Guľôčky z makarónov a čedaru
- Celkový čas 2 h 6 min
- 20 min
Príprava - 16 min
Varenie - 1 h 30 min
Chladenie
Kompatibilné zariadenia (1)
Suroviny
6 os.
200 g Malé makaróny
20 g Maslo
20 g Múka na cesto
20 cl Mlieko
0.5 čl Muškátový oriešok
75 g Strúhaný ementál
75 g Strúhaný čedar
150 g Jemná strúhanka
150 g Panko strúhanka
1 pl Sušený estragón
1 pl Sušené oregano
1 pl Sušená cibuľa
Soľ, korenie
2 Vajcia
Príslušenstvo
Fritovací kôš
Príprava
Krok 1 /8
Makaróny uvaríme „al dente“ v hrnci s vriacou vodou podľa návodu na obale. Scedíme a odložíme nabok.
Krok 2 /8
V hrnci rozpustíme maslo a pridáme múku. Vyšľaháme do krémovej textúry a potom pridáme mlieko. Dochutíme soľou a korením a pridáme muškátový oriešok. Pokračujeme v šľahaní, kým zmes nezhustne. Pridáme ementál a syr čedar a premiešame do hladka.
Krok 3 /8
Uvarené makaróny vysypeme do panvice s predchádzajúcou zmesou. Premiešame a vlejeme do zapekacej misy. Povrch uhladíme a necháme v chladničke 1 a pol hodiny.
Krok 4 /8
Pomocou naberačky na zmrzlinu vytvarujeme z makarónov a čedaru guľky, ktoré postupne ukladáme na dosku alebo na taniere a vrátime ich do chladničky. Ak nemáme naberačku na zmrzlinu, použijeme na formovanie kopčekov ruky.
Krok 5 /8
Pripravíme si strúhanku: v miske zmiešame jemnú strúhanku, panko strúhanku, sušený estragón, sušené oregano a sušenú cibuľu. Ľahko dochutíme soľou a korením. V mise rozšľaháme vajcia. Guľky namočíme do rozšľahaných vajec, potom do strúhanky a vložíme do fritovacieho košíka. Guľky by mali byť úplne obalené v strúhanke.
Krok 6 /8
Fritovací košík umiestnime do strednej polohy v rúre.
Krok 7 /8
Zapneme prístroj. Spustíme program AIR FRY na 200 °C a nastavíme čas pečenia na 16 min. Stlačíme tlačidlo START.
Krok 8 /8
Okamžite podávame. Podávame s malým šalátom a omáčkou podľa vlastného výberu.