Veggie burger a polentové hranolky
- Celkový čas 2 h 32 min
- 15 min
Príprava - 1 h 2 min
Varenie - 1 h 15 min
Chladenie
Suroviny
4 os.
250 g Polenta
400 g Batáty
80 g Zmes 5-zŕn
100 g Cibuľa
1 hrsť Čerstvý koriander
3 pl Olivový olej
50 g Ovsené vločky
Soľ, korenie
4 Burgerové žemle
4 pl Hummus alebo kečup
1 hrsť Rukola
Sladkokyslé nakladané uhorky (voliteľné)
Príslušenstvo
Rajnica Panvica
Príprava
Krok 1 /10
V kastróle priveďte osolenú vodu do varu. Polentu uvarte podľa pokynov na obale. Polentu rozotrite na vopred vymastený obdĺžnikový plech s hĺbkou aspoň 3 cm. Nechajte vychladnúť 1 hodinu.
Krok 2 /10
Medzitým umyte a nakrájajte batáty na malé kocky s veľkosťou 2 cm. Kocky vložte do kastróla a zalejte vodou. Varte 25 minút alebo kým nezmäknú.
Krok 3 /10
Medzitým dajte vodu so soľou do kastróla. Zrná varte podľa pokynov na obale. Zlejte a odložte bokom.
Krok 4 /10
Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Opláchnite a nasekajte koriander.
Krok 5 /10
Panvicu rozohrejte na strednom plameni a počkajte, kým sa Thermal-Signal úplne nezmení na červenú. Nalejte tretinu oleja a smažte cibuľu 2 minúty. Odložte bokom. Panvicu umyte a vysušte.
Krok 6 /10
Batáty roztlačte spoločne so zrnami, koriandrom, cibuľou a ovsenými vločkami v miešacej miske. Miešajte, až kým nevznikne jednotné a spracovateľné cesto. Osoľte a nechajte vychladnúť približne 15 minút.
Krok 7 /10
Vytvarujte placky ručne (približne 2 cm hrubé).
Krok 8 /10
Panvicu rozohrejte na strednom plameni a počkajte, kým sa Thermal-Signal úplne nezmení na červenú. Nalejte tretinu oleja a smažte placky z oboch strán približne 5 minút, kým nebudú zlatisté.
Krok 9 /10
Polentu vyberte z plechu a nakrájajte na hranolky hrubé 3 cm. Na panvici na vysokom plameni pridajte zvyšok oleja a hranolky opekajte 2 až 3 minúty z každej strany. Osoľte a okoreňte.
Krok 10 /10
Žemle natrite čajovou lyžičkou hummusu, pridajte placku, rukolu a niekoľko plátkov nakladanej zeleniny. Podávajte s hranolkami.