 /11
Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre na 38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa zničili kvasinky a kvások by nevykysol. Droždie nechajte rehydratovať v mlieku a pridajte 1 polievkovú lyžicu cukru. Premiešajte metličkou. Nechajte 10 minút odstáť. Droždie musí byť rozpustené.
Krok 2 /11
Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Uprostred zmesi urobte jamku a pridajte vajce, zvyšný cukor, roztopené maslo, citrónovú kôru, silný alkohol (ak používate) a zmes droždia.
Krok 3 /11
Postupne lyžicou primiešavajte zvyšné teplé mlieko, kým sa nezačne tvoriť cesto, a potom ho ručne alebo v kuchynskom robote mieste, kým nebude hladké a pružné. Cesto by malo zostať lepkavé.
Krok 4 /11
Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 až 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Krok 5 /11
Keď cesto vykysne, krátkym hnetením ho vyklopte. Potom cesto na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm.
Krok 6 /11
Pomocou formičky na sušienky alebo pohára vykrojte kruhy. Na každé koliesko rozotrite lyžicu jablkového pyré a prikryte druhým kolieskom. Šišky dobre uzavrite prstami.
Krok 7 /11
Šišky opatrne poukladajte do nádoby, dbajte na to, aby ste ich neukladali na seba, a nechajte medzi nimi dostatočný priestor, aby sa rovnomerne smažili.
Krok 8 /11
Spustite proces smaženia.
Krok 9 /11
V polovici smaženia šišky obráťte.
Krok 10 /11
Po usmažení šišky vyberte a nechajte mierne vychladnúť na mriežke.
Krok 11 /11
Teplé šišky pred podávaním posypte práškovým cukrom.