Pekanová trená bábovka s višňami a višňovicou od lubojatzky_couple
Tefal
Recept od Tefal

Pekanová trená bábovka s višňami a višňovicou od lubojatzky_couple

ratings.0

-/5 -

  • Celkový čas 3 h 40 min
  • Príprava
    2 h 50 min
  • Varenie
    50 min
  • Chladenie
    0 min

Suroviny

6 os.

  • 150 g Maslo

  • 15 g Maslo na namazanie formy

  • 100 g Cmar

  • 20 g Javorový sirup

  • 80 g Pekanové orechy

  • 150 g Višne vo vlastnej šťave

  • 30 g Celozrnná múka

  • 120 g Polohrubá múka

  • 70 g Repkový olej

  • 200 g Kokosový cukor

  • 1 štip. Soľ

  • 5 g Prášok do pečiva

  • 3 g Sóda bikarbóna

  • 20 g Višňovica

  • 4 lyžice Nálev z višní

  • 5 ks Vaječné bielky

  • 5 ks Vaječné žĺtky

Príslušenstvo

  • Flex metla
    Flex metla
  • Šľahač
    Šľahač

Príprava

Krok 1 /22

Maslo, cmar, javorový sirup a vajce vyberte z chladničky a nechajte 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote, aby sa cesto nezrazilo vplyvom rozdielnych teplôt ingrediencií.

  • 150g Maslo
  • 100g Cmar
  • 20g Javorový sirup
  • 5ks Vaječné bielky
  • 5ks Vaječné žĺtky

Krok 2 /22

Všetky ostatné suroviny zvlášť navážte do misiek. Pekanové orechy jemne rozmixujte. Višne nechajte odkvapkať v sitku.

  • 20g Javorový sirup
  • 80g Pekanové orechy
  • 150g Višne vo vlastnej šťave
  • 30g Celozrnná múka
  • 120g Polohrubá múka
  • 70g Repkový olej
  • 200g Kokosový cukor
  • 1štip. Soľ
  • 5g Prášok do pečiva
  • 3g Sóda bikarbóna
  • 20g Višňovica
  • 4lyžice Nálev z višní

Krok 3 /22

Po 2 hodinách odstátia surovín oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky vložte do samostatnej misky. Bielky pridajte do misy robotu.

  • 5ks Vaječné bielky
  • 5ks Vaječné žĺtky

Krok 4 /22

Začnite so šľahaním bielkov stlačením tlačidla "Štart".

  • 5ks Vaječné bielky
  • Flex metla

Krok 5 /22

Stlačte "Štart" a postupne pridajte do misy robotu 6 polievkových lyžíc z predtým naváženého cukru.

  • Flex metla

Krok 6 /22

Stlačte "Štart" a bielky s cukrom nechajte vyšľahať do tuhého snehu.

  • 5ks Vaječné bielky
  • Flex metla

Krok 7 /22

Vyšľahaný sneh, ktorý má pevnú špičku, presuňte stierkou do malej misky.

Krok 8 /22

Do misy robotu vložte zmäknuté maslo a stlačte "Štart".

  • 150g Maslo
  • Šľahač

Krok 9 /22

Pokračujte v šľahaní stlačením tlačidla "Štart", aby maslo zbledlo a nabralo na objeme. Medzitým rozpusťte maslo na namazanie formy v malej miske.

  • 150g Maslo
  • 15g Maslo na namazanie formy
  • Šľahač

Krok 10 /22

Do misky pridajte polovicu zvyšného cukru a stlačte tlačidlo "Štart". Následne stierkou zotrite boky misky.

  • Šľahač

Krok 11 /22

Prisypte zvyšok cukru, stlačte "Štart" a pokračujte v šľahaní masla.

  • Šľahač

Krok 12 /22

Stlačte "Štart" a pramienkom postupne prilievajte olej 2 minúty.

  • 70g Repkový olej
  • Šľahač

Krok 13 /22

Pripravte si vaječné žĺtky. Stlačte "Štart" a po jednom vkladajte žĺtky do misy robotu v 15-sekundových intervaloch.

  • 5ks Vaječné žĺtky
  • Šľahač

Krok 14 /22

Stlačte "Štart" a pramienkom do misky prilievajte cmar, pokiaľ sa celý nevmieša do zmesi.

  • 100g Cmar
  • Šľahač

Krok 15 /22

Rúru predhrejte na 160 °C teplovzdušného ohrevu. Rošt vložte do stredu rúry.

Krok 16 /22

Stlačte "Štart" a pridajte javorový siru. Po 1 minúte pridajte višňovicu a po dalších 2 minútach aj šťavu z višní.

  • 20g Javorový sirup
  • 20g Višňovica
  • 4lyžice Nálev z višní
  • Šľahač

Krok 17 /22

Misu vyberte z robota a položte ju na vašu pracovnú plochu. Na misu sitko, do ktorého nasypte celozrnnú múku, polohrubú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a štipku soli. Všetky ingrediencie preosajte do misy. Prisypte rozmixované pekanové orechy a stierkou zapracujte do cesta pokial možno čo najmenším množstvom pohybov.

  • 80g Pekanové orechy
  • 30g Celozrnná múka
  • 120g Polohrubá múka
  • 1štip. Soľ
  • 5g Prášok do pečiva
  • 3g Sóda bikarbóna

Krok 18 /22

Do zmesi v mise postupne pridajte vyšľahaný sneh. Opatrne ho zapracujte do cesta tak, aby ste neprišli o nadýchané cesto. Nakoniec stierkou opartne vmiešajte do cesta višne.

  • 150g Višne vo vlastnej šťave

Krok 19 /22

Pred naliatím cesta do formy formu starostlivo namažte maslovačkou namočenou v rozpustenom masle.

  • 15g Maslo na namazanie formy

Krok 20 /22

Namazanú formu rovnomerne naplňte cestom z misy a povrch zahlaďte stierkou.

Krok 21 /22

Vložte do rúry a pečte približne 50-53 minút. Doba pečenia závisí od toho akú vysokú máte formu, z akého je materiálu a takisto vy sami poznáte svoju rúru najlepšie. Bábovku je dobré po chvíli pečenia v rúre zakryť alobalom, aby sa povrchu neprihorela. Po uplynutí doby pečenia pichnite do najvyššieho bodu cesta drevenú špajdľu a ak sa na nej nič neprichytilo, bábovku vyberte z rúry a nachajte 3 minúty odstáť na pracovnej ploche.

Krok 22 /22

Následne bábovku vyklopte na mriežku a akonáhle vychladne, servírujte ju posypanú práškovým cukrom.