Škótske vajcia
- Celkový čas 44 min
- 30 min
Príprava - 14 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
6 Stredne veľké vajcia
12 Ľadové kocky
12 g Čerstvá petržlenová vňať
2 ston. Jarná cibuľka
2 čl Nasekaný čerstvý tymián
550 g Bravčové klobásové mäso
50 g Múka
Soľ, korenie
200 g Strúhanka
2 Stredne veľké vajcia
6 pl Kyslá smotana alebo crème fraîche
2 čl Chren
Príprava
Krok 1 /8
V rajnici privedieme k varu mierne osolenú vodu a potom pridáme vajcia pomocou lyžice s drážkami. Varíme 7 minút a 30 sekúnd na strednom stupni ohrevu. Pripravíme si nádobu so studenou vodou a kockami ľadu. Keď sú vajcia uvarené, dáme ich do ľadového kúpeľa. Po 20 sekundách vajcia zľahka rozbijeme a dáme ich naspäť do studenej vody, až kým úplne nevychladnú. Budú sa tak dať ľahšie lúpať.
Krok 2 /8
Najemno nasekáme petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a lístky tymiánu. Dáme do veľkej nádoby. Pridáme klobásové mäso, zvlhčíme si ruky a zmiesime. Rozdelíme zmes na rovnako veľké porcie a z každej vytvarujeme plochú, okrúhlu placku s priemerom asi 10 cm.
Krok 3 /8
Pripravíme si ingrediencie na obaľovanie – do 3 samostatných nádob dáme múku so soľou a korením, strúhanku a rozšľahané vajce.
Krok 4 /8
Jemne rozbijeme uvarené a vychladnuté vajcia pod studenou vodou, potom v nádobe obalíme vajce v múke. Mokrými rukami obalíme mäso okolo každého vajca, pričom vyhladíme okraje, aby sme sa uistili, že vajce je úplne natesno uzavreté. Každé vajce obalíme v rozšľahaných vajciach a potom v strúhanke. Uistíme sa, že je úplne obalené každé vajce.
Krok 5 /8
Zapneme spotrebič. Zapneme nádobu 1. Vyberieme program MANUÁLNY pri 200 °C na 14 minút. Pridáme 4 škótske vajcia na dosku v nádobe 1. Zapneme nádobu 2. Vyberieme program MANUÁLNY pri 200 °C na 14 minút. Pridáme 2 škótske vajcia na dosku v nádobe 2. Stlačením tlačidla ŠTART začneme variť oboje.
Krok 6 /8
V malej nádobe si pripravíme omáčku zmiešaním smotany a chrenu. Dochutíme.
Krok 7 /8
Skontrolujeme, či sú škótske vajcia uvarené, a v prípade potreby pokračujeme vo varení, kým nie je klobásové mäso dobre uvarené.
Krok 8 /8
Škótske vajcia podávame rozkrojené napoly alebo na štvrťky a podávame s omáčkou. Môžeme ozdobiť slaninou a ružičkovými kelmi na horčici.