Pekanová trená bábovka s višňami a višňovicou od lubojatzky_couple
- Celkový čas 3 h 40 min
- 2 h 50 min
Príprava - 50 min
Varenie - 0 min
Chladenie
Suroviny
6 os.
150 g Maslo
15 g Maslo na namazanie formy
100 g Cmar
20 g Javorový sirup
80 g Pekanové orechy
150 g Višne vo vlastnej šťave
30 g Celozrnná múka
120 g Polohrubá múka
70 g Repkový olej
200 g Kokosový cukor
1 štip. Soľ
5 g Prášok do pečiva
3 g Sóda bikarbóna
20 g Višňovica
4 lyžice Nálev z višní
5 ks Vaječné bielky
5 ks Vaječné žĺtky
Príslušenstvo
Flex metla Šľahač
Príprava
Krok 1 /22
Maslo, cmar, javorový sirup a vajce vyberte z chladničky a nechajte 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote, aby sa cesto nezrazilo vplyvom rozdielnych teplôt ingrediencií.
Krok 2 /22
Všetky ostatné suroviny zvlášť navážte do misiek. Pekanové orechy jemne rozmixujte. Višne nechajte odkvapkať v sitku.
Krok 3 /22
Po 2 hodinách odstátia surovín oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky vložte do samostatnej misky. Bielky pridajte do misy robotu.
Krok 4 /22
Začnite so šľahaním bielkov stlačením tlačidla "Štart".
Krok 5 /22
Stlačte "Štart" a postupne pridajte do misy robotu 6 polievkových lyžíc z predtým naváženého cukru.
Krok 6 /22
Stlačte "Štart" a bielky s cukrom nechajte vyšľahať do tuhého snehu.
Krok 7 /22
Vyšľahaný sneh, ktorý má pevnú špičku, presuňte stierkou do malej misky.
Krok 8 /22
Do misy robotu vložte zmäknuté maslo a stlačte "Štart".
Krok 9 /22
Pokračujte v šľahaní stlačením tlačidla "Štart", aby maslo zbledlo a nabralo na objeme. Medzitým rozpusťte maslo na namazanie formy v malej miske.
Krok 10 /22
Do misky pridajte polovicu zvyšného cukru a stlačte tlačidlo "Štart". Následne stierkou zotrite boky misky.
Krok 11 /22
Prisypte zvyšok cukru, stlačte "Štart" a pokračujte v šľahaní masla.
Krok 12 /22
Stlačte "Štart" a pramienkom postupne prilievajte olej 2 minúty.
Krok 13 /22
Pripravte si vaječné žĺtky. Stlačte "Štart" a po jednom vkladajte žĺtky do misy robotu v 15-sekundových intervaloch.
Krok 14 /22
Stlačte "Štart" a pramienkom do misky prilievajte cmar, pokiaľ sa celý nevmieša do zmesi.
Krok 15 /22
Rúru predhrejte na 160 °C teplovzdušného ohrevu. Rošt vložte do stredu rúry.
Krok 16 /22
Stlačte "Štart" a pridajte javorový siru. Po 1 minúte pridajte višňovicu a po dalších 2 minútach aj šťavu z višní.
Krok 17 /22
Misu vyberte z robota a položte ju na vašu pracovnú plochu. Na misu sitko, do ktorého nasypte celozrnnú múku, polohrubú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli. Všetky ingrediencie preosajte do misy. Prisypte rozmixované pekanové orechy a stierkou zapracujte do cesta pokial možno čo najmenším množstvom pohybov.
Krok 18 /22
Do zmesi v mise postupne pridajte vyšľahaný sneh. Opatrne ho zapracujte do cesta tak, aby ste neprišli o nadýchané cesto. Nakoniec stierkou opartne vmiešajte do cesta višne.
Krok 19 /22
Pred naliatím cesta do formy formu starostlivo namažte maslovačkou namočenou v rozpustenom masle.
Krok 20 /22
Namazanú formu rovnomerne naplňte cestom z misy a povrch zahlaďte stierkou.
Krok 21 /22
Vložte do rúry a pečte približne 50-53 minút. Doba pečenia závisí od toho akú vysokú máte formu, z akého je materiálu a takisto vy sami poznáte svoju rúru najlepšie. Bábovku je dobré po chvíli pečenia v rúre zakryť alobalom, aby sa povrchu neprihorela. Po uplynutí doby pečenia pichnite do najvyššieho bodu cesta drevenú špajdľu a ak sa na nej nič neprichytilo, bábovku vyberte z rúry a nachajte 3 minúty odstáť na pracovnej ploche.
Krok 22 /22
Následne bábovku vyklopte na mriežku a akonáhle vychladne, servírujte ju posypanú práškovým cukrom.